Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene
7 iunie 2021

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului.

 

Din păcate, persoanele care consumă alcool în mod regulat și în cantități mari, obișnuiesc să mănânce puțin, limitând astfel accesul organismului la nutrienții esențiali.

De cele mai multe ori, își iau 50% din necesarul de calorii doar din alcool.

 

Alcoolul și macronutrienții

Mai mult decât atât, alcoolul în exces afectează digestia, stocarea și utilizarea nutrienților. Chiar și atunci când o persoană care consumă alcool se alimentează adecvat, pot apărea deficite nutriționale.

Pentru că, deși alcoolul este o sursă de energie, modul în care organismul îl procesează și în care folosește energia este mult mai complexă decât o simplă formulă de calculare a caloriilor.

Alcoolul se metabolizează în ficat, generând produși toxici care interferează cu metabolismul normal al altor nutrienți, în special lipidele, îmbolnăvind ficatul. De aceea, mulți consumatori de alcool dezvoltă steatoză hepatică.

De asemenea, consumul excesiv de alcool are efecte negative și asupra creșterii musculare. Acest lucru este cauzat de modificările la nivelul sintezei proteinelor, care reprezintă forța motrică a creșterii masei musculare și a regenerării corpului.

 

Alcoolul și micronutrienții

O altă consecință frecventă a consumului regulat de alcool în exces o reprezintă deficitele de vitamine. De obicei, apar deficite de vitamine din grupul B (Vitamina B1, Acid folic, Vitamina B6, Vitamina B12) și Vitamina A.

Studii mai aprofundate au arătat însă că, în cazul persoanelor care abuzează de consumul de alcool, există și deficite de Vitamine C, D și K. Ceea ce explică, într-o oarecare măsură, imunitatea mai scăzută a consumatorilor de alcool.

Deși o cauză comună este dieta săracă în nutrienți, la aceste deficite poate contribui și modul în care alcoolul afectează absorbția, stocarea și metabolizarea acestor vitamine.

Cum se manifestă aceste deficite?

Ele pot evolua de la stări de oboseală mai accentuată și iritabilitate până la depresie ori tulburări digestive și, uneori, neurologice.

Totodată, deficitele de minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier și zinc sunt și ele comune în rândul persoanelor care consumă alcool în mod regulat.

Precum în cazul deficitului de vitamine, și aici putem vorbi de accentuarea nervozității, iritabilitate crescută și chiar insomnie ori tulburări de memorie.

Ce măsuri nutriționale sunt recomandate

Sunt de părere că echilibrul este cheia atunci când vorbim de nutriție.

Nu voi miza niciodată pe interdicții, ci pe moderație și inteligență în alegerea momentului în care să consumăm anumite alimente.

În ceea ce privește alcoolul, moderația înseamnă 1 porție de alcool în cazul femeilor și 2 în cazul bărbaților. O porție poate să însemne, de exemplu, o bere blondă la 330 ml.

Nu uitați să vă hidratați.

Alcoolul, cafeaua, sucurile nu țin loc de hidratare.

Organismul nostru are nevoie de apă pentru a elimina toxinele și a funcționa corespunzător.

De asemenea, consumați alimente din toate grupele alimentare (cereale, carne, pește, legume, fructe), cu accent pe legume.

Deși s-a înrădăcinat ideea că fructele conțin mai multe vitamine și minerale, legumele sunt de multe ori peste fructe și cu un cost caloric mult mai mic.

Mai mult, fructele conțin zaharuri, a căror metabolizare îngreunează și mai mult activitatea ficatului în cazul consumatorilor de alcool.

Evitați alimentele procesate, cele care conțin zahăr rafinat și cerealele rafinate și consumați mai mulți antioxidanți. Pe aceștia din urmă îi găsiți în cantități mari în condimente (scorțișoară, turmeric, oregano etc), fructe de pădure (în special afine) sau pudră de cacao.

O dietă echilibrată și bogată în alimente cât mai naturale ajută la contracararea efectelor alcoolului, mai ales în cazul persoanelor care adoptă un consum moderat.

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Cum ne menținem nivelul colesterolului sub control?

Scris de Laura Ene

Deși numele de colesterol ne duce cu gândul inevitabil la bolile cardiovasculare, el este departe de a fi inamicul nostru numărul unu Corpul nostru are nevoie de colesterol...

Nu poți stopa bullying-ul cu bullying

Scris de Alex Zamfir

Am avut în vara aceasta o discuție despre bullying cu câțiva băieți preadolescenți Și toți (Mark, băiatul meu, printre ei) mi-au povestit că au reușit să-i oprească...

Trei locuri superbe din Apuseni, unde trebuie să ajungi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Apusenii sunt munții noștri de poveste, pe care, musai, vorba ardeleanului, trebuie să-i vezi măcar o dată-n viață Vei vedea că, dacă ajungi în vârf de munte, nu vei...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool