Însă devierea nu a fost rea pentru că ne-am amuzat încercând să ne gândim la tipuri de personalități și preferințele lor culinare.
Desigur nu suntem primii care fac această legătură între gastronomie și psihologie. Primii nu au fost cercetătorii, așa cum ne-am imagina, ci proprietarii de restaurante care s-au întrebat:
Se spune că o poftă de chipsuri, sushi sau mâncare vegană ar putea avea mai mult de-a face cu personalitatea ta decât cu papilele gustative. La fel cum personalitatea ne influențează alegerea culorilor preferate, a melodiilor sau filmelor, experții spun că trăsăturile de personalitate au o mare legătură cu mâncarea pe care o ai în farfurie.
Cercetările spun că nu e nicio exagerare să spunem că alimentele pe care le alegem oferă o fereastră a inconștientul nostru.
Așadar, putem să ne jucăm puțin de-a experții și să ne analizăm farfuria. Despre mine pot spune că îmi place mult de tot să mănânc dar și să gătesc. Îmi plac mirodeniile și îmi place să încerc mâncăruri noi. Pasiunea pentru gătit o moștenesc de la mama care este cofetar-bucătar, iar pasiunea pentru psihologie completează bine zic eu partea culinară.
Sunt câteva căi simple prin care vom afla care sunt preferințele voastre, în funcție de ceea ce puneți în farfurie și care este legătura dintre gusturi și personalitate.
Întrebați-vă un prieten care este mâncarea lui preferată, cea care îi reprezintă cel mai bine personalitatea. Observați-i cu atenție reacțiile, mimica în timp ce se gândește la meniul preferat. Memoriile unui meniu pot scoate la iveală o istorie personală, o amintire legată direct de copilărie, de familie. Istoria noastră emoțională este scrisă în gesturi, în comportamente, în priviri, dar, de asemenea, și în arome și mirosuri transmise de istoria noastră personală.
Deși la prima vedere nu pare prea sofisticat să mâncăm ceva, în realitate ceea ce punem în farfurie ne spune cine suntem și cum ne construim relațiile cu ceilalți. Cred că fiecare dintre noi avem un fel de mâncare pe care-l adorăm și un alt fel pe care nu-l suportăm. De exemplu, mulți dintre cei cu care am vorbit nu suportă anumite mâncăruri pentru că le leagă de evenimente neplăcute din viața lor. Se spune, însă, că pregătirea unei rețete preferate poate avea și efecte terapeutice.
Psihologii spun că atunci când avem o stare depresivă sau de tristețe, când avem senzația că nu ”suntem în apele noastre” rețeta care ne exprimă personalitatea ne poate ajuta să ne revenim.
Se spună că:
Cu toții ne dorim să reducem risipa alimentară și să ne bucurăm de alimentele cumpărate pe o perioadă cât mai lungă Atunci când consumi mâncare proaspătă,...
De ce nu am avea, la masă, cât mai des, mai multă bere în mai multe sortimente Ce ne împiedică să experimentăm diverse combinații între gusturile mâncărilor și...
Podoaba capilară a fost dintotdeauna un simbol al frumuseții, sănătății și identității personale De-a lungul timpului, părul a avut un rol esențial în definirea...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.