Cum ne afectează consumul excesiv de alcool ficatul

Scris de Laura Ene
8 octombrie 2019

Deși de multe ori nu îi dăm prea multă importanță, ficatul este cel mai complex organ al corpului nostru.

 

Este ca o uzină cu sute de funcții, fără de care nu am putea duce o viață normală.

Activitatea lui este atât de complexă, încât nu a fost inventată nicio mașinărie care să îl poată înlocui (cel puțin nu până acum).

Ficatul îndeplinește de la funcția de sinteză a unor substanțe indispensabile vieții, până la detoxifiere. De aceea, nu e de mirare că un consum excesiv de alcool îl pune la grea încercare.

Ce înseamnă asta și de ce este atât de periculos consumul excesiv de alcool pentru ficat?

 

Hai să vedem!

Cum definim consumul în exces?

Ghidurile internaționale au stabilit limite maxime recomandate pentru ingestia de alcool: toţi cei care au o stare de sănătate optimă ar trebui să nu depășească două porții pe zi dacă sunt bărbați și o porție pe zi în cazul femeilor.

O „porție” înseamnă aproximativ 140 ml de vin, 45 ml de tărie, sau 330 ml de bere blondă.

 

 

Ce boli ale ficatului poate să provoace consumul de alcool în exces?

Există trei tipuri principale de boli ale ficatului asociate cu consumul în exces de alcool:

 

1. Primul dintre ele este steatoza hepatică sau ficatul gras. Cu alte cuvinte, acumularea de grăsime în ficat, care îngreunează funcționarea acestuia. De obicei steatoza hepatică nu dă simptome sau semne distincte și apare destul de devreme la majoritatea persoanelor care consumă alcool în exces. Te poți simți obosit și fără poftă de mâncare.  Vestea bună este că steatoza hepatică poate să dispară odată cu întreruperea consumului de alcool.

 

2. Al doilea tip de boală a ficatului cauzată de alcool este hepatita alcoolică. Aceasta este o inflamație a ficatului pe care o dezvoltă până la 35% dintre marii consumatori de alcool și care duce la deteriorarea progresivă a ficatului. Simptomele hepatitei cronice alcoolice sunt de cele mai multe ori trecute cu vederea, pe când cele acute se aseamănă cu cele ale unei hepatite normale: febră, icter, greață, vărsături, durere abdominală. În forma ușoară poate dura mulți ani, în timp ce în formă severă poate determina complicații ce pot pune viața în pericol.

 

3. Ultimul și cel mai grav tip de boală a ficatului asociată cu consumul în exces de alcool este ciroza. Aceasta este o boală în care celulele hepatice se fibrozează și nu mai sunt funcționale. Ea apare la 10-20% dintre marii consumatori de alcool. Dacă observi că slăbești nejustificat, dacă pielea și ochii capătă o culoare galbenă sau observi că ți se umflă gleznele și burta, înseamnă că ai ajuns în stadiul de ciroză care îți poate pune în pericol viața prin hemoragie masivă sau chiar comă.

Ce soluții ai la îndemână?

 

1. În primul rând, consumă alcool cu moderație pentru a nu ajunge în situația de a dezvolta una dintre aceste boli.

 

2. În al doilea rând, dacă totuși ai fost diagnosticat cu o boală a ficatului în urma consumului în exces de alcool, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să oprești consumul de alcool și să discuți cu medicul variantele de tratament pe care le ai la dispoziție.  Nu-ți neglija nici dieta, deoarece persoanele cu boala ficatului alcoolic dezvoltă de multe ori deficite nutriționale. Nutriționistul îți poate recomanda o alimentație specială, suplimente de vitamine și minerale sau te poate ajuta să-ți planifici mesele, dacă este necesar.

 

3. Cea mai bună formă de protecție hepatică nu este reprezentată de tablete ”protectoare” hepatice, ci de o dietă echilibrată, care să nu conțină alimente procesate, coloranți și conservanți, afumături, prăjeli și bineînțeles, alcool. Dacă vrei să-ți ajuți ficatul să se regenereze alege mâncărurile bazate pe legume, fructe, carne și pește slab. Nu uita de mișcare și de odihnă, foarte importante în regenerarea corpului.

 

Acestea fiind spuse, consumă alcool cu moderație și responsabilitate și nu uita să-ți spui: „Sănătate, te iubesc!”.

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Reflux gastric: top 5 remedii simple

Scris de Laura Ene

Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...

Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?

Scris de Laura Ene

Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă  Atunci când consumi mâncare proaspătă,...

Flaviu Odorhean, somelier de bere: „Berea potențează gustul și intensitatea alimentelor”

Scris de Despre Alcool

De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...

De ce ne cade părul? Cauze și recomandări

Scris de Laura Ene

Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool