Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
În sezonul rece sau în perioade precum cea pe care o traversăm noi acum (pandemia de COVID-19), oamenii caută alimente și suplimente care să le crească imunitatea. Totuși, sistemul nostru imunitar este complex și influențat de mai mulți factori, nu numai de ceea ce mâncăm. Și, mai ales, nu doar de un anumit aliment sau nutrient.
Cu toate acestea, un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, activitate fizică, managementul stresului și odihnă, poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor și bolilor.
Așa cum punctam mai sus, nu există alimente care să ofere de la sine o protecție specială. Fiecare etapă a răspunsului imun al corpului se bazează pe prezența mai multor micronutrienți. De exemplu, nutrienții care susțin creșterea și funcționarea celulelor sistemului imunitar sunt vitamina C, vitamina D, zincul, seleniu, fierul și proteinele.
Acești nutrienți se găsesc în numeroase alimente:
Dietele sărace în nutrienți, care constau în principal în alimente procesate, ne pot afecta în mod negativ sistemul imunitar. Cercetările efectuate în ultima vreme arată că dieta occidentală (bogată în zahăr rafinat și carne roșie și săracă în legume și fructe) poate produce un dezechilibru al microbiomului, determinând o inflamație cronică a intestinelor, asociată cu o imunitate scăzută.
Microbiomul este ca o metropolă cu miliarde de locuitori (microorganisme). Ea există în interiorul nostru și rezidă în cea mai mare parte în intestin, jucând un rol cheie în funcționarea sistemului imunitar.
Ceea ce mâncăm determină tipul de microorganisme care trăiesc în intestinul nostru. Astfel, o dietă bogată în fibre și vegetale susține cel mai bine creșterea și menținerea bacteriilor bune din intestin.
Ca regulă generală, o dietă bogată în legume, fructe și cereale integrale susține microbiomul. Există, însă, două tipuri de alimente care ajută microbiomul în mod special: prebioticele și probioticele.
Prebioticele constituie hrana acestor bacterii bune din organism. Prin descompunerea lor se eliberează acizi grași cu lanț scurt, care stimulează activitatea celulelor sistemului imunitar. Prebioticele se găsesc în usturoi, ceapă, praz, sparanghel, anghinare, banane sau alge.
Pe de altă parte, probioticele conțin astfel de bacterii bune ce ne ajută sistemul imunitar. Probiotice se găsesc în chefir, iaurt sau murături.
Chiar dacă nu avem până acum dovezi științifice care să facă o legătură directă între stilul de viață și îmbunătățirea funcției imunitare, nu înseamnă că acesta nu ne influențează deloc starea de sănătate. Cercetătorii explorează din ce în ce mai mult efectele dietei, ale activității fizice, ale stresului și altor factori asupra răspunsului imun. Până când vom avea însă niște rezultate de necontestat, strategiile de stil de viață sănătos sunt un mod eficient de a da o mână de ajutor sistemului nostru imunitar simplu, natural și fără efecte secundare.
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...
Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.