De ce este periculoasă obezitatea abdominală și cum o măsurăm

Scris de Laura Ene
3 decembrie 2021

De ce este periculoasă obezitatea abdominală și cum o măsurăm 

„Colăceii de pe burtă” în cazul femeilor sau „burta” la bărbați sunt lucruri de care se plâng multe persoane. De multe ori tindem să credem că este vorba doar despre aspectul estetic. Cine nu și-ar dori un corp de invidiat, cu un abdomen plat pe care să se potrivească orice haină? Din păcate însă, aspectul estetic este doar vârful aisbergului. Ceea ce noi nu vedem, dar există în interiorul nostru, este grăsimea abdominală sau viscerală. 

Iar când spun grăsime abdominală mă refer la acea grăsimea care se depune pe organele interne, ajungând de multe ori să le sufoce.  

De ce este periculoasă grăsimea abdominală 

Cercetările care s-au făcut în ultima vreme au arătat că celulele grase, mai ales cele din zona abdominală, sunt active din punct de vedere biologic. Cu alte cuvinte, grăsimea se comportă ca o glandă sau un organ endocrin: produce hormoni și alte substanțe care ne pot afecta sănătatea.  

Astfel, grăsimea abdominală ajunge să dezechilibreze balanța normală și modul în care funcționează acești hormoni în corpul nostru.  

De asemenea, studiile au arătat că grăsimea viscerală pompează în sistemul nostru imunitar substanțe numite citokine, care pot crește riscul de boli cardiovasculare. 

Cum măsurăm grăsimea abdominală 

Există două modalități care ne ajută să măsurăm grăsimea din jurul taliei. Fie cu ajutorul unui analizor corporal, fie cu ajutorul unui centrimetru de croitorie.  

Analizorul corporal este un cântar performant care funcționează pe bază de bioimpedanță. Cu alte cuvinte te așezi cu picioarele goale pe cântar și ții în mână niște electrozi. Acești electrozi trimit o cantitate infimă de curent electric prin corp, care ajută cântarul să-ți scaneze organismul și să vadă care este procentul de grăsime, mușchi, apă și oase pe fiecare segment al corpului în parte.  

Este o analiză care se face de obicei în cabinetele de nutriție pentru că ne ajută pe noi, nutriționiștii, să putem evalua corect starea pacientului.  

Metoda mai simplă este folosirea unui centimetru de croitorie. Cu ajutorul lui ne vom măsura circumferința taliei, trecându-l peste buric. În cazul în care circumferința taliei depășește jumătatea înălțimii, atunci avem de-a face cu grăsime abdominală în exces.  

De obicei vorbim despre grăsime abdominală în exces atunci când circumferința taliei depășește 88 de centimetri la femei și 102 centimetri la bărbaţi.  

Ce este de făcut 

Dacă am văzut de ce este periculoasă grăsimea abdominală și cum o măsurăm, haideți să vedem și ce este de făcut.  

Până când cercetătorii vor dezvolta o pastilă minune, nu ne rămâne decât să ne bazăm pe propriile forțe pentru a elimina grăsimea abdominală. Iar când spun asta mă refer la o dietă sănătoasă și o viață activă.  

Cel mai important este să scădem în greutate. Nu alegeți însă dietele minune cu care slăbiți 10 kg peste noapte. S-ar putea să aveți rezultate cu ele, dar doar pe termen scurt. Mai mult, dacă vorbim de grăsime viscerală este posibil să ajungeți la complicații.  

Slăbitul rapid un număr mare de kilograme poate duce la calculi biliari, la deshidratare, pierdere musculară, dereglarea metabolismului și chiar deficite de vitamine și minerale.  

Prin urmare, calea cea mai sigură este o dietă echilibrată care te ajută să slăbești cam 1 kg pe săptămână. 

De asemenea, un consum resposabil de alcool ajută atât la menținerea unei greutăți normale, cât și la evitarea acumulării de grăsime viscerală. Ghidurile internaționale au stabilit limite maxime recomandate pentru ingestia de alcool: toţi cei care au o stare de sănătate optimă ar trebui să nu depășească 2 porții pe zi dacă sunt bărbați și 1 porție pe zi în cazul femeilor. O „porție” înseamnă aproximativ 330 ml de bere blondă.  

Și pentru ca grăsimea viscerală să fie eliminată eficient, este important să adăugăm și mișcare. Cea mai sigură și la îndemână modalitate de a face mișcare este mersul pe jos.  

Așadar, soluția este simplă: dietă echilibrată și mișcare. Din experiența mea de peste 15 ani cu pacienți cu probleme de greutate sau boli cardiometabolice, punerea ei în practică nu este însă atât de simplă precum pare. Iar ajutorul unui specialist poate să facă diferența între succes pe termen lung și eșecuri repetate. 

Sper să vă fie utile și de această dată sfaturile mele. Până data viitoare, aveți grijă de voi, mâncați sănătos și faceți mișcare.   

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

5 reguli de alimentație pe timp de iarnă

Scris de Laura Ene

Sănătatea noastră este o prioritate, iar nutriția joacă un rol crucial în acest sens Să ne amintim că o alimentație sănătoasă și echilibrată este cheia pentru a ne...

Bărbați în formă: Cele mai bune 5 alimente de toamnă pentru pierderea în greutate

Scris de Laura Ene

Toamna este anotimpul perfect pentru a începe să te ocupi mai în detaliu de sănătatea ta La fel ca femeile, și bărbații au nevoie de o alimentație sănătoasă pentru...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Descoperă peninsula din inima Apusenilor, locul cu peisaje de vis

Scris de Călător în Bascheți

Sărbătorile bat la ușă, zăpada începe, încet-încet, să se aștearnă peste România, iar cu toții așteptăm cu nerăbdare vacanța de la sfârșit de an Dacă nu...

Cum îți îngrijești pielea în sezonul rece – trucuri simple de la nutriționist

Scris de Laura Ene

Sezonul rece e aici, așa că a venit momentul să discutăm și despre îngrijirea pielii în această perioadă a...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool