Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

3 motive pentru care alcoolul nu te incalzeste

Umblă vorba prin popor că alcoolul în cantități moderate, consumat pe timpuri friguroase, este cea mai la îndemână soluție pentru a te încălzi. Ce trebuie să știe, însă, oricare membru al Control Generation este că această credință este falsă. Indiferent de condițiile meteo de afară, alcoolul de fapt îți scade temperatura corpului.

 

Pentru a te bucura în control de sezonul rece, ți-am pregătit o listă cu 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre consumul de alcool la temperaturi joase.

 

3 motive pentru care alcoolul nu te incalzeste 1 

 

1. Alcoolul crește riscul hipotermiei

 

Senzația de cald pe care o simți atunci când bei alcool are loc datorită sensului și fluxului sângelui din corpul tău. În mod normal, sângele irigă țesuturile, iar apoi organele, proces care menține temperatura organismului constantă. Odată ce bei alcool, în schimb, fluxul de sânge care ajunge la piele este mai mare, motiv pentru care organismul tău dilată mai mult vasele de sânge și minimizează circulația acestuia. Astfel, cineva care savurează o băutură alcoolică poate să nu resimtă frigul, dar odată ce circulația își revine la fluxul normal, temperatura va scădea subit. 

 

3 motive pentru care alcoolul nu te incalzeste 2

 

2. Alcoolul inversează reflexele organismului

 

De asemenea, s-a demonstrat că alcoolul inversează reflexul corpului nostru de a-și menține temperatura constantă. Acest fenomen are loc din cauza mecanismului principal prin care alcoolul acționează asupra corpului, reducând abilitatea noastră de a tremura și de a crea căldură. Dr. William Haynes, director al Clinicii de Farmacologie a Universității din Iowa, susține că alcoolul (chiar și în cantități foarte mici) inversează multe reflexe ale corpului uman, unul dintre ele fiind cel al menținerii temperaturii constante. 

 

3 motive pentru care alcoolul nu te incalzeste 3

 

3. Alcoolul te face să transpiri mai mult

 

Un studiu al Institutului de Cercetare și Medicină a Mediului din cadrul Armatei SUA demonstrează că alcoolul consumat la temperaturi joase reduce capacitatea organismului de a tremura. Mai mult, chiar și după o singură băutură, corpul nostru încearcă să împiedice senzația de căldură cauzată de creșterea fluxului de sânge la nivelul pielii, prin transpirație. În consecință, acest reflex scade și mai mult temperatura corpului. 

 

3 motive pentru care alcoolul nu te incalzeste 4

 

În concluzie, ori de câte ori plănuiești o plimbare pe munte sau vrei să te aventurezi într-un sport montan, ține cont și de aceste trei puncte. Ingerarea alcoolului joacă un rol foarte important în scăderea temperaturii organismului, uneori soldată cu apariția hipotermiei. Ai grijă de tine, fii în control și dă mai departe informațiile membrilor din gașca ta de petrecăreți!