Check-in, chats sau în parc: cum rămân conectați copiii după izolare

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)
11 iunie 2020

„STĂM ACASĂ” a devenit nu doar un mesaj, ci un mod de a trăi în ultimele luni. Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat viața tuturor, începând cu programul școlar, până la viața de familie și întâlnirile cu prietenii.

 

Odată cu închiderea școlilor, mulți părinți au gândit și pus în aplicare o strategie astfel încât să-și mențină copiii sănătoși și ocupați. Socializarea ocupă un rol foarte important în viața copiilor și a adulților.

Poate vă întrebați de ce este atât de important să vorbim despre socializare pe perioada pandemiei, când poate altele ar fi mult mai importante.

Răspunsul este unul simplu: conexiunile interpersonale sunt semnul distinctiv al vieții umane, unul dintre cei mai importanți factori de reziliență (de vindecare). În perioade de criză și stres, oamenii tind să se bazeze pe cei apropiați: familie, prieteni, colegi, vecini etc. Pentru copii, este important să se simtă în siguranță și acest lucru se întâmplă dacă sunt ocrotiți de familie, dar și dacă au acces la grupul lor de prieteni. Colegii și grupurile joacă un rol foarte important în dezvoltarea stimei de sine, pentru că îi oferă tânărului informații despre cine este. Cu toate că și adolescentul are nevoie de familia sa în această perioadă, este bine de știut că, dacă se va simți hiperprotejat de familia sa, va reacționa imprevizibil, va disprețui valorile și principiile transmise. S-ar putea ca unii copii să-și sfideze părinții și să se expună riscului infectării cu COVID-19, tocmai pentru că li s-a impus izolarea totală.

Așadar, cel mai bine pentru copii, mai ales pe perioada relaxării și în viitorul apropiat, este să le explicăm care sunt măsurile pe care trebuie să le ia pentru a preveni infectarea, care este legislația în vigoare și care sunt consecințele dacă nu respectă legea.

Subliniați că, deși tinerii par să nu se îmbolnăvească de virus, nu există nicio garanție în acest sens, iar persoanele fără simptome pot răspândi virusul altora fără să știe, punându-le viața în pericol.

Prin urmare, este important să-i lăsăm pe copii să-și vadă prietenii în această perioadă, dar cu măsură și cu respectarea aspectelor menționate mai sus.

În altă ordine de idei, cel mai bine ar fi să stea cât mai mult cu familia acasă, iar pentru socializare să folosească preponderent metodele online.

Explicați-le că au acum privilegiul de a sta mai mult online, ceea ce nu va mai fi posibil după ce trece pandemia. Aceasta este și părerea cercetătorilor de la Harvard, care spun că, deși din punct de vedere neurologic adolescenții nu sunt încă pregătiți să facă față acestor provocări, ar fi bine să-i susținem, în așa fel încât să rămână sănătoși. Acești cercetători ne aduc aminte faptul că, la adolescent, lobul frontal al creierului este încă în curs de dezvoltare, ceea ce înseamnă că abilități precum controlul impulsurilor, întârzierea satisfacțiilor și conștientizarea consecințelor acțiunilor sale nu sunt pe deplin dezvoltate.

UNICEF spune că în cazul adolescenților și al gadget-urilor, e bine să le lăsați ceva libertate acestora, dar nu totală.

Dr. Lisa Damour, specialistă în psihologia adolescenței, ne sfătuiește să fim deschiși cu copiii și să le spunem că înțelegem că au mai mult timp la dispoziție, dar că nu este o idee bună să aibă acces nelimitat la ecrane și rețele sociale. Cel mai potrivit ar fi să întrebați copilul/adolescentul: „Cum procedăm în acest caz? Propune-mi tu un program, iar eu am să-ți spun ce părere am”. Dacă copilul va simți că este partenerul vostru, atunci va fi mult mai cooperant.

Izolarea totală a copiilor este un abuz, de aceea încercați să găsiți un echilibru între orele petrecute pentru școală, timpul cu prietenii online sau în parc, somn, mese și, desigur, nu uitați nici de implicarea lor în gospodărie.

Această perioadă este nouă pentru noi toți –  copii, părinți, profesioniști, de aceea este bine să ne sprijinim unii pe alții.

Cu siguranță că, după acest episod, vom învăța să apreciem mult mai mult valoarea relațiilor cu prietenii, familia, colegii etc. și poate ne vom concentra atenția mai puțin pe lucrurile materiale și mai mult pe legăturile cu ceilalți.

Bullying online și offline

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Adolescența – între provocări și influențe

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează La întrebările „De ce ne...

Tensiunile familiale în contextul pandemiei

Scris de Daniela Boșca (Gheorghe)

Am urmărit activitățile mai multor organizații neguvernamentale care au derulat o serie de programe pentru sprijinirea familiilor aflate în situații de violență, în...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool