Caravana 9 cu 0

Scris de Dana Rogoz
2 decembrie 2018

Tot drumul de intoarcere spre Bucuresti de la Gheraseni, ultimul oras vizitat impreuna cu Caravana “9 luni cu 0 alcool”, m-am gandit la oamenii calzi pe care i-am intalnit acolo.

 

M-am gandit la gravidutele din sala care ascultau cu atentie sfaturile medicului invitat, la doamna bibliotecara, cea care mi-a laudat trupa de teatru a comunei, sau la femeile tinere care vindeau la cele 2 magazine importante de la sosea si care s-au alaturat campaniei noastre in calitate de ambasadori.

Pai cum asa?! va intrebati probabil. Va explic imediat.

Ne dorim ca aceasta campanie sa fie una eficienta si mesajul ei sa ajunga cat mai departe, inclusiv in mediul rural, unde din pacate consumul de alcool in timpul sarcinii este de prea multe ori privit ca “o pofta”, ceva “firesc” sau, mai rau, “o gura inseamna sanatate”. Sigur, nu vreau sa generalizez, dar cu regret va marturisesc ca acestea sunt informatiile pe care le primim de la fata locului si care ne mobilizeaza si mai tare sa continuam aceasta campanie educationala.

In drumul nostru cu Caravana “9 cu 0”, am ales intentionat orase foarte mici, comune, sate, pentru ca in aceste locuri accesul la Internet este un lux si astfel informatia corecta ajunge mult mai greu.

Iar prezenta numeroasa de la fiecare intalnire in parte ne-a demonstrat necesitatea acestui demers.

 

Asadar, iata cum se desfasoara lucrurile la fiecare intalnire.

Impreuna cu Ana Maita, presedinta Asociatiei Mame pentru Mame, echipa Ursus Breweries, dar si un medic pediatru sau de familie local, ne dam intalnire cu toti cei care isi doresc sa afle mai multe despre efectele consumului de aclool in timpul sarcinii in sala primariei sau intr-o alta sala de spectacole a orasului sau comunei.

Eu le povestesc celor prezenti din experienta mea de mama de Vlad, despre momentul in care am luat decizia de a deveni mama, despre responsabilitatile pe care mi le-am asumat de la bun inceput si care m-au impins catre o sarcina cu zero alcool. Medicul invitat intareste de fiecare data aceasta recomandare, aducand in plus informatiile necesare si raspunzand tuturor intrebarilor celor prezenti.

 

Dar campania functioneaza in paralel printr-o alta metoda, care cred eu ca este foarte eficienta.

Cele mai importante magazine din orasele vizitate sunt puse la curent cu campania noastra educationala si sunt rugate sa ni se alature. Vanzatoarele primesc insigne cu mesajul “9 cu 0”, dar si pliante cu toate informatiile importante legate de efectele consumului de alcool in timpul sarcinii. Eu ma opresc de fiecare data la aceste magazine si fac poze cu doamnele vanzatoare care poarta insignele campaniei si care ne ajuta astfel sa ducem mesajul mai departe.

Le rog personal pe noile noastre “ambasadoare” sa le explice femeilor gravide care vin sa cumpere alcool cat de important este pentru ele si pentru copilul din burtica sa renunte la acest obicei pe durata celor 9 luni.

 

Oricine, asadar, poate deveni ambasadorul acestei campanii, la fel ca mine.

  • Va rog o data in plus sa distribuiti mesajul nostru folosind hashtag #9cu0.

 

  • Va rog sa le explicati femeilor gravide din anturajul vostru cat de important e sa nu consume alcool directionandu-le catre platforma desprealcool.ro.

 

  • Si va mai rog, daca aveti sugestii despre cum am putea imbunatati transmiterea acestui mesaj, sa ni le transmiteti aici, pentru ca suntem deschisi sa le primim.

 

Eu sunt foarte fericita ca sunt ambasadorul acestei campanii educationale si ca alaturi de mine in aceasta misiune s-au implicat oameni absolut minunati, care la fiecare noua plecare in caravana sunt cu totii entuziasmati si emotionati, preocupati in mod real ca invitatii sa fie de fiecare data mai numerosi, iar mesajul mai bine primit.

Urmatorul oras in care am ajuns pe data de 5 Decembrie a fost Nehoiu.

La o bere dupa vacanta

Scris de Dana Rogoz

Mă întreb cât de răspândit este printre români obiceiul de a ieși la o bere cu colegii după serviciu Sigur nu suntem printre fruntași, ca nație, pentru ca am văzut cu...

Pot sa beau un pahar de vin sau o bere, ocazional, cand sunt insarcinata?

Scris de Dana Rogoz

Ne-am intors din Nehoiu impreuna cu caravana “9 cu 0” (acțiunea petrecându–se în 2015) Pentru ca revin constant aceleasi intrebari si nelamuriri in...

Tu esti Fabricuta

Scris de Dana Rogoz

Caravana “9 luni cu 0 alcool” a oprit in Pogoanele Ne-am dat intalnire cu localnicii in biblioteca orasului, unde o soba de teracota ne astepta fierbinte, intr-o atmosfera ce...

Top 5 rezoluţii de wellness pe care le poți face de Anul Nou

Scris de Laura Ene

Suntem aproape de finalul anului și cei mai mulți dintre noi consideră potrivit să facă bilanțul acțiunilor din ultimele 12 luni Fie că ne orientăm spre câștigurile...

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente...

Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool