De ce este important modul în care gătim mâncarea

Scris de Laura Ene
21 martie 2022

Mulți dintre noi credem că ingredientele sunt cele mai importante atunci când vine vorba despre o alimentație sănătoasă. Dar acesta este doar o jumătate de adevăr. La fel de important este și modul în care gătim mâncarea. Pentru că acesta poate transforma un ingredient sănătos într-unul de-a dreptul nociv. De ce se întâmplă asta și cum putem să gătim mai sănătos? O să vă explic în detaliu în articolul de astăzi.

 

  1. Prăjirea îngrașă și produce toxine

Primul lucru pe care îl recomand tuturor pacienților mei este să nu prăjească alimentele. Prin prăjire, alimentele nu numai că-și dublează numărul de calorii (din cauza grăsimii în care sunt prăjite), ci se eliberează și o serie de substanțe toxice pentru organism.

Potrivit studiului Heatox desfășurat de Uniunea Europeană în perioada 2003-2007, în timpul gătirii alimentelor prin prăjire se formează 52 de compuși chimici toxici, printre care acrilamidă, nitrozamine şi radicali liberi.

Recomandarea mea este să înlocuiți prăjirea cu gătitul la cuptor.

  1. Uleiul încins este nociv

Uleiul încins dincolo de punctul de fum poate deveni nociv. De aceea recomandarea mea este să nu-l adăugați de la început în mâncare. Încercați să-l adăugați la finalul preparării.

Dacă gătiți la cuptor și vă e teamă că se arde carnea, de exemplu, adăugați un pahar de bere. Nu vă faceți griji din cauza caloriilor, pentru că alcoolul se evaporă în timpul gătirii, iar carnea se va frăgezi. Iar dacă alegeți să consumați un pahar în timpul mesei, nu uitați să fie cu măsură, nu mai mult de o băutură (330 ml) pentru femei sau două în cazul bărbaților.

  1. Carnea gătită la temperatură mică este mai gustoasă și mai sănătoasă

Dacă vorbim despre carne, atunci recomandarea este să fie gătită la foc mic și timp îndelungat. Un alt truc este să lăsați carnea să ajungă la temperatura camerei înainte de a o găti. Puneți apoi bucata de carne întreagă într-o tigaie și coaceți-o câte un minut pe fiecare parte. Aveți grijă să nu o înțepați atunci când o scoateți. Scopul este să sigilăm carnea, astfel încât sucurile să rămână în interior.

  1. Legumele își pierd nutrienții gătite timp îndelungat

Dacă în cazul cărnii am văzut că este recomandată temperatura joasă, în cazul legumelor cea mai sănătoasă metodă de gătire este blanșarea. Ce înseamnă asta? Să aducem apa la temperatura de fierbere, după care să scunfundăm legumele timp de câteva minute. Astfel, ele își vor păstra nu numai nutrienții, ci și culoarea și textura.

O altă metodă sănătoasă de gătire a legumelor este cea la abur.

Secretul este să preparăm legumele termic pentru o perioadă cât mai scurtă de timp, pentru a nu le distruge nutrienții. Există însă 4 legume care nu-și pierd antioxidanții nici măcar prin fierbere. Este vorba despre anghinare, sparanghel, sfeclă și ceapă. Pe de altă parte, morcovii se îmbogățesc în antioxidanți prin fierbere, iar roșiile coapte au mai mult licopen decât cele crude.

  1. Sarea în exces produce hipertensiune și boli cardiovasculare

Vă amintiți povestea lui Ispirescu despre sarea în bucate? Ea nu face decât să confirme o credință adânc înrădăcinată în cultura noastră culinară: că mâncarea fără sare n-are gust. Însă de cele mai multe ori, gustul mâncării nu ține de cantitatea de sare.

Putem să dăm gust mâncărurilor din condimente și ierburi aromatice. De exemplu, oregano, mărarul, cimbrul, măghiranul și coriandrul dau savoare puiului. Carnea de porc merge foarte bine în combinație cu rozmarinul, menta, salvia, cimbrul si tarhonul. Gătește carnea de vită cu busuioc, chimen sau măghiran, iar peștele cu pătrunjel, busuioc și usturoi. Pentru legume alege usturoi, piper, boia sau lămâie.

Ocolește, de asemenea, bazele pentru mâncăruri. Deși ai putea crede că sunt inofensive, ele conțin, în cel mai bun caz, multă sare.

De ce să ocolim totuși sarea? Consumul excesiv de sare este vinovat pentru producerea hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un aport zilnic de sare de 3-5 grame. Mai mult, aportul crescut de sare contribuie masiv la retenția apei în țesuturi.

Ține cont de aceste sfaturi atunci când gătești și cu siguranță vei reuși să-ți menții sănătatea pe termen lung. Până data viitoare, ai grijă de tine!

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută în dietă

Scris de Laura Ene

Antioxidanţii sunt compuşi naturali care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi, ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele Radicalii liberi neanihilaţi se asociază...

Cum să mâncăm mai puțin caloric dar mai sățios

Scris de Laura Ene

De cele mai multe ori, pacienții mei se tem că atunci când intră la dietă vor suferi de foame Surpriza lor apare când își dau seama că mănâncă pe săturate, chiar mai...

De ce să mâncăm mai multe legume decât fructe

Scris de Laura Ene

Cei mai mulți dintre noi am crescut cu ideea că este bine să mâncăm cât mai multe fructe pentru vitamine și minerale Aceasta este întărită de recomandarea tuturor...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool