Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

5 semne ca esti mahmur

În afara controlului, realitatea poate avea alte forme, de multe ori necunoscute celui mahmur. Despre ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ești mahmur, poți afla de aici. Cum recunoști mahmureala, însă, este o călătorie cu multe capitole și dureri de cap. Primele 5 puncte sunt explicate în rândurile de mai jos. Citește-le, ține cont de ele și alege să te distrezi echilibrat! 

 

#1: Migrenele

 

migrenele

 

Dacă într-o bună dimineață te trezești cu o durere de cap soră cu ”Ce-am făcut să merit asta?”, fii sigur că în seara precedentă nu ai fost chiar tânărul exemplar în control. Faptul că ești somnoros sau că respiri greu sunt doar câteva dintre efectele alcoolului în exces, dar fii sigur că mereu lipsa controlului îți va da bătăi de cap. La propriu. 

 

#2: Greața

 

greata

 

News flash: alcoolul îți influențează și cerebelul care, la rândul său, e responsabil cu coordonarea mișcărilor și a echilibrului. Să nu crezi că un somn bun va șterge urmele deciziilor proaste din seara precedentă, ci dimpotrivă; echilibrul tău, stabilitatea pe picioare și cheful de viață vor scârțâi proporțional cu numărul paharelor băute în plus. Dacă recunoști simptomul, roagă un prieten bun să se înarmeze cu răbdare și să aibă grijă de tine. 

 

#3: Sensibilitatea la lumină

 

sensibilitate-lumina

 

Când altcândva ai putea să porți ochelari de soare într-o încăpere? O mahmureală strașnică ține cont și de tendințele în modă, întrucât te va încuraja să îți protejezi ochii chiar și în fața televizorului! Orice exces aduce cu sine un altul, așa că la multe pahare de alcool urmează reversul medaliei: o lume întreagă în exces, datorată hipersensibilității în fața luminii. Dacă te întâlnești cu acest simptom, roagă-ți prietenii să îți dea scutire pentru o zi liberă, în care să hibernezi la întuneric și să îți stabilești prioritățile în control.

 

#4: Sunetele exagerate

 

sunetele-exagerate

 

Credeai că s-a terminat? Saga mahmurelii continuă să te curteze cu un nou simptom, cel al bătrânelului morocănos! Orice sunet puternic te va face să tresari și îți va reaminti cu fiecare ocazie că ar fi fost bine să te oprești la a doua bere. Totul se transformă: alarma ceasului devine un pichamăr răzbunător, formația preferată – o armată de sticle aruncate în pereți, picăturile de apă – sunete de oboi, iar exemplele pot continua. Dacă recunoști starea, acceptă o zi de silenzio stampa și meditează bine la seara precedentă!

 

#5: Lipsa de concentrare

 

lipsa-de-concentrare

 

Ulciorul nu merge de multe ori la apă, așa că încearcă să iei deciziile corecte măcar în a doua zi. Evită să te duci la serviciu, la cursuri sau în oricare alt loc ce necesită puțină concentrare din partea ta. În funcție de gravitatea mahmurelii, poți chiar crede că suferi de sindromul boarderline, întrucât vei trece de la o stare la alta fără drept de apel. Una peste alta, nu vei putea urmări ce se întâmplă în jurul tău, iar puterea ta de a comunica va fi puternic afectată. În afară de cazul în care ești angajat să spui întruna ”Am uitat să exist!”, ia-ți o zi liberă și scrie de 100 de ori într-un caiețel ”Nu-mi mai depășesc controlul ni-cio-da-tă!”.