Cum să mâncăm mai puțin caloric dar mai sățios

Scris de Laura Ene
21 martie 2022

De cele mai multe ori, pacienții mei se tem că atunci când intră la dietă vor suferi de foame. Surpriza lor apare când își dau seama că mănâncă pe săturate, chiar mai mult decât înainte, însă la un cost caloric mult mai mic.

Cum este posibil acest lucru? Reducând cantitatea de alimente calorice și introducând în dietă alimentele sățioase, care țin de foame. Acestea sunt în general alimente bogate în fibre și proteine sau care conțin multă apă.

Iată câteva dintre aceste alimente care țin de foame.

 

  1. Carnea slabă

Știm cu toții că în carne se găsesc proteine de calitate. Iar acestea nu numai că ne ajută organismul să funcționeze mai bine, ci ne țin și de foame. Pentru a beneficia din plin de avantajele proteinelor din carne fără să ne îngrășăm este important să alegem carnea slabă cum ar fi peștele, pieptul de pui fără piele sau mușchiul de porc.

De asemenea, un alt truc pe care îl recomand pacienților mei este să mănânce carnea alături de o salată verde mare. Asta deoarece legumele cu frunze verzi ajută la reglarea digestiei și absorb din grăsimile pe care le conțin alimentele pe bază de proteine animale.

  1. Ouăle

Ouăle sunt surse excelente de proteine, vitamine și minerale. Ele au, de asemenea, rolul de a reduce foamea și a menține sațietatea. Dezavantajul lor este că au un conținut ridicat de colesterol. Dacă însă oul nu este tratat termic în mod exagerat, colesterolul conținut nu este oxidat, adică va fi mai puțin nociv.

Porția zilnică de ouă este subiectul multor controverse. Cele mai recente precizări ale Asociației Cardiologilor Americani arată că un copil sau o femeie însărcinată pot consuma câte un ou pe zi. Adulții și bătrânii fără probleme de sănătate și care depun un efort fizic mediu pot consuma câte 4-5 ouă pe săptămână. În timp ce persoanele cu dislipidemie (adică cele care au colesterolul mare) sau boli cardiace ar fi bine să nu depășească 2-3 ouă pe săptămână.

Atenție! Vorbim aici atât de ouăle consumate ca atare, cât și în diferite preparate.

  1. Lactatele degresate

O altă sursă bună de proteine o reprezintă lactatele și brânzeturile. Este important însă ce fel de lactate și brânzeturi alegem pentru că unele dintre ele au foarte multe grăsimi.

Așadar, îndreptați-vă atenția către cele degresate. Dar nu cele pe care vedem scris 0% grăsime, pentru că de cele mai multe ori grăsimea scoasă din ele este înlocuită cu amidon.

Evitați brânzeturile franțuzești, telemeaua sau brânzeturile maturate și alegeți brânza proaspătă de vaci.

De asemenea, o opțiune bună este smântâna cu 12% grăsime. Dă savoare și sațietate mâncărurilor fără să le încarce cu multe calorii.

  1. Cerealele integrale

Renumite pentru fibrele pe care le conțin, cerealele integrale sunt ideale nu numai pentru că ne aduc mai mulți nutrienți decât cele albe, rafinate, ci și pentru că ne țin de foame.

Fibrele determină senzația de sațietate prin umplerea stomacului. De asemenea, ele asigură un tranzit intestinal normal și reduc absorbția de grăsimi.

Nu exagerați însă cu fibrele. Aportul de fibre recomandat este de 14 g la fiecare aport de 1000 de Calorii.

  1. Nucile

Nucile conțin proteine și grăsimi bune. Deși au multe calorii, ele ajută la calmarea foamei mai ales între mese. De aceea eu le recomand pacienților mei să consume nucile crude pe post de gustare de după-amiază.

De asemenea, țin să atrag atenția și celor care obișnuiesc să consume alcool. Băute înainte de masă, băuturile alcoolice cresc pofta de mâncare. În schimb, dacă sunt consumate după masă, se absorb mai lent și reduc efectele imediate asupra organismului. Mai mult, înainte de a bea alcool este bine să mâncăm alimente sățioase.

Nu uita nici de recomandările ghidurilor internaționale care au stabilit limite maxime recomandate pentru consumul de alcool: toţi cei care au o stare de sănătate optimă ar trebui să nu depășească 2 porții pe zi dacă sunt bărbați și 1 porție pe zi în cazul femeilor. O porție înseamnă, de exemplu, 330 ml de bere.

Sper să-ți fie utile sfaturile mele și să te ajute să ai o viață sănătoasă, fără kilograme în plus. Până data viitoare, ai grijă de tine!

Există tipuri de grăsime „bună”? Cum evaluezi grăsimea corporală?

Scris de Laura Ene

Când vine vorba despre balanța dintre stare de sănătate-strat de grăsime, gândul care ne preocupă este acela că stratul de grăsime în exces ne poate pune viața în...

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

7 soluții prin care poți scăpa de pofta de dulce

Scris de Laura Ene

Reducerea zahărului din dietă este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea unor boli precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare pe tot parcursul...

Există tipuri de grăsime „bună”? Cum evaluezi grăsimea corporală?

Scris de Laura Ene

Când vine vorba despre balanța dintre stare de sănătate-strat de grăsime, gândul care ne preocupă este acela că stratul de grăsime în exces ne poate pune viața în...

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool