Ghid pentru o dietă echilibrată în perioada iernii

Scris de Laura Ene
14 ianuarie 2021

Fie că ne dăm seama sau nu, vremea rece ne afectează nu numai silueta și facturile la întreținere J, ci și organismul.

 

Ați observat că iarna scade nivelul de energie și vi se schimbă poftele alimentare?

Nici nu-i de mirare, având în vedere că organismul încearcă să se adapteze noilor temperaturi și duratei mai mici a zilei.

Dar asta nu înseamnă că pe timpul iernii trebuie să abandonăm alimentația sănătoasă. Ba dimpotrivă, aș spune că tocmai acum este cel mai bun moment să-i oferim organismului nutrienți de calitate, nu doar calorii goale.

Cum procedăm când nu mai găsim legume și fructe proaspete și când tânjim mai degrabă după alimente grase, prăjituri și băuturi dulci și calde?

Iată câteva recomandări pentru o dietă de iarnă nutritivă și echilibrată.

Legume și fructe pentru vitamine și minerale

 

Chiar dacă nu mai găsim legume proaspete ca vara sau toamna, avem totuși la dispoziție rădăcinoasele – păstârnacul, morcovul sau sfecla roșie – și cruciferele – conopida, broccoli, varza, care abundă în nutrienți de calitate.

Putem prepara din ele supe cremă sau ciorbe. Așa cum vă spuneam și cu alte ocazii, supele sau ciorbele sunt felul de mâncare perfect pentru iarnă: sunt calde, nutritive și oferă organismului ceea ce are nevoie.

Mai avem, însă, la dispoziție și legumele congelate, pe care eu le recomand pacienților mei în sezonul rece. Fie că vorbim de ciuperci, fasole verde, ardei gras sau spanac, toate ne ajută să avem un sistem imunitar puternic.

Alegeți fructele pe post de gustare sau desert. Puteți opta pentru citrice, banane sau merele românești, pe care încă le mai găsim în piețe. Indiferent de preferințe, ele sunt un substitut excelent pentru dulciurile pline de zahăr și grăsimi nesănătoase.

Sau, dacă preferați un mic dejun rapid, puteți să preparați un smoothie din fructe de pădure congelate, semințe de cânepă și o jumătate de avocado. Toate diluate cu apă sau cu lapte.

Condimente pentru antioxidanți

 

Folosiți din plin condimentele atunci când gătiți, mai ales în sezonul rece. Pătrunjel, leuștean, măghiran, cimbru sau busuioc, toate sunt binevenite în farfurie.

Puteți alege scorțișoara, care nu este numai aromată, ci ocupă și primele locuri pe scala ORAC* a antioxidanților. Așa că profitați de orice ocazie pentru a o introduce în dietă.

Presărați-o în cafeaua de dimineață sau într-o cană de lapte pe care să o beți înainte de culcare. Folosiți-o în smoothie-uri sau în salatele de fructe. O salată de mere cu scorțișoară și nuci poate fi o gustare sănătoasă și delicioasă. Sau poate un măr ori o felie de dovleac copt cu scorțișoară.

Dacă vă plac aromele mai exotice, puteți încerca ghimbirul sau turmericul în diverse combinații.

Ceapă și usturoi pentru imunitate

 

Ceapa și usturoiul sunt antiinflamatoare și previn răceala, indiferent cum le consumați, crude sau în mâncare.

Așa că nu vă sfiiți să adaugi ceapă în salate sau în ghiveciuri de legume și usturoi în salsa ori în alte sosuri preparate în casă.

Chefir și murături pentru probiotice

 

Probioticele sunt niște bacterii bune, care nu numai că ne îmbunătățesc digestia, ci ne întăresc și sistemul imunitar. Mai mult, ne ajută să ne creștem energia și să diminuăm efectele răcelii și gripei.

V-am captat atenția? Atunci iată ce alimente să consumați iarna: chefir și murături.

Chefirul are o aromă ușor acidă, datorată celor 10 până la 34 de tulpini de probiotice din compoziție. Deși are un gust similar cu al iaurtului, conține mai multe probiotice, fiind fermentat cu drojdie și cu mai multe bacterii.

Murăturile sunt și ele surse excelente de probiotice. Aveți însă grijă dacă suferiți de hipertensiune, insuficiență renală sau cardiacă, gastrită sau ulcer. Murăturile vă pot agrava simptomele în aceste situații.

Ceaiuri aromate pentru pofte necontrolate

 

Ceaiurile sunt nu numai un remediu în caz de răceală, ci și o băutură caldă și aromată, perfectă pentru zilele mohorâte de iarnă. Dacă îl beți neîndulcit, este și mai bine. Dacă îl preferați dulce, aveți la dispoziție extractul de stevia, cel mai sănătos îndulcitor natural fără calorii.

Și dacă aroma nu vă îmbie destul, atunci ce-ați zice dacă ați ști că această licoare din plante este un excelent detoxifiant pentru organism? Și încă un aspect deloc de neglijat: unele sortimente au proprietăți terapeutice uimitoare.

Eu am și o „rețetă de ceaiuri” pe care o prescriu pacienților mei, mai ales pe timp de iarnă:

 

  • Dimineața – ceaiuri care îți furnizează energie (de ex., ceai verde sau negru).

Aveți însă grijă la cantitate – ceaiul verde poate fi diuretic și laxativ, adică mai degrabă poate să vă deshidrateze, așa că nu este recomandat să fie consumat în cantități mari. 250 ml pe zi este o cantitate rezonabilă și recomandabilă.

  • În timpul zilei – ceaiuri cu efecte terapeutice.

Aici încadrez cam toate ceaiurile din plante medicinale, cum ar fi: mentă, sunătoare, mușețel, anason, chimen, ghimbir, păpădie, soc, rostopască etc. Nu le consumați nici pe acestea în cantități exagerate.

  • Seara – ceaiurile relaxante.

Cele care să ne ajute să adormim ușor și să avem un somn liniștit: ceai de tei, valeriană, levănțică, scorțișoară, roiboos, fructe de pădure sau șofrănel.

Consumul de alcool pe timp de iarnă

 

Sunt convinsă că v-ați întâlnit și voi cu afirmația că alcoolul pune sângele în mișcare și te încălzește. Din păcate, acesta este doar o jumătate de adevăr. Alcoolul poate să ne crească senzația de cald, dar fără să ne încălzească efectiv.

Alcoolul nu crește temperatura corpului, ci, dimpotrivă, o scade. De aceea, Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din Statele Unite recomandă abținerea de la consumul de băuturi alcoolice atunci când suntem afară iarna.

Atât am avut să vă transmit despre cum ne putem adapta dieta în sezonul rece.

Vă urez un an 2021 sănătos și plin de energie!

 

* Scala ORAC (oxigen radical absorbance capacity = capacitatea de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului) măsoară puterea antioxidantă a vegetalelor (nu include niciun aliment de origine animală), în funcție de cantitatea de antioxidanți pe care o conțin acestea. Este o unitate introdusă de nutriționiștii americani și măsoară capacitatea antioxidantă a alimentelor în unități pe 100 g de produs. 

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Cum îți pregătești corpul pentru vară

Scris de Laura Ene

Mult-dorita vară e aici, iar tu sigur aștepți vacanța mai mult ca oricând Sunt sigură că ai muncit din greu, ai fost tot timpul pe baricade și acum tot ce îți dorești...

6 probleme de sănătate specifice bărbaților pe care nu trebuie să le ignori

Scris de Laura Ene

Când vine vorba de grija pentru sănătate, atât timp cât ne simtim bine și dăm randament, cei mai mulți dintre noi nu iau în considerare riscurile din spatele unor...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool