Legătura dintre infertilitate și alimentație

Scris de Laura Ene
6 octombrie 2021

Infertilitatea are multiple cauze, de cele mai multe ori medicale. Dar, dacă analizăm cu atenție, vedem că tot mai des găsim printre cauzele infertilității alimentația, chiar dacă pare de multe ori greu de crezut.

Greutatea prea mare sau prea mică ori deficitele nutriționale pot duce la infertilitate. Inclusiv consumul de alimente procesate poate avea un efect negativ asupra fertilității. Dar să le luăm pe rând și să le analizăm în detaliu.

Cum este influențată fertilitatea de greutate

M-ați auzit de multe ori susținând că greutatea optimă este biletul câștigător către sănătate. Nu sunt adepta lui „cine-i gras e și frumos”, dar nici a înfometării și a slăbitului peste măsură. Echilibrul și în acest caz, ca în toate aspectele vieții noastre, este extrem de important. Și vă explic și de ce.

În cazul femeilor, grăsimea, mai ales cea acumulată în jurul taliei, produce prea mult estrogen. Pentru că grăsimea nu este un țesut inert. Cercetările efectuate în ultimii ani arată că estrogenul se sintetizează incluziv în rezervele de grăsime. Aceste modificări în producţia de estrogen pot duce la infertilitate sau la o întârziere în concepţie, cauzate de inhibarea ovulaţiei.

Pe de altă parte, o greutate sub normal duce la o producție prea mică de estrogen, care iarăși are efecte negative asupra fertilității.

Pentru că obezitatea și subponderalitatea nu sunt altceva decât fațete ale aceleiași monede: malnutriția.

În cazul bărbaților, obezitatea scade calitatea celulelor reproducătoare dar și nivelul de testosteron, din cauza rezervelor excesive de grăsime din jurul taliei (adică ceea ce noi numim grăsime viscerală).

Deficitele nutriționale și infertilitatea

În cazul femeilor, un nivel scăzut de homocisteină crește șansele de apariție a sarcinii. Iar nivelul optim de homocisteină depinde de un aport corespunzător de acid folic și vitaminele B6 și B12. Deficitele de aceste vitamine conduc la creșterea nivelului de homocisteină și, implicit, la infertilitate.

Pe de altă parte, celulele reproductive sunt foarte susceptibile la agresiunea stresului oxidativ. Cu alte cuvinte, deficitul de antioxidanți duce la infertilitate sau avort.

Vitamina D influențează producția de estradiol și progesteron. Vitamina E protejează foliculii. Mineralele protejează organele reproductive.  Ca și în cazul femeilor, și bărbații au nevoie de antioxidanți.

Coenzima Q10 ajută la păstrarea viabilității celulelor reproducătoare masculine. Pe de altă parte, mineralele (în principal zinc și seleniu) au și ele un rol foarte important, întrucât deficitul lor scade nivelul de testosteron. Din nou, ca și în cazul femeilor, și pentru bărbați este importantă menținerea unui nivel optim de Vitamina A, Vitamina C, Vitamina D, Vitamina E, Vitamina B12 și Acid folic.

Iată așadar cât de importante sunt vitaminele și mineralele în corpul nostru, inclusiv atunci când vorbim de buna funcționare a aparatului reproducător.

Iar soluția este una foarte simplă și la îndemâna oricui: să ne hrănim cât mai natural și mai sănătos. Să mâncăm cel puțin 5 porții de legume pe zi, cât mai divers colorate.

Să nu uităm nici de antioxidanți, pe care îi găsim în special în condimente dar și în fructe de pădure, ciocolată neagră, nuci românești, fistic, anghinare, prune și chiar usturoi. Acestea sunt însă doar câteva exemple de alimente care conțin antioxidanți. Concluzia cercetătorilor a fost că plantele aduc în organismul nostru mai mulți antioxidanți decât alimentele de origine animală.

Toxinele și infertilitatea

Cu toții ne gândim la diete de detoxifiere. Eu v-aș provoca să vă gândiți mai întâi cum anume să nu vă intoxicați corpul, ca să nu ajugenți în situația de a vă detoxifia. Din păcate trăim într-un mediu poluat pe care nu îl putem controla 100% la nivel individual. Există însă și modalități de a evita expunerea la toxine, care stau în puterea noastră.

Printre acestea aș enumera renunțarea la fumat, consumul responsabil de alcool, evitarea alimentelor procesate, evitarea consumului excesiv de pești oceanici mari care conțin cantități semnificative de mercur și atenție sporită la apa și băuturile îmbuteliate în sticle de plastic, ce pot conține bisfenol A.

V-aș mai recomanda, de asemenea, spălarea în saramură (o parte sare și 9 părți apă) a legumelor și fructelor pentru a îndepărta pesticidele și consumul alimentelor locale, care nu necesită transport pe distanțe mari. Cu alte cuvinte, o dietă cât mai echilibrată și plină de nutrienți. Pentru că sănătatea și vitalitatea depind și de alimentație.

Ce sunt antioxidanții și cum ne ajută în dietă

Scris de Laura Ene

Antioxidanţii sunt compuşi naturali care reduc efectele toxice ale radicalilor liberi, ajutând corpul să nu-şi distrugă celulele Radicalii liberi neanihilaţi se asociază...

Cum să mâncăm mai puțin caloric dar mai sățios

Scris de Laura Ene

De cele mai multe ori, pacienții mei se tem că atunci când intră la dietă vor suferi de foame Surpriza lor apare când își dau seama că mănâncă pe săturate, chiar mai...

De ce este important modul în care gătim mâncarea

Scris de Laura Ene

Mulți dintre noi credem că ingredientele sunt cele mai importante atunci când vine vorba despre o alimentație sănătoasă Dar acesta este doar o jumătate de adevăr La fel...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool