Meniul de Paște. 5 moduri prin care să nu-ți ruinezi dieta în zilele de sărbătoare

Scris de Laura Ene
3 aprilie 2023

Paștele, ca orice sărbătoare tradițional românească, presupune nu doar zile libere, reuniuni cu familia și prietenii, ci și multă mâncare – preparate dintre cele mai diverse, gustoase și, în egală măsură, pline de calorii.

Și cum de obicei toate preparatele sunt gătite cu multă migală și iubire, poți simți că e imposibil să refuzi să te înfrupți fără măsură.

Dar ce facem cu dieta ta, cu regimul pe care sunt sigură că l-ai început odată cu noul an, cu dorința clară ca până la vară să te simți mai bine în corpul tău, să fii mai în formă și sănătos?

O primă recomandare ar fi să nu combini toate preparatele tradiționale la o singură masă.

Ouăle vopsite, pentru că sunt fierte, sunt sănătoase. Iar dacă pui alături puțin avocado și niște felii de roșii și castravete, micul tău dejun nu este cu nimic periculos pentru dietă, ba chiar îți va ține de foame până la masa de prânz.

La prânz, e important să fii selectiv. Îți recomand să nu mănânci și ciorbă de miel, și stufat, și cârnați ori alt preparat ce are la bază tot carnea de miel. Aceasta se digeră mai greu, așa că îți poate aduce și o indigestie, nu doar kilograme în plus.

Despre-Alcool_Meniul-de-PastePoți alege să mănânci un castron mai mare de ciorbă și atât. Cu un ardei iute sau niște ceapă verde este minunat. Ori, dacă preferi friptura, servește-o alături de o salată mare, stropită cu multă lămâie și astfel vei avea o masă echilibrată.

Lasă cozonacul pentru gustarea de după-amiază, pe la ora 16.00, și asigură-te că faci și puțină mișcare după. O plimbare alături de cei dragi va face ca silueta ta să nu fie în pericol nici măcar în aceste zile de sărbătoare.

La cină alege ceva mai ușor. Un pește pregătit la cuptor, o salată cu ton sau o salată mare cu urdă. Mai ales că este sezonul urdei. Urda este o brânză obținută în urma fierberii zerului rămas de la producerea în casă a brânzei.

Față de celelalte tipuri de brânză, este mai bogată în minerale și mai săracă în calorii, numai bună în curele de slăbire. Proteinele din urdă conțin aminoacizi formatori de fibră musculară, mărind în acest fel arderile și prevenind obezitatea.

Tot în această perioadă de sărbătoare și mese festive, trebuie să ai moderație și în consumul de alcool. Consumul excesiv îți afectează organismul. Recomandarea specialiștilor este să te limitezi la 2 porții de alcool pe zi dacă ești bărbat și o porție pe zi în cazul în care ești femeie (o porție fiind echivalentul a 300 ml de bere).

Dacă însă vei depăși această cantitate, în timp, alcoolul îți poate afecta organele și deregla sistemul imunitar.

 

Cele mai eficiente 5 modalități prin care să nu îți sabotezi dieta de Paște

1. Alege ceea ce îți place, în loc de varianta mai „sănătoasă” de care nu te bucuri la fel de mult
Știu că acest lucru este împotriva a ceea ce spun cei mai mulți dintre nutriționiști. Dar adevărul este că oamenii tind să mănânce în exces alimentele considerate „sănătoase”. E dovedit că avem tendința de a crede că alimentele „sănătoase” sunt mai puțin sățioase așa că, pentru a compensa, mâncăm și mai mult. Lucru total greșit.

În această situație, stomacul se mărește și vom simți nevoie să mâncăm tot mai mult, iar apoi ne vom întreba de ce nu slăbim deși mâncăm sănătos. Tocmai de aceea, e important să ținem mereu cont și de mărimea porțiilor, indiferent dacă mâncarea este slab calorică sau nu.

Așadar, în loc să mănânci mult dar aparent sănătos și la finalul zilelor de sărbătoare să te simți frustrat, mai bine mănânci ce îți place, dar reduci porția la jumătate. Crede-mă, nu vei greșit cu nimic.

2. Împarte caloriile cu cineva
Sună amuzant, dar, dacă faci asta, vei fi în siguranță. Când te sfătuiesc să împarți caloriile, mă refer în special la desert – cozonac, pască sau ciocolată, tradiționale de Paște. Decât să refuzi dulciurile și să te uiți cu jind la ele sau la cei care le mănâncă, mai bine rupi în două felia de cozonac sau mănânci un cubuleț de ciocolată. În felul acesta, nu îți vei sabota nici dieta, nici pofta.

3. Fă mai multă mișcare decât de obicei
Este foarte puțin probabil să reușești să „arzi” caloriile suplimentare pe care le consumi doar prin exercițiile fizice zilnice. Adaugă-ți în program în zilele de sărbătoare și câteva plimbări suplimentare. Poți face mai multă mișcare fără să îți modifici foarte tare programul dacă îți parchezi mașina mai departe, urci scările sau scoți câinele la plimbare după prânz. Toate acestea sunt modalități grozave de a arde „caloriile pascale”!

4. Fii cu ochii pe bugetul caloric
Așa cum poate ai un buget în fiecare zi, trebuie să știi că așa ai și un „buget caloric”. Folosește-l chibzuit! Concret, din total de calorii zilnic, alege cum le împarți la fiecare masă. Dacă vrei mai mult dulce, mănâncă mai puțină mâncare. Dacă vrei desert după masa de prânz, de pildă, consumă un preparat mai slab caloric.

De exemplu, alege doar un castron de ciorbă fără carne și apoi mănâncă o felie de cozonac. Nu vei avea surplus în felul acesta și îți vei satisface și poftele fără să îți pui silueta în pericol.

5. Nu face o obsesie din număratul strict al caloriilor
Bucură-te de acest timp alături de familie și de minunatele reuniuni culinare din această perioadă. Dacă în mod normal ai un program alimentar și o rutină de exerciții, este foarte puțin probabil ca o zi sau două de exagerare să facă ravagii pentru corpul tău. În același timp, dacă te abții de la tot ce te bucură pentru o zi, nici dieta ta nu va da rezultate peste noapte.

Așadar, fă-ți o favoare! Renunță la vinovăția asociată cu ciocolata, mănâncă din ce vrei (dar cu moderație) și bucură-te de această vacanță alături de oamenii pe care îi iubești.

Există tipuri de grăsime „bună”? Cum evaluezi grăsimea corporală?

Scris de Laura Ene

Când vine vorba despre balanța dintre stare de sănătate-strat de grăsime, gândul care ne preocupă este acela că stratul de grăsime în exces ne poate pune viața în...

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

7 soluții prin care poți scăpa de pofta de dulce

Scris de Laura Ene

Reducerea zahărului din dietă este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea unor boli precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare pe tot parcursul...

Există tipuri de grăsime „bună”? Cum evaluezi grăsimea corporală?

Scris de Laura Ene

Când vine vorba despre balanța dintre stare de sănătate-strat de grăsime, gândul care ne preocupă este acela că stratul de grăsime în exces ne poate pune viața în...

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool