Cum să eviți risipa alimentară printr-o depozitare inteligentă?
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
Canicula abia dacă ne mai dă pace, iar organismele noastre se străduiesc din greu să se adapteze. Vestea bună este că le putem da o mână de ajutor să treacă mai ușor peste această perioadă.
Dar, așa cum bine zice un proverb românesc, „vorba lungă, sărăcia omului”, așa că hai să trecem la treabă și să vedem ce ar fi bine să facem și să evităm vara pentru a ne păstra sănătatea și silueta!
În primul rând, este foarte, foarte important să ne hidratăm. Deși repet aproape de fiecare dată, apa rămâne vitală pentru buna funcționare a organismului nostru. Mai mult decât atât, ea ne ajută să nu îmbătrânim înainte de vreme.
Iar vara apa devine cu atât mai importantă cu cât riscul de deshidratare crește din cauza căldurii.
În plus, apa are 0 calorii. Și nu numai că menține buna funcționare a organismului, dar ne ajută să slăbim, pentru că apa contribuie la instalarea senzației de sațietate.
O altă soluție pentru cei care nu prea consumă apă este să consume legume și fructe care hidratează. Câteva exemple: castravete, morcov, zucchini, salată iceberg, spanac, țelină Apio, conopidă, roșii, pepene sau iaurt. Pe toate le găsești în acest sezon proaspete și gata de pus în farfurie.
Dar nu numai hidratarea este importantă vara, ci și aportul de vitamine și minerale, care ajută la regenerarea și protejarea celulelor organismului de agresiunile mediului exterior.
Sigur că nu există o dietă minune care să ne protejeze pielea de soare și de efectele acestuia. Dar licopenul, betacarotenul și vitamina C pot contribui la sănătatea pe termen lung a pielii noastre. De aceea, eu le recomand pacienților mei să mănânce din abundență legume proaspete vara și să înlocuiască deserturile hipercalorice cu fructe de sezon.
Licopen găsim în legumele și fructele roșii, betacarotenul se găsește în fructele și legumele verzi și portocalii, în timp ce vitamina C o regăsim în aproape toate fructele și legumele.
Un alt lucru la care ar trebui să fim mai atenți vara decât în alte sezoane este prospețimea felurilor de mâncare pe care le consumăm și în ce condiții au fost păstrate. Asta pentru că alimentele se alterează mult mai repede la căldură.
De aceea, este recomandat să consumăm mâncare cât mai proaspătă și să fim atenți la modul în care este păstrată aceasta. Mai ales că vara este sezonul vacanțelor. Și nimeni nu vrea să-și strice vacanța cu o indigestie (în cel mai bun caz).
Evident că există și „așa nu” pe timp de vară. Iar aici aș include în primul și-n primul rând consumul de alimente grase și procesate.
Așa cum știi deja, nu sunt împotriva grăsimilor, ba dimpotrivă, încurajez consumul lor chiar și la dietă. Este însă foarte important să ne alegem grăsimile bune, de calitate. Iar când spun să evităm consumul de alimente grase mă refer la prăjeli, carne grasă, cârnați, mici, brânzeturi grase, foietaje sau prăjituri cu cremă. Este important, de asemenea, să evităm tot ce înseamnă alimente procesate.
Le putem înlocui cu legume proaspete, pește, carne slabă, lactate degresate, semințe și oleaginoase crude.
Tot în rândul alimentelor de evitat sau de consumat în cantitate cât mai mică se încadrează și mâncărurile foarte picante. Chiar dacă nu avem probleme digestive, ele ne pot crea un disconfort, încălzindu-ne și mai tare corpul.
De asemenea, este recomandat să limităm și consumul de cofeină și băuturi dulci, deoarece contribuie la deshidratarea organismului. Iar pe timp de vară este cu atât mai important să ne menținem o hidratare optimă.
Asta nu înseamnă că va trebui să renunțați la cafeaua de dimineață. Ci doar să aveți grijă să beți un pahar cu apă lângă cafea și să limitați consumul la 1, maximum 2 cești pe zi.
Sper să vă fie de folos recomandările mele și să aveți o vară activă, sănătoasă și plină de experiențe minunate.
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...
Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.