Tu esti Fabricuta

Scris de Dana Rogoz
9 noiembrie 2018

Caravana “9 luni cu 0 alcool” a oprit in Pogoanele.

 

Ne-am dat intalnire cu localnicii in biblioteca orasului, unde o soba de teracota ne astepta fierbinte, intr-o atmosfera ce imi aducea aminte de copilarie.

In timp ce le povesteam celor prezenti despre sarcina mea, mi-am amintit ceva ce nu cred ca mai povestisem nimanui pana atunci: in timp ce eram gravida Radu imi spunea “Fabricuta”.

“Ce face Fabricuta?” “Cum se simte azi Fabricuta?” “Lucreaza Fabricuta?” El spunea ca eu zilnic “lucrez” la ce am in burtica, “construiesc” si am grija ca bebe care se va naste sa fie perfect.

Ii citeam din diverse carti despre ce se intampla in fiecare saptamana de sarcina, despre cand se formeaza organele, cand incepe sa auda, cand simte gustul alimentelor iuti pe care mama le consuma…si comenta: “Doamne, cata treaba are Fabricuta!”.

Si chiar ca asa era. Tocmai de aceea o Fabricuta nu are voie sa consume alcool in cele 9 luni. Ca tot ce depinde de ea, sa fie “construit” perfect.

Dupa ce s-a nascut Vlad mi-a spus de mai multe ori uitandu-se la el: “Ce treaba minunata a facut Fabricuta!” si am ras amandoi fericiti. Nu exista dorinta mai mare a unui parinte decat aceea de a avea un copil sanatos.

Astfel, am atins un alt subiect important, pe care inclusiv medicul invitat la intalnire l-a mentionat: suportul partenerului de viata. E foarte important ca tatal viitorului copil, dar si restul familiei sa aiba mare grija de o gravida.

Atunci cand hormonii sunt pe pereti iar din ras poti trece in plans in timp record, cand nu mai poti dormi noaptea din cauza stresului, dar si a burtii in crestere, cand urcatul scarilor pana la etajul 4 pare a fi o calatorie pe Everest, cand apetitul dement te provoaca sa incerci cartofi prajiti cu inghetata…atunci ai nevoie de ajutor din partea celor apropiati.

De aceea la astfel de intalniri sunt invitati sa participe cat mai multi oameni, nu exclusiv femei insarcinate sau care isi doresc o sarcina pe viitor, ci si soti, matuse, unchi, nasi, bunici, surori…care sa poata sari in ajutor gravidei cu un sfat bun.

Sa ii explice, in caz de nevoie, cat de important e sa renunte la obiceiul de a consuma alcool in timpul celor 9 luni atat de pretioase pentru copil.

 

Astfel, toti cei care ajung sa cunoasca efectele consumului de alcool in sarcina, devin ambasadori ai acestei campanii si ii pot duce mesajul mai departe: 9 cu 0!

La o bere dupa vacanta

Scris de Dana Rogoz

Mă întreb cât de răspândit este printre români obiceiul de a ieși la o bere cu colegii după serviciu Sigur nu suntem printre fruntași, ca nație, pentru ca am văzut cu...

Pot sa beau un pahar de vin sau o bere, ocazional, cand sunt insarcinata?

Scris de Dana Rogoz

Ne-am intors din Nehoiu impreuna cu caravana “9 cu 0” (acțiunea petrecându–se în 2015) Pentru ca revin constant aceleasi intrebari si nelamuriri in...

Caravana 9 cu 0

Scris de Dana Rogoz

Tot drumul de intoarcere spre Bucuresti de la Gheraseni, ultimul oras vizitat impreuna cu Caravana “9 luni cu 0 alcool”, m-am gandit la oamenii calzi pe care i-am intalnit...

Legătura dintre infertilitate și alimentație

Scris de Laura Ene

Infertilitatea are multiple cauze, de cele mai multe ori medicale Dar, dacă analizăm cu atenție, vedem că tot mai des găsim printre cauzele infertilității alimentația,...

Nu poți stopa bullying-ul cu bullying

Scris de Alex Zamfir

Am avut în vara aceasta o discuție despre bullying cu câțiva băieți preadolescenți Și toți (Mark, băiatul meu, printre ei) mi-au povestit că au reușit să-i oprească...

Trei locuri superbe din Apuseni, unde trebuie să ajungi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Apusenii sunt munții noștri de poveste, pe care, musai, vorba ardeleanului, trebuie să-i vezi măcar o dată-n viață Vei vedea că, dacă ajungi în vârf de munte, nu vei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool