Cum să îți crești natural buna dispoziție

Scris de Laura Ene
29 noiembrie 2019

Toamna și iarna mulți dintre noi se simt mai obosiți, mai triști și mai fără chef de viață.

 

Scăderea temperaturilor și a duratei zilei, faptul că nu mai mâncăm atât de multe legume și fructe proaspete și, uneori, lipsa de mișcare contribuie la starea pe care o putem avea în această perioadă.

O atenție sporită la ce mâncăm poate fi o soluție pentru a nu ne mai simți atât de lipsiți de vlagă. Și despre asta vreau să-ți vorbesc astăzi.

 

Așa că, iată câteva reguli de care poți ține cont pentru a-ți crește buna dispoziție:

1. Hidratează-te

În primul rând, nu uita să bei apă!

Chiar dacă nu mai este la fel de cald ca vara, corpul tot are nevoie de apă pentru a funcționa.

Mai mult, deshidratarea îți provoacă oboseală. Unele studii arată chiar că o deshidratare de nivel mediu îți poate încetini metabolismul și îți stoarce organismul de energie.

Aportul zilnic necesar de apă este de 25 ml per kilogram corp. De exemplu, dacă ai 50 de kg, este recomandat să consumi 1250 ml de apă în fiecare zi.

 

2. Consumă carbohidrați de calitate

Carbohidrații sunt combustibilul preferat al organismului. În plus, cresc nivelul de serotonină, responsabilă cu starea de bine.

Atenție însă la tipul de carbohidrați pe care îl consumi!

Ferește-te de dulciuri sau cereale rafinate (fie că este vorba despre pâine albă, covrigi, merdenele, paste sau orez alb).

Ele nu fac altceva decât să crească brusc nivelul zahărului din sânge, ceea ce determină o scădere la fel de bruscă. Iar aceste variații te fac să te simți obosit și cu o dispoziție schimbătoare.

Alege în schimb cereale integrale și leguminoase boabe cum ar fi mazăre, fasole, năut sau linte.

3. Alege alimente bogate în magneziu

Magneziul joacă un rol important în transformarea glucidelor în energie.

De aceea, lipsa magneziului te poate face să te simți lipsit de energie. Mai mult, el acționează ca un catalizator pentru neurotransmițătorii care reglează starea de spirit, cum ar fi serotonina.

 

Surse bogate în magneziu sunt:

  • Legumele cu frunze verzi (spanacul, broccoli, varza de Bruxelles, loboda, leurda, urzicile, kale și salata Romaine)
  • Pudra de cacao
  • Avocado
  • Semințele și nucile
  • Peștele gras (somonul și macroul în special)
  • Ierburile și mirodeniile (coriandrul, arpagicul, semințele de chimen, pătrunjelul, semințele de muștar, busuiocul și cuișoarele)

Mănâncă la gustare un căuș de semințe sau nuci crude. Fă-ți o cană de cacao din lapte și pudră de cacao pe care o poți îndulci cu o linguriță de sirop de agave sau miere. Adaugă mirodenii din belșug la toate mâncărurile.

4. Consumă alimente bogate în seleniu

Studiile arată că există o legătură directă între seleniul din dietă și o incidență mai scăzută a anxietății, depresiei și oboselii.

Alimentele bogate în seleniu sunt fructele de mare, carnea, leguminoasele boabe, cerealele integrale și nucile de Brazilia.

Nu exagera însă cu seleniul, pentru că în cantitate mare este dăunător. Un căuș de nuci de Brazilia îți poate asigura doza zilnică necesară de seleniu.

 

5. Fă mișcare

Mișcarea este cel mai natural și mai la îndemână antidepresiv.

Chiar și o plimbare de 15 minute îți poate da energie și îți poate crește buna dispoziție.

Dacă vremea nu îți permite să faci mișcare în aer liber, încearcă să urci și să cobori scările din clădirea în care lucrezi, să te plimbi prin birou în timp ce vorbești la telefon, să faci curățenie prin casă ori să mergi la sală.

Atenție la consumul de alcool

Nu în ultimul rând, mă văd nevoită să îți atrag atenția asupra consumului de alcool. În cazul în care te simți obosit sau deprimat, ai grijă să nu consumi alcool în exces.

Limitează-te la doza zilnică recomandată.

Conform ghidurilor internaționale, aceasta înseamnă maximum 2 porții pe zi pentru bărbați și o porție pe zi în cazul femeilor. O porție înseamnă, de exemplu, 330 ml de bere blondă.

În încheiere, aș vrea să-ți mai spun doar atât: ai grijă de tine!

 

Sănătatea este cea mai prețioasă comoară și totuși cel mai prost păzită și, ca atare, cel mai ușor de pierdut.

De aceea, motto-ul meu preferat rămâne „Sănătate, te iubesc!”.

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului Din păcate, persoanele care...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Cea mai frumoasă perioadă

Scris de Alex Zamfir

Mă uit la el și uneori încă mă minunez cum bobul acela de om care încăpea cu totul pe pieptul meu, unul dintre locurile lui preferate pentru a dormi, s-a transformat în...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool