Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
 • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

  Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

  Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

  Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

   

 • Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.

 • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

 • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

 • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

  A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

 • Laura Ene, medic diabetolog şi nutriționist, fondatoarea ELA CLINIC – prima clinică de nutriție terapeutică din România, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

 • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
  Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

 • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

 • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

 • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

 • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

 • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

  Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

  A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

  Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

  In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

  Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

  Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

 • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

 • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

 • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

 • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

  În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Adolescenta – intre provocari si influente

day-icon 9 September 2020

Atât anturajul nostru, cât și al copiilor noștri, par un lucru atât de firesc, încât nici nu sesizăm uneori cât de mult ne influențează. La întrebările „De ce ne asociem cu unele persoane?”; „De ce vrem să arătăm ca ceilalți?”; „De ce ne cumpărăm anumite lucruri?”; „De ce alegem un anumit job?”; „De ce consumăm alcool sau alte substanțe?”, există o multitudine de răspunsuri.

 

 

Deși aceste răspunsuri diferă, aproape toate conduc către ideea lui Aristotel, care spune că tot ceea ce facem este legat de fericire. Însă, ultimele cercetări analizate de Profesorul Daniel Zilberman arată că nu nevoia de a fi fericiți ne dirijează viața, ci o substanță năbădăioasă, aș zice, numită „dopamină”. În cartea cu același nume, Zilberman vorbește despre modul în care dopamina, substanța chimică a dorinței, cere întotdeauna mai mult – mai multe obiecte, mai multă stimulare și mai multe surprize. Vorbim mai târziu despre cum ne influențează această moleculă viața.

 

Revenind la anturajul copiilor noștri, vă mărturisesc că sunt convinsă că fiecare avem în cercurile noastre cel puțin un exemplu care ne arată cât de periculos poate deveni acesta pentru sănătatea mintală și chiar pentru viața lor. Dacă ne uităm în jurul nostru, sunt convinsă că știm fiecare dintre noi o persoană care a ajuns să consume droguri, alcool sau să aibă alte probleme din cauza anturajului.

 

Presiunea anturajului poate începe de la a influența adolescentul/copilul să aleagă aceleași haine, coafură sau bijuterii precum prietenii lor, a asculta aceeași muzică sau urmări același youtuber, a utiliza același limbaj, până la a face lucruri riscante sau a încălca regulile, a începe viața sexuală fără nici un fel de protecție, sau a consuma alcool, tutun și droguri.

 

Ceea ce mă întristează este faptul că preferăm să ne prefacem că nu vedem aceste lucruri sau pur și simplu să povestim (chiar să bârfim) despre ceea ce se întâmplă, dar nu ne implicăm astfel încât să ajutăm, să susținem sau să schimbăm ceva. Precum în cazul educației sexuale, mulți dintre părinți preferă să nu vorbească cu odraslele lor, de teamă că aceștia vor învăța „prostii”. Dar, ce să vezi, consumul de droguri, de alcool, de tutun sau sexul sunt subiecte despre care copiii află încă de mici de pe net, de la colegi sau din alte părți.

 

Nu ne putem feri de aceste subiecte, pentru că ele sunt foarte prezente și la îndemâna copiilor/tinerilor de azi. Aici intervine rolul vostru de părinți. Un copil care este valorizat acasă, este motivat, dar mai ales responsabilizat și iubit, un copil cu care se comunică și care are încredere în el, va ști cât să accepte de la cei din jurul lui. Va asculta poate aceeași muzică, adopta același stil vestimentar, însă va zice „nu” altor tentații care i-ar putea dăuna. Un copil neglijat afectiv, dar care va avea bani la dispoziție, va fi victimă sigură a acestor tentații. La fel și unul ne-responsabilizat de părinți, unul lăsat să facă ceea ce vrea. Desigur că și copiii care au fost supuși unor abuzuri sunt predispuși să consume alcool sau droguri.

 

Raportul național privind situația drogurilor în România 2017, realizat de Agenția Națională Antidrog (ANA), arată că media de consum a drogurilor este de 17,3 ani, iar vârsta de debut este de 13 ani. Marijuana (canabisul) a înregistrat o creștere de consum față de anii trecuți și continuă să fie cel mai utilizat drog în România. Campania „România în sevraj” conține informații foarte utile pentru părinți și copii.

 

Dacă nu vorbiți despre aceste subiecte, cu siguranță copiii voștri vor primi informații din alte surse, ceea ce mi se pare foarte periculos. Îmi vine acum în minte cazul unor părinți foarte faini, oameni veseli, credincioși, cu suflet mare, dar care s-au trezit că iubita lor copilă a ajuns dependentă de substanțe etnobotanice. Au ajuns în pragul disperării și fiica lor a fost la un pas de dezastru. De ce s-a ajuns aici? Pentru că au crezut că dacă nu vorbesc cu fiica lor despre aceste pericole, o vor feri de rău, însă ea a ajuns într-un anturaj care i-a schimbat complet viața. După trei luni la un centru specializat, copila a reușit să scape de dependență și a început un program de lungă durată de terapie.

 

Cum ne influențează dopamina?

 

Dopamina este sursa fiecărei nevoi imperative pe care o avem, acea fărâmă de biologie care-l determină pe omul de afaceri ambițios să sacrifice totul pentru a avea succesul mult dorit, pe soția fericită o face să riște liniștea căminului său de dragul emoției resimțite în prezența unui necunoscut, pe tânăr să consume droguri ca să obțină plăcere”1. În cartea mai sus citată, „Dopamina”, profesorul și psihiatrul Daniel Z. Zilberman și conferențiarul Michael E. Long spun că abuzul de droguri și de alcool sunt  precum cancerul, redus la început, apoi acaparează rapid toate aspectele vieții consumatorului. Consumatorii cred că drogurile și alcool sunt cele mai importante, nu familia, școala sau altele, pentru că așa le dictează creierul lor.

 

Între a merge la școală sau a cumpăra ceva pentru casă, vor alege drogurile sau alcoolul, vor opta pentru ceea ce le va genera un flux mai mare de dopamină. Tutunul, alcoolul și drogurile, afectează atât adolescenții/tinerii, cât și adulții. S-a dovedit că în țările în care prețul acestor produse a crescut destul de mult, a scăzut automat consumul2. Dopamina dorinței ne face să vrem lucruri. Potrivit autorilor mai sus menționați dopamina este implicată în artă, creativitate, plimbatul prin natură, invenții etc. Așadar, o soluție pentru a te feri de anturajul nepotrivit sau de consumul de substanțe sau alcool este să stimulezi circuitul dopaminic cu creații artistice: pictură, sculptură, poezii, muzică sau cu sporturi care aduc cu sine senzații tari și plăcere, muncă în aer liber sau plimbări prin natură, gătit etc.

 

Soluții cu siguranță există, dar cred că în primul rând ar trebui să recunoaștem că avem o problemă și să luăm măsuri:

 • Ca metodă de prevenție, recomand părinților să-și lase copiii să vină acasă cu prietenii, să-i cunoască, să le vadă preocupările, să vorbească cu copiii lor despre alcool, tutun, droguri cât mai devreme, despre pericolele care-i așteaptă la tot pasul.
 • Îi sfătuiesc să-și asculte copiii, să-i ajute să spună „NU” tentațiilor, să-i responsabilizeze de mici și să le transmită valorile familiei. Este important să le transmiteți copiilor că pot să vă întrebe pe voi, pentru că le sunteți părinți și îi ajutați, orice ar fi.
 • La fel de important este și să vă observați copilul. Dacă își modifică brusc comportamentele, dacă nu mai dă randament la școală, dacă lipsește des de acasă, dacă are ochii injectați, probleme de alimentație, dacă se îmbracă total diferit, atunci n-ar strica să „faceți săpături” pentru a afla ce se întâmplă. Atenție mare să nu-l pierdeți de la început, acuzându-l.
 • Bătaia sau țipetele nu ajută! Ca să puteți ajunge la o soluție e bine să vedeți de ce s-a ajuns aici. E bine de știut că atunci când copiii/adolescenții nu știu cum să-și gestioneze emoțiile, când nu se acceptă pe sine, când nu cred că pot discuta cu părinții lor despre aceste frământări, când nu cred că problemele lor au rezolvare, apelează la fugă. Această fugă poate însemna alcool, droguri sau altele.

______________________________________________________________________________

 

 1. Daniel Z. Lieberman, Michael E. Long, Dopamina
 2. Conform http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2018/11/Analiza-de-situatie-_droguri_2018.pdf
  https://www.riseproject.ro/articol/minciuni-incalzite/