Soarele și importanța vitaminei D: cum ne luptăm cu deficitul toamna și iarna
Hai să vorbim despre ceva ce, deși ne înconjoară zilnic și e la dispoziția noastră, adesea uităm cât de important este: soarele Soarele nu ne dă doar lumină și...
Călătoria alcoolului în organism
Alcoolul ajunge în sânge la foarte scurt timp după prima înghițitură. Efectele pot apărea în aproximativ 10 minute. Pe măsură ce continuăm să consumăm, nivelul concetrației de alcool din sânge crește, iar cu cât acesta este mai mare, cu atât resimțim mai mult efectele alcoolului. Cu alte cuvinte ne debarasăm de inhibiții, articulăm mai greu cuvintele, avem probleme de coordonare, de concentrare sau de memorie, devenim confuzi, iar în cazuri grave ne putem confrunta cu probleme de respirație sau, în funcție de cantitatea cosumată, putem chiar intra în comă, dacă valoarea alcoolemiei în sânge depășește valoarea de 2,5‰.
Cele mai grave probleme le au însă persoanele care consumă cantități mari, în mod frecvent. În cazul lor apar efectele pe termen lung, care pot include pe lângă dependență probleme de sănătate și chiar creșterea riscului pentru anumite tipuri de cancer.
Să o luăm pe rând și să vedem cum ne afectează alcoolul organismul.
Alcoolul influenţează în primul rând modul de funcţionare a creierului, ceea ce poate duce la schimbări de stare și de comportament. Mai mult, încețoșează mintea și afectează capacitatea de coordonare, la valori ale alcoolemiei între 0.5-1‰.
Consumul îndelungat de alcool sau consumul unei cantități foarte mari deodată pot afecta inima, provocând: cardiomiopatie (o boală care afectează miocardul – mușchiul inimii), aritmie sau fibrilaţie atrială (bătăi neregulate ale inimii), accident vascular cerebral sau hipertensiune.
Consumul excesiv de alcool pune la grea încercare și ficatul, care ar putea ieși „într-un picior” din această confruntare. Astfel, persoanele care consumă regulat mult alcool riscă să dezvolte steatoză hepatică (ficat gras), hepatită alcoolică, fibroză şi în final chiar ciroză.
Alcoolul consumat zilnic, în cantităţi ce depăşesc doza zilnică recomandată (adică 2 beri de 330 ml/zi în cazul bărbaţilor şi 330 ml/ zi în cazul femeilor), pe o perioadă mai lungă de timp, afectează pancreasul, care la un moment dat se poate inflama foarte tare şi poate să degenereze în pancreatită acută, care poate fi fatală. În timp, alcoolul produce degenerarea şi distrugerea treptată a pancreasului, cu apariţia pancreatitei cronice sau a diabetului zaharat.
Consumul excesiv de alcool poate slăbi sistemul imunitar. Și cum acesta este principalul paznic al organismului, atunci când el nu mai este vigilent ajungem să ne îmbolnăvim foarte ușor. De aceea persoanele care consumă alcool frecvent și în cantitate mare tind să se îmbolnăvească mai ușor de pneumonie sau turbeculoză decât cele care consumă alcool cu moderaţie.
În calitate de antrenor de fitness, discut adesea despre impactul diferiților factori ai stilului de viață asupra performanței atletice Consumul de alcool este un subiect...
Băutura alcoolică cea mai consumată astăzi la nivel mondial, berea, este prezentă în spațiul românesc încă de la primele mențiuni istorice Informațiile disponibile...
Alcoolul a fost o parte integrantă a culturii umane timp de mii de ani, jucând diverse roluri în contexte sociale, religioase și medicale În calitate de nutriționist,...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.