Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Mahmureala

Un lucru e stiut: bei prea mult, devii mahmur. Dar cu organismul tau ce se intampla?

 

Cele mai obisnuite simptome ale mahmurelii sunt deshidratarea, durerile de cap, oboseala, greata si durerile de stomac.

 

De ce se intampla acest lucru? Iti explicam mai jos.

 

Alcoolul este absorbit prin stomac si intra in celulele mucoasei gastrice. De asemenea, favorizeaza producerea de acid clorhidric in stomac. Ca atare, voma este o modalitate prin care corpul tau se elibereaza de toxine.

 

De asemenea, este bine sa stii ca alcoolul inhiba producerea hormonului anti-diuretic. Acest hormon pastreaza concentratia chimica propice urinei. Ca atare, odata ce esti mahmur, rinichii tai vor elimina apa din corp, in loc sa o reabsoarba. Pentru a compensa, organele din corpul tau vor incerca sa absoarba apa din circulatia sanguina.

 

Acest lucru duce la deshidratare si, intrucat creierul tau va pierde apa, vei simti dureri de cap.

 

Si asta nu este tot! Odata ce urinezi in exces, inlaturi din corp sarurile minerale necesare, mai ales potasiul. Aceasta poate duce la oboseala si ameteli.

 

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este glicogenul. Acesta reprezinta principala sursa de energie stocata in organism. Alcoolul metabolizeaza glicogenul in ficat si il elimina din corp prin urina. Lipsa de glicogen te va face sa te simti obosit si slabit.

 

Mai mult, in momentul in care ficatul metabolizeaza alcoolul, acesta produce o substanta toxica, acetaldehida. Aceasta trebuie sa fie metabolizata de o substanta numita glutation. In momentul in care ai prea mult alcool in corp, depozitul de glutation al ficatului se termina, lasand acetaldehida toxica sa se acumuleze in corp. Asa se explica durerile de cap si starile de greata.

 

Un aspect la fel de important il reprezinta, de asemenea, glutamina. Aceasta este un stimulent existent in organism, iar alcoolul ii inhiba producerea. Insa, in momentul in care te opresti din consumul de alcool,  corpul tau va produce glutamina in exces. Aceasta stimuleaza creierul, iar asta duce la probleme cu somnul si nasterea unor sentimente/stari de anxietate.