La ce să fim atenți când abordăm subiectul războiului cu copiii?

Scris de Itsy Bitsy
7 martie 2022

Evenimentele complexe din ultima vreme ne obligă să ne uităm cu mai mare atenţie la modul în care îi susţinem emoţional şi verbal pe copii, în special pe cei de vârstă mică, pentru a-i ajuta să facă faţă situaţiilor extrem de provocatoare, care îi pot marca pe viaţă.

 

Psihologul Mirela Horumbă consideră că este nevoie, mai mult ca oricând, să ştim cum putem să-i păstrăm pe copii în siguranţă și cum îi putem ajuta să treacă peste un eveniment copleşitor, traumatic din punct de vedere emoţional. Şi, mai mult decât orice, este esenţial să ştim cum să le vorbim, pentru a nu le transmite propria anxietate.

 

Ideea de a nu le spune copiilor prin ceea ce trecem acum, argumentată de faptul că ”ei sunt mici şi nu ştiu” este foarte nesănătoasă din perspectivă psihologică, consideră specialistul, pentru că ei deja văd şi simt că ceva în comportamentul adulţilor care îi îngrijesc este diferit.

Faptul că este o diferenţă vizibilă între ceea ce ei văd la noi şi cea ce ei aud de la noi îi fac să-şi piardă și mai mult încrederea, crescându-le și mai mult anxietatea.

 

Propria teamă şi îngrijorare transpar prin comportamentele noastre (mimică, gestică), chiar dacă noi nu percepem acest lucru la nivel conştient. Aşadar, este foarte sănătos să vorbim cu copiii noştri, dar contează foarte mult să o facem corect: să fim autentici, în congruenţă cu ceea ce simţim şi cu realitatea în care trăim. E important ca mesajul nostru să transmită încredere şi sentimentul că ei se pot baza oricând pe noi. Nu este un lucru uşor, în condiţiile în care uneori şi noi, adulţii, ne simţim copleşiţi, anxioşi sau poate avem nevoie să descărcăm surplusul emoţional prin plâns.

 

Acest material a fost realizat de Itsy Bitsy, împreună cu Mirela Horumbă, psiholog şi psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România, cu o bogată experiență în lucrul cu copii și părinți. 

 

Cum le vorbim copiilor despre război?

Scris de Itsy Bitsy

Cu toții avem nevoie să înțelegem lumea în care trăim pentru a ne simți în siguranță De ce, cum și când să le vorbim copiilor despre război, în condițiile în...

Top 5 sate de poveste pentru o vacanță de vis la țară

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să ai parte de o vară ca-n anii trecuți, ca în copilărie, la bunici Ți-e dor de ulițele idilice, de mirosul ierbii proaspăt cosite sau de o bucată de pâine caldă...

Greșeli de părinte

Scris de Alex Zamfir

Atunci când devenim părinți, putem fi siguri de un lucru: că vom face multe...

Am găsit Meteora României, locul neștiut unde să te rupi de lume

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot vine vacanța și vreți să explorați anul acesta și alte locuri, vrem să vă inspirăm și să vă arătăm un colț de Românie mai puțin știută, mai puțin...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool