Cum ne menținem în formă iarna aceasta

Scris de Laura Ene
8 decembrie 2020

Decembrie este una dintre cele mai îndrăgite luni ale anului.

Vin sărbătorile, iar noi putem profita de vacanță pentru a ne reîncărca bateriile pentru un nou an.

Din păcate, este și una dintre lunile cu cele mai mari provocări pentru siluetă.

Am văzut acest lucru la cei mai mulți dintre pacienții mei. Și nu este vorba doar despre mesele de sărbătoare.

Iată câțiva dintre ei, dar și soluțiile pe care ți le propun pentru a-i contracara.

Frigul

 

Temperatura de afară influențează destul de mult modul în care ne alimentăm. Ai remarcat și tu că atunci când este frig ți se face foame mai des?

Nu, nu ți se întâmplă doar ție acest lucru. Este un fapt dovedit că organismul nostru cere mâncare caldă, mai multă și bogată în grăsimi, drept mecanism de protecție și rezistență. Din păcate, de cele mai multe ori, aceste feluri de mâncare vin și cu multe calorii.

Și atunci, ce e de făcut? Mănâncă mai multe supe și ciorbe calde. Nici ceaiurile aromate nu sunt de lepădat, mai ales dacă sunt neîndulcite.

Scurtarea duratei zilei

 

În decembrie sunt cele mai scurte zile din an. Se întunecă devreme, iar noi nu mai apucăm să facem mișcare sau să ne bucurăm de lumina soarelui. Toate acestea au efect și asupra siluetei noastre.

Ce poți face pentru a combate aceste efecte?

Aici am pentru tine 3 sfaturi, nu doar unul:

1. În primul rând, nu uita de mișcare. Chiar dacă nu mergi la sală sau nu, ieși în parc la plimbare sau alergat, și poți face în continuare mișcare acasă. Apelează la un canal de YouTube sau la o revistă cu un program complet de gimnastică. Sunt exerciții ușoare pe care poți să le faci fără să deranjezi vecinii, timp de 10-15-30 minute pe zi.

2. În al doilea rând, suplimentează-ți dieta cu vitamina D. Din cauza lipsei expunerii la soare în timpul iernii, vitamina D nu se mai sintetizează în corp la fel ca vara.

3. Consumă alimente bogate în magneziu, un aliat de încredere în lupta cu depresia, anxietatea, insomnia sau migrenele, care s-ar putea instala odată cu micșorarea duratei zilei și a situației generate de pandemia cu care ne confruntăm de aproape 10 luni.

Iată care sunt cele mai bogate surse de mangeziu: legumele cu frunze verzi, pudra de cacao, avocado, semințele și nucile crude, peștele gras, ierburile și mirodeniile, precum și fructele de pădure.

 

Straturile succesive de haine

 

Nu este o glumă, ci este un fapt cât se poate de real. Având în vedere că iarna purtăm mai multe straturi de haine, suntem ceva mai permisivi cu … rotunjirea siluetei. Iar dacă mai adăugăm aici și faptul că mulți dintre noi lucrează online în această perioadă și, probabil, nu ies din hainele comode de casă, pericolul este și mai mare.

Ce îți recomand? Să încerci să te îmbraci cu haine care să urmărească linia corpului. Bine, poate nu chiar în fiecare zi, dar măcar din când în când, ca măsură de control.

Consumul redus de apă

 

Este un fapt cunoscut că pe durata iernii consumăm mai puțină apă decât în celelalte anotimpuri. Iar efectele consumului redus de apă sunt multiple și deloc plăcute: de la oboseală, dureri de cap, constipație, până la diverse pofte și mâncat mai mult.

Soluția aici este foarte simplă: bea cel puțin un pahar de apă înainte și după fiecare masă principală. Te scapă de grija hidratării și îți asigură un aport optim de apă pe tot parcursul zilei.

Dacă nu vrei să bei apă, o poți înlocui cu ceaiuri aromate neîndulcite sau apă enzimatică (apă în care ai lăsat la infuzat fructe și legume).

Mesele de sărbătoare

 

Nu puteam să închei aceste articol fără să fac referire tocmai la mesele de sărbătoare. Asta pentru că și ele sunt un factor important în creșterea greutății în luna decembrie pentru mulți dintre noi.

Cel mai important sfat pe care ți-l pot da în privința acestor mese de sărbătoare este să nu ciugulești. De fiecare dată când te așezi la masă, ia-ți o farfurie mică și pune în ea tot ce îți face cu ochiul de pe masă, în cantități rezonabile. Este cea mai bună modalitate de a controla ce și cât mănânci.

Ai grijă și la consumul de alcool!

Nu depăși doza zilnică recomandată: o porție pentru femei și două pentru bărbați. O porție este echivalentă cu 10-15 g de alcool etilic, ceea ce înseamnă, de exemplu, 330 ml de bere. De asemenea, bea câte 3 pahare de apă la fiecare pahar de alcool consumat.

Acestea fiind spuse, sper să pui în aplicare cât mai multe dintre sfaturile mele și să-ți păstrezi silueta în decembrie, în pofida tuturor provocărilor acestei luni.

Până data viitoare, îți doresc să ai sărbători cu bine și multă sănătate!

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului Din păcate, persoanele care...

Nu poți stopa bullying-ul cu bullying

Scris de Alex Zamfir

Am avut în vara aceasta o discuție despre bullying cu câțiva băieți preadolescenți Și toți (Mark, băiatul meu, printre ei) mi-au povestit că au reușit să-i oprească...

Trei locuri superbe din Apuseni, unde trebuie să ajungi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Apusenii sunt munții noștri de poveste, pe care, musai, vorba ardeleanului, trebuie să-i vezi măcar o dată-n viață Vei vedea că, dacă ajungi în vârf de munte, nu vei...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool