Cum luptăm cu dependența de zahăr?

Scris de Laura Ene
26 februarie 2020

Dacă te-ai întrebat ce înseamnă dependența de zahăr și cum o putem evita, ești în locul potrivit pentru că tocmai despre asta vreau să vorbim astăzi.

 

Cu siguranță ai citit și tu statisticile privind consumul de zahăr la nivel mondial: am ajuns să consumăm kilograme întregi de zahăr, iar trendul este unul ascendent.

Așa că nu e de mirare că organismele internaționale, în frunte cu Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aportul de zaharuri pure să nu depășească 10% din totalul zilnic de calorii. Ba dimpotrivă, ar fi de preferat să fie sub 5%.

Zaharurile pure sunt monozaharidele şi dizaharidele adăugate produselor din industria alimentară. Acestea sunt prezente în mod natural în miere, siropuri de orice fel, sucuri de fructe şi concentrate de fructe precum gemuri, dulceţuri etc. 

De ce am ajuns aici? Tocmai pentru că zahărul creează dependență. Mecanismul este același ca la orice drog. Cele mai recentestudii arată similitudini clinice, neurobiologice şi fiziopatologice între dependenţele clasice – de droguri, alcool, fumat – şi dependența alimentară de zahăr şi grăsimi.

 

Mecanismele dependenței de zahăr

Hai să vedem ce se întâmplă mai exact în corpul nostru odată ce mâncăm zahăr.

În primul rând, ar trebui să știi că zahărul este combustibilul preferat al creierului, declanșând producția de endorfine precum dopamina și serotonina. Ca urmare a acestui proces, creierul vede zahărul ca pe o recompensă. Astfel, dacă mâncăm în mod frecvent alimente care conțin mult zahăr, nu facem decât să consolidăm relația între aceste alimente și starea de bine.

Mai mult, odată ajuns în corp, zahărul determină o stimulare rapidă și masivă a insulinei, hormonul secretat de către pancreas ca răspuns la creșterea glicemiei.

La scurt timp după ce ai consumat zahăr concentrat, glicemia ta scade și apare din nou starea de foame și pofta de încă ceva dulce, iar creierul tânjește după starea de bine de dinainte. Așa că ce faci? Mănânci alte alimente care conțin zahăr.

Și uite-așa intri într-un cerc vicios din care îți este foarte greu să ieși.

Soluții pentru dependența de zahăr

Nu dispera însă! Există soluții. Și despre ele o să-ți vorbesc în continuare.

Așa cum ți-am mai spus, carbohidrații (zahărul) sunt de 2 feluri: simpli și complecși.

 

 1. Carbohidrații simpli au fost cândva carbohidraţi complecşi, benefici pentru organism.

„Mâna omului” a înlăturat însă din aceștia fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele şi astfel au rămas doar glucide sau zaharuri simple.

Ele intră în categoria zaharurilor „rele”, pe care corpul nostru le absoarbe rapid şi care determină creşteri şi scăderi bruşte ale glicemiei. Adică exact procesul despre care vorbeam mai sus.

Principalele surse de carbohidrați simpli sunt zahărul rafinat (şi tot ce îl conţine în cantităţi mari) şi făina albă – adică alimentele procesate, produsele de patiserie, cofetărie, gemurile, dulceţurile, siropurile, băuturile carbogazoase etc.

Tot în categoria carbohidraților simpli intră și fructele. Ele determină însă o creștere mai lentă a glicemiei deoarece, pe lângă zahăr, conțin și fibre care împiedică absorbția rapidă a zahărului în sânge. Tocmai de aceea nu îți recomand freshurile din fructe, ci fructele ca atare.

 

 2. A doua categorie de carbohidrați este cea a carbohidraților complecși.

Ei sunt cei buni pentru organism, deoarece au marea calitate de a se absorbi mult mai lent decât cei simpli. Prin urmare, furnizează corpului o energie constantă pe tot parcursul zilei, previn creşterile şi scăderile bruşte de glicemie şi oferă o senzaţie de saţietate îndelungată. Principalele surse sunt leguminoasele şi cerealele integrale.

 

Care este, așadar, concluzia? 

Ca să eviți dependența de zahăr, alege carbohidrați complecși și redu din ce în ce mai mult aportul de carbohidrați simpli.

Te vor ajuta să-ți controlezi pofta de dulce și să previi creșterile și scăderile bruște ale glicemiei.

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului Din păcate, persoanele care...

Nu poți stopa bullying-ul cu bullying

Scris de Alex Zamfir

Am avut în vara aceasta o discuție despre bullying cu câțiva băieți preadolescenți Și toți (Mark, băiatul meu, printre ei) mi-au povestit că au reușit să-i oprească...

Trei locuri superbe din Apuseni, unde trebuie să ajungi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Apusenii sunt munții noștri de poveste, pe care, musai, vorba ardeleanului, trebuie să-i vezi măcar o dată-n viață Vei vedea că, dacă ajungi în vârf de munte, nu vei...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool