Pot sa beau un pahar de vin sau o bere, ocazional, cand sunt insarcinata?

Scris de Dana Rogoz
18 decembrie 2018

Ne-am intors din Nehoiu impreuna cu caravana “9 cu 0” (acțiunea petrecându–se în 2015).

 

Pentru ca revin constant aceleasi intrebari si nelamuriri in caravana. “Pot sa beau un pahar din cand in cand?”, “Am rude care au baut si au nascut copii sanatosi…”, m-am gandit ca ar fi util sa vin cu cateva informatii care sa va ajute sa luati decizia cea mai sigura pentru voi si pentru copilul vostru, si anume: zero alcool pe durata celor 9 luni.

Studiile medicale au demonstrat ca nu exista nicio cantitate de alcool care ar putea fi considerata sigura in timpul sarcinii. La fel cum nu exista nicio perioada a sarcinii in care este sigur consumul de alcool sau cum niciun tip de alcool nu este de preferat in detrimentul sau favoarea altuia. Explicatia este simpla.

Cand o femeie insarcinata bea alcool, acelasi lucru il face si copilul ei. Doar ca fatul nu are capacitatea de a metaboliza alcoolul, acest fapt avand consecinte grave dupa nastere.

Tulburarile din spectrul alcoolismului fetal (FASD) au o incidenta mai mare decat Sindromul Down, paralizia cerebrala, Sindromul Mortii Subite la Sugari, fibroza chistica si Spina Bifida impreuna.

Din pacate insa nu toti medicii avertizeaza pacientele insarcinate asupra pericolelor la care se expun consumand alcool iar mitul conform caruia un pahar-doua cu vin nu sunt nicio problema este foarte des intalnit.

Doar ca exista mai multi factori ce o afecteaza pe mama, de exemplu materialul ei genetic, starea generala de sanatate sau obiceiurile nutritionale, acestia influentand capacitatea ei de a metaboliza alcoolul. De aceea nicio cantitate de alcool in sarcina nu poate fi considerata sigura.

 

Este foarte posibil sa aveti in anturaj femei care au baut alcool in sarcina si au nascut copii perfect sanatosi.

Insa trebuie stiut ca majoritatea problemelor nu apar in primii ani de viata, ci abia in adolescenta, cand se vor constata dificultati de invatare sau de comportament. Atata timp cat s-a demonstrat ca alcoolul in sarcina este toxic, de ce sa ne expunem inutil?

O explicatie des intalnita este ca daca beau un pahar de vin, mamele se relaxeaza, sau ca se bucura de o ocazie festiva. Doar ca trebuie sa separam foarte clar beneficiile alcoolului pentru mama de efectele negative pe care le are asupra fatului. Organismul uman functioneaza la fel, indiferent ca este noaptea de Revelion, iar daca mama este stresata cu siguranta poate gasi multe alte metode de a se relaxa.

Indicatia de a nu consuma alcool deloc in sarcina nu este menita sa judece deciziile unei mame de a savura un pahar de vin, ci ca sa elimine orice posibilitate ca bebelusul ei sa aiba si cea mai mica intarziere in dezvoltarea fizica sau mentala.

Nici o mama si nici un copil nu sunt la fel, drept urmare consumul de alcool – indiferent cat de mic – are efecte diferite de la un caz la altul. Dar ceea ce e de retinut este ca exista studii care arata ca inclusiv un pahar de vin, nu mai mult, poate avea efecte vizibile la nivelul fatului.

Dr. Michael Charness de la Harvard Medical School este cel care infirma mitul conform caruia nu s-ar fi gasit efecte in urma unui singur pahar de bautura consumat in sarcina: “We’ve been able to show very striking effects of alcohol on the L1 cell adhesion molecule, a critical molecule for development, at concentrations of alcohol that a woman would have in her blood after just one drink.

 

Peste 85% dintre copiii cu probleme cauzate de consumul de alcool nu au defecte fizice la nastere, ci consecinte cognitive si/ sau comportamentale ulterioare. Iar acestea sunt atat de vaste si subtile, incat de multe ori nici nu sunt atribuite consumului de alcool in sarcina.

Daca ati consumat deja alcool cat timp sunteti insarcinata, cel mai bun lucrul pe care il puteti face este sa renuntati cat mai repede la consumul acestuia in continuare si sa vorbiti despre aceasta cu medicul care va urmareste sarcina.

La o bere dupa vacanta

Scris de Dana Rogoz

Mă întreb cât de răspândit este printre români obiceiul de a ieși la o bere cu colegii după serviciu Sigur nu suntem printre fruntași, ca nație, pentru ca am văzut cu...

Caravana 9 cu 0

Scris de Dana Rogoz

Tot drumul de intoarcere spre Bucuresti de la Gheraseni, ultimul oras vizitat impreuna cu Caravana “9 luni cu 0 alcool”, m-am gandit la oamenii calzi pe care i-am intalnit...

Tu esti Fabricuta

Scris de Dana Rogoz

Caravana “9 luni cu 0 alcool” a oprit in Pogoanele Ne-am dat intalnire cu localnicii in biblioteca orasului, unde o soba de teracota ne astepta fierbinte, intr-o atmosfera ce...

Top 5 locuri uimitoare din România, unde poți să ajungi cu trenul

Scris de Călător în Bascheți

Ne-ați tot întrebat ce locuri puteți vedea vara aceasta cu trenul Vă spunem, mai jos, unde am fost noi cu trenul și unde ne-a plăcut Puteți călători ușor și puteți...

Riscurile alimentației moderne asupra sănătății noastre

Scris de Laura Ene

În ultimii ani, alimentația este din ce în ce mai mult în atenția noastră, dar și a cercetătorilor Și nu este de mirare, având în vedere că ne influențează direct...

Cea mai frumoasă perioadă

Scris de Alex Zamfir

Mă uit la el și uneori încă mă minunez cum bobul acela de om care încăpea cu totul pe pieptul meu, unul dintre locurile lui preferate pentru a dormi, s-a transformat în...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool