Trucuri pentru a-ți potoli pofta de consumat alcool

Scris de Laura Ene
20 decembrie 2019

Iată că ne apropiem cu pași repezi de Sărbătorile de Iarnă.

 

Acestea sunt însă nu numai un prilej de bucurie și reuniune a familiei, ci și ocazii perfecte de excese culinare și, de multe ori, excese ale consumului de alcool.

 

De aceea, vreau să-ți ofer câteva trucuri pe care să le pui și tu în aplicare pentru a păcăli pofta de a consuma prea mult alcool de sărbători.

 

  • Folosește mașina

De sărbători, mergi cu mașina personală cât poți de des. Știu că este o recomandare la care nu te-ai aștepta de la un nutriționist care îți spune de fiecare dată să faci cât mai multă mișcare (ceea ce nu implică mașina). De data aceasta însă, fă o excepție de la regulă.

De ce? Să fii șofer înseamnă să nu consumi alcool atunci când ești la volan. Pentru că viața proprie și a celor dragi este cea mai puternică motivație pentru a exclude alcoolul în timpul șofatului.

Consumă în schimb variante nealcoolice, cum ar fi, de exemplu, berea fără alcool.

 

  • Consumă alcool după masă

Este dovedit științific că alcoolul crește pofta de mâncare. Ca să nu mănânci mai mult decât are nevoie organismul tău, te sfătuiesc să consumi alcool după ce mănânci, nu înainte. În plus, consumate după masă, băuturile alcoolice se absorb mai lent și reduc efectele imediate asupra organismului. Încearcă să mănânci alimente care au un conținut bogat de proteine (carne, lactate sau brânzeturi), dar cu un conținut moderat de grăsime.

  • Bea câte 3 pahare de apă la fiecare pahar de alcool consumat

Acest truc are două avantaje. În primul rând, te va ajuta să reduci consumul de alcool. În al doilea rând, îți va menține organismul hidratat. De ce? Pentru că alcoolul contribuie la eliminarea apei din corp, conducând la deshidratare. Așadar, deși nu ne dăm seama, consumul de apă este esențial atunci când consumăm alcool.

 

  • Alege băuturi cât mai simple

Alcoolul este un produs de fermentație a carbohidraților și furnizează 7 calorii/gram. Aceasta înseamnă aproape dublu comparativ cu proteinele și carbohidrații. Dacă îl mai și combinăm cu zahăr, atunci numărul caloriilor explodează pur și simplu. De aceea băuturile alcoolice cremoase și dulci au mai multe calorii decât celelalte.

Așadar, sfatul meu este să mergi pe simplitate: cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine.

Nu uita nici de regula consumului moderat de alcool: o porție pentru femei și două pentru bărbați. O porție este echivalentă cu 10-15 g de alcool etilic ceea ce înseamnă, de exemplu, 330 ml de bere.

Dacă însă ai trigliceridele crescute, ficat gras, hipertensiune, diabet, pancreatită sau cancer de sân, te sfătuiesc să consumi alcool doar ocazional și în cantități moderate.

 

Până data viitoare, îți urez Sărbători Fericite și La Mulți Ani! Iar pentru 2020, nu uita de motto-ul „Sănătate, Te Iubesc!”.

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Idei de gustări rapide și sănătoase pentru un picnic reușit

Scris de Laura Ene

A venit vara și, odată cu ea, a venit și vremea picnicurilor În următoarele rânduri, vă voi oferi câteva sugestii de gustări pe care le putem putem pregăti atunci când...

Consumul excesiv de alcool și deficiențele nutriționale

Scris de Laura Ene

Pentru organismul uman, alimentația are două funcții importante: să furnizeze energie și să mențină structura și funcționarea corpului Din păcate, persoanele care...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Cea mai frumoasă perioadă

Scris de Alex Zamfir

Mă uit la el și uneori încă mă minunez cum bobul acela de om care încăpea cu totul pe pieptul meu, unul dintre locurile lui preferate pentru a dormi, s-a transformat în...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool