Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene
6 august 2021

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor. Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct starea de sănătate și chiar starea de bine. Din păcate însă, dieta noastră s-a schimbat de-a lungul vremii, iar mediul în care trăim a devenit unul obezogen. Suntem expuși zilnic la mâncare și, de cele mai multe ori, această mâncare nu este de cea mai bună calitate. 

Care sunt riscurile alimentației moderne? Voi începe cu cele mai importante dintre ele și anume, bolile asociate acesteia.  

Ce înseamnă alimentație modernă 

Înainte  de toate, aș vrea să definim alimentația modernă sau dieta occidentală. Dacă ar fi să o descriu în câteva cuvinte, aș spune că este multă mâncare ce nu te hrănește. Adică ceea ce eu numesc „calorii goale de nutrienți”: cărnuri și dulciuri procesate, produse de patiserie și cofetărie, produse care conțin multă făină albă și grăsimi, prăjeli, rântașuri. La fel de nesănătoase sunt și băuturile, precum sucurile sau alcoolul în exces. 

Îmi sfătuiesc pacienții să mănânce mâncare adevărată în cantități rezonabile și la orele potrivite: legume, fructe, carne, pește, ouă, cereale. Hrana adevărată nici nu te îngrașă, nici nu te îmbolnăvește.  

Altfel, iată ce riscăm:  

Boli de ficat 

Aici, cea mai răspândită este steatoza hepatică sau ficatul gras. Obezitatea este un factor major de risc în acest caz, dar nu totul depinde de kilogramele de pe cântar. Cea mai periculoasă este grăsimea abdominală, adică cea dispusă în jurul taliei.  

Ca să afli dacă ai sau nu o circumferință abdominală care te predispune la riscuri, măsoară-te cu ajutorul unui centimetru. Dacă circumferința este mai mică decât jumătatea înălțimii, ești pe drumul cel bun. Dacă este mai mare, te sfătuiesc să iei în calcul o dietă de slăbire.  

Boli gastrice 

Aș enumera aici poate cele mai grave boli și anume cancerele gastrice. Studiile din ultima vreme arată o legătură clară între alimentație și cancerele gastrice. Nu mai departe de 2015, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) ne avertiza că cercetările efectuate de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului au arătat o legătură puternică între consumul ridicat de carne procesată și cancerul de colon.  

Boli de inimă 

Colesterolul, care pentru mulți dintre noi este doar un număr pe un buletin de analize, poate fi extrem de periculos. Vorbim aici despre colesterolul rău sau LDL colesterol. Acesta se acumulează în pereții vaselor de sânge care se îngustează în timp. Astfel, fluxul de sânge către inimă și alte organe este restricționat și poate ajunge chiar să fie blocat. Atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat, se produce angina pectorală (durere în piept) sau atacul de cord (infarctul de miocard). 

Diabet 

Diabetul este una dintre bolile strâns legate de alimentație. Din fericire, ea poate fi prevenită. Ceea ce vă sfătuiesc este să nu neglijați valorile glicemiilor, chiar dacă sunt doar cu puțin peste normal. Luați măsuri din timp și vă veți feri de diabet.  

Lipsa de concentrare 

Alimentația modernă poate să provoace, însă, și o serie de alte probleme. Una dintre ele poate fi lipsa de concentrare.  

Alimentele de calitate, care conțin grăsimi bune, vitamine, minerale și antioxidanți hrănesc creierul și îl protejează de stresul oxidativ. Adică de radicalii liberi care ne pot afecta celulele. Astfel, el poate să funcționeze la capacitate optimă.  

Alimentele precum cele procesate sau rafinate sunt dăunătoare pentru creierul nostru. Pentru că, pe lângă faptul că ne dereglează organismul, ele provoacă inflamație și stres oxidativ. 

Un alt lucru asupra căruia aș vrea să vă atrag însă atenția este hidratarea. Apa este extrem de importantă pentru organismul nostru. Așa că, dacă simțiți că vă doare capul sau că nu reușiți să vă concentrați, deși aveți o alimentație corespunzătoare, beți apă. Este foarte posibil să vă simțiți așa de la deshidratare.  

Aveți grijă și la cantitatea de alcool pe care o consumați, mai ales pe timpul verii. Din păcate, alcoolul deshidratează, așa că dacă beți bere ca să vă răcoriți, aveți grijă consumați și multă apă. Nu depășiți dozele de alcool recomandate: o porție pe zi pentru femei și 2 porții pe zi pentru bărbați. O porție de alcool înseamnă, de exemplu, o bere de 330 ml.  

Acestea sunt recomandările mele pentru astăzi. Aveți grijă de voi și mâncați alimente cât mai naturale, care nu au nevoie de etichetă. Este calea sigură pentru o sănătate pe termen lung. 

Legătura dintre infertilitate și alimentație

Scris de Laura Ene

Infertilitatea are multiple cauze, de cele mai multe ori medicale Dar, dacă analizăm cu atenție, vedem că tot mai des găsim printre cauzele infertilității alimentația,...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului Din păcate, persoanele care...

Bullying online și offline

Scris de Daniela Gheorghe

Top 5 cele mai frumoase sate din România, fără aglomerație

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot trăim vremurile acestea, avem locuri, la noi, în România, mai puțin știute, care te vor lăsa să respiri în voie și să te mai relaxezi puțin în mijlocul...

Minutul de echilibru – episodul 18

Scris de Raluca Anton

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool