Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

5 porunci ce-ti tin amicul baut departe de volan

Există câteva momente în viață în care este esential să iei deciziile corecte. Una dintre ele este situația în care amicul tău care a băut cam mult și vrea cu orice preț să se urce la volan. În astfel de cazuri, întocmai ca într-un joc de strategie, amicul tău devine personajul vulnerabil pe care tu, cavalerul cu nervi de fier, trebuie să-l salvezi și să-l duci în siguranță la castel. În calitate de soldat al siguranței, iată Poruncile pe care trebuie să le urmezi pentru o seară de distracție cu happy end:

 

Porunca #1: Devino Purtătorul de Chei

 

Devino Purtătorul de Chei

 

Orice cavaler al siguranței care se respectă (și nu a băut alcool) are îndeajuns de multe abilități cât să fure de sub nas cheile cherchelitului. Dacă sus-menționatul ține cu orice preț să ajungă la portiera mașinii sale, fii spontan și găsește o scuză bună să-i folosești mașina (e.g.: vrei să mai cumperi ceva de la magazin, să mai aduci un prieten în gașcă etc.). Odată ce te afli la volanul mașinii, ascunde-o departe de ieșirea barului, pune cheile undeva bine și prefă-te că acuzi o amnezie soră cu ”Hai să mergem acasă, e târziu”. 

 

Porunca #2: Cheamă un taxi

 

Cheamă un taxi

 

Există o forță supremă  a celor abțiguiți, aceea care a inventat tehnologia, telefoanele mobile și aplicațiile de chemat taximetre. Când ajungi la discuția despre taxi, amicul tău o să te ducă într-o aventură demnă pentru un cavaler al siguranței: aceea a talentelor tale de convingere. Statistic, la început se va împotrivi ideii, dar sigur ai sorți de izbândă dacă îl ademenești să-ți urmeze exemplul. Nimeni nu vrea să rămână singur la petrecere, așa că ia-i-o înainte, roagă șoferul să pornească aparatul și ai răbdare. La un moment dat va urca și cherchelitul bombănind lângă tine. 

 

Porunca #3: Fii tu Șoferul de Serviciu

 

Fii tu Șoferul de Serviciu

 

Când nimic nu pare să funcționeze, este cazul să iei hamurile problemei în mâini! Asta implică să te urci tu la volanul mașinii și să te înarmezi cu multă răbdare pentru lungul drum ce va urma. La fiecare 10m acumulezi puncte bonus, iar cu cât te apropii mai mult de casa cherchelitului, quest-ul tău de Cavaler al siguranței te avansează în rang. Cronicarii au scris multe pagini pe seama șoferilor de serviciu, alături de 5 puncte tari pentru care e cool să fii unul: http://bit.ly/SsnAFX.

 

Porunca #4: Invită-l la o petrecere în pijamale

 

Invită-l la o petrecere în pijamale

 

Niciun cavaler al siguranței nu-și lasă oameni în urma bătăliilor, așa că dacă nimic nu funcționează, invită-l la adăpostul tău și ține-l de vorbă până adoarme. Odată aflat pe un teritoriu care nu este al lui, amicul tău își va schimba atitudinea și va deveni omul cu care te poți înțelege. Pregătește-te cu biscuiți și o cafea tare: până dimineață se anunță un drum anevoios!

 

Porunca #5: Scoate asul din mânecă: Fii sincer!

 

: Scoate asul din mânecă: Fii sincer!

 

Când gândești planul de atac, fii convins că ai un avantaj asupra prietenului tău: faptul că este la fel de sensibil ca un student căruia i-a picat înghețata pe asfalt. Ia-l la o discuție serioasă, de corazon, ca-ntre prieteni la cataramă. Înșiruie-i toate amintirile frumoase pe care le aveți împreună, fii asertiv, arată-i că tu ești victima grijilor și a nedreptății hazardului dacă el se va decide să urce la volan. Persistă, ai răbdare și aplică toate cele 4 porunci de mai sus.