Stilul de viață sănătos, aliatul detoxifierii

Scris de Laura Ene
3 martie 2021

Cum elimină corpul nostru toxinele

 

Ceea ce mulți nu iau în calcul, însă, este faptul că organismul nostru are un sistem propriu de detoxifiere, care funcționează permanent. Principalul organ implicat în acest proces este ficatul. El este cel care filtrează și sortează zilnic toxinele din corpul nostru.

Pe lângă ficat, un rol foarte important îl au rinichii. Asta deoarece una dintre funcțiile lor este aceea de a elimina prin urină substanțele toxice din sânge.

Pe de altă parte, sistemul gastrointestinal ajută la metabolizarea alimentelor și eliminarea produșilor de digestie. Microflora intestinală are un rol foarte important în absorbția nutrienților.

Tractul respirator elimină toxinele prin dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Pielea joacă și ea un rol important în detoxifiere, eliminând toxinele prin transpirație.

De ce am început cu această lecție de anatomie? Pentru a înțelege că detoxifierea este un proces complex, care înseamnă o bună funcționare a tuturor acestor organe, nu consumul anumitor alimente „minune”.

Cu siguranță că ceea ce mâncăm ajută aceste organe să funcționeze, dar detoxifierea înseamnă mai mult decât atât.

Înseamnă să mâncăm cât mai natural, să facem mișcare, să ne hidratăm foarte bine și să avem grijă de emoțiile și gândurile noastre.

Toate acestea fac parte dintr-un stil de viață sănătos către care mulți dintre noi tind, dar pe care nu reușesc să îl adopte pe deplin. De aceea, de multe ori suntem nevoiți să recurgem la cure scurte de detoxifiere pentru a ne ajuta organismul să funcționeze mai bine.

 

Reguli pentru o cură eficientă de detoxifiere

Dacă alegem să facem o cură de detoxifiere, aceasta ar trebui să dureze 2-3 zile sau, cel mult, o săptămână. În acest caz, alimentația se bazează exclusiv pe fructe și legume, fără a consuma vreun produs animal.

Orice cură de detoxifiere ar trebui să fie precedată de câteva zile în care să elimini factorii care favorizează acumularea toxinelor în corp: zahărul rafinat, alimentele procesate, grăsimile trans (se găsesc în margarină, cartofi prăjiți, unele prăjituri, produse de patiserie și cofetărie), țigările și alcoolul.

În general, un stil de viața sănătos presupune și un consum responsabil de alcool, așa că trebuie să ținem cont și de acest lucru.

De asemenea, orice cură de detoxifiere ar trebui dublată de o foarte bună hidratare. Ia în calcul creșterea aportului de lichide (apă, ceaiuri neîndulcite sau apă infuzată) la 2-3 litri pe zi, repartizați pe tot parcursul zilei.

Mișcarea, dar și meditațiile sau tehnicile de relaxare sunt de folos într-o cură de detoxifiere eficientă.

7 Alimente care ne ajută la detoxifiere

Iată și câteva alimente care ne ajută organele implicate în detoxifiere să funcționeze mai bine:

 

1. Cruciferele

– au efecte antitumorale, antiinflamatorii și antivirale. Ajută în special ficatul. Exemple: varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, rucola.

2. Spanacul

– este o sursă excelentă de clorofilă, unul dintre cei mai detoxifianți pigmenți naturali.

3. Ceaiul verde

– este antioxidant, eficient împotriva radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea celulară și bolile degenerative

4. Merele și perele

– conțin pectină, care reglează tranzitul intestinal

5. Usturoiul

– este un antibacterian natural, care stimulează procesul de detoxifiere

6. Sfecla roșie

– conține antioxidanți și ajută la funcționarea ficatului.

7. Afinele

– conțin polifenoli – antioxidanți cu efect împotriva radicalilor liberi.

Rolul probioticelor și al prebioticelor în procesul de detoxifiere

Probioticele sunt bacterii bune care ajută intestinul să elimine toxinele. Acestea se găsesc în chefir, iaurt, murături asortate sau varză murată.

Prebioticele constituie hrana acestor bacterii bune din organism. Ele se găsesc în usturoi, ceapă, praz, sparanghel, anghinare, banane sau alge.

Probioticele și prebioticele sunt „armele” sistemului gastrointestinal, iar microflora intestinală are un rol foarte important în menținerea sănătății întregului organism.

În concluzie, convingerea mea, ca nutriționist, este că stilul de viață sănătos este cea mai bună detoxifiere. El te ferește să ingerezi toxine în mod excesiv și îți ajută organismul să se regleze natural. Încearcă să mănânci cât mai natural, fă mișcare și ai grijă de emoțiile și gândurile tale. Pentru că nu suntem doar ceea ce mâncăm, ci și ceea ce facem și ceea ce gândim.

Multă sănătate!

Legătura dintre infertilitate și alimentație

Scris de Laura Ene

Infertilitatea are multiple cauze, de cele mai multe ori medicale Dar, dacă analizăm cu atenție, vedem că tot mai des găsim printre cauzele infertilității alimentația,...

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Legătura dintre infertilitate și alimentație

Scris de Laura Ene

Infertilitatea are multiple cauze, de cele mai multe ori medicale Dar, dacă analizăm cu atenție, vedem că tot mai des găsim printre cauzele infertilității alimentația,...

Nu poți stopa bullying-ul cu bullying

Scris de Alex Zamfir

Am avut în vara aceasta o discuție despre bullying cu câțiva băieți preadolescenți Și toți (Mark, băiatul meu, printre ei) mi-au povestit că au reușit să-i oprească...

Trei locuri superbe din Apuseni, unde trebuie să ajungi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Apusenii sunt munții noștri de poveste, pe care, musai, vorba ardeleanului, trebuie să-i vezi măcar o dată-n viață Vei vedea că, dacă ajungi în vârf de munte, nu vei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool