Cum ne influențează alimentația sănătoasă și starea de spirit

Scris de Despre Alcool

Alimentația ne poate influența viața sub multe aspecte, la care uneori nici nu ne gândim.

 

Știai, de exemplu, că lipsa de hidratare îți poate afecta capacitatea de concentrare?

Despre acest lucru și despre alte câteva trucuri vei putea afla în continuare.

 

Alimentația și somnul

Probabil că nu de puține ori ai auzit recomandarea să dormi cel puțin 7 ore pe noapte.

Dar ce te faci dacă te așezi în pat și nu poți să dormi?

Una dintre soluții este să ai grijă ce și când mănânci.

Recomandarea mea este să iei ultima masă a zilei cu cel puțin 3 ore înainte de culcare.

În acest fel, nici nu adormi flămând și nici nu îți obosești inutil organismul, obligându-l să muncească pe timpul nopții pentru digerarea mâncării.

Mai mult, alege alimente bogate în proteine, vitamine și minerale, care să aibă cât mai puțini carbohidrați. Aceștia ne dau energie, iar seara este important să ne pregătim organismul de odihnă, nu pentru sprint.

Mai am un truc pentru tine: consumă la cină alimente bogate în triptofan.

Fie că este vorba despre o cană de lapte, nuci, semințe, ouă sau carne de curcan.

O cină perfectă, care te pregătește pentru un somn odihnitor, poate fi formată dintr-o bucată de carne de curcan la cuptor sau grătar cu o salată în care poți strecura o linguriță de semințe.

Evită, însă, consumul de alcool înainte de culcare. Pe moment s-ar putea să te ajute să adormi, pentru că are efect sedativ, dar somnul tău nu va fi unul odihnitor.

Dacă vrei totuși să bei o bere seara, fă asta cu cel puțin 3 ore înainte de a merge la culcare.

 

Alimentația și oboseala

Ți s-a întâmplat vreodată să mănânci mult la prânz și toată după-amiază să nu mai poți face aproape nimic pentru că te simțeai prea obosit?

Se întâmplă din cauză că mesele copioase, cu mâncare multă, grasă și cu mulți carbohidrați simpli suprasolicită sistemul digestiv. Moderația este cea mai bună rețetă.

Dar să te trezești mai obosit decât te-ai culcat, deși ai dormit 7-8 ore pe noapte?

Atunci cu atât mai mult ai nevoie de alimente de calitate, care să-ți hrănească organismul cu adevărat. Iar prin calitate nu mă refer neapărat la alimente bio sau eco.

Ci la mâncare normală, gătită fără exces de ulei și, mai ales, fără prăjire. Iar de aici excludem din start tot ce înseamnă fast-food, patiserie sau „mâncare la pungă” – biscuiți, covrigei, bomboane etc.

 

Astfel, pentru un plus de energie optează pentru:

  • cereale integrale
  • alimente bogate în fier (spanac, broccoli, varză, varză de Bruxelles, kale, urzici, fasole boabe, carne roşie slabă, ficat, crustacee)
  • alimente bogate în Omega 3 (pește gras, nuci și semințe)
  • apă.

 

Apa este lichidul fără de care nu putem trăi. Lipsa hidratării face ravagii în organism: de la lipsă de concentrare la oboseală, dureri de cap, dureri articulare, constipație sau pietre la rinichi.

Așa că bea zilnic cel puțin 25 ml de apă per kilogram corp.

Când spun apă, nu mă refer la sucuri și nici la alcool. Poți contoriza cel mult ceaiurile neîndulcite.

 

Alimentația și imunitatea

Criza provocată de COVID-19 ne-a făcut pe toți mai preocupați de întărirea imunității.

Iar una dintre componentele de bază pentru o imunitate bună o reprezintă alimentația. Te sfătuiesc să consumi legume proaspete la fiecare masă și un fruct de sezon la gustare pentru un plus de vitamine și minerale.

Ai grijă, de asemenea, să eviți alimentele proinflamatorii, cum ar fi zahărul sau făina albă și să optezi pentru o dietă antiinflamatorie. Dieta mediteraneană bogată în pește, grăsimi sănătoase și multe legume este una dintre cele mai potrivite dacă vrem să ne menținem sănătoși.

Nu uita nici de flora intestinală, extrem de importantă atunci când vorbim despre imunitate. Pentru asta, îți recomand să consumi prebiotice (usturoi, ceapă, praz, sparanghel, anghinare, banane sau alge) și probiotice (chefir, iaurt sau murături).

 

Alimentația și buna dispoziție

„Good food, good mood” nu este doar un slogan, ci este o afirmație cât se poate de reală. Alimentele pe care le consumăm ne pot influența dispoziția.

Știai că 95% din serotonină este produsă în tractul gastrointestinal?

Așa că ai grijă ce alimente consumi! Recomandarea mea este să alegi alimente bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, varză de Bruxelles, lobodă, leurdă, urzici, salată verde) și alimente bogate în grăsimi Omega 3 (pește gras ori oleaginoase).

Dacă mai pui pe listă și afine, ai combinația perfectă pentru zi excelentă, ceea ce îți doresc și eu în continuare.

 

Ai grijă de tine și vei fi bine cu tine!

Discutați cu copiii voștri

Scris de Despre Alcool

Parintii au cu siguranta cea mai mare influenta asupra deciziei copiilor lor de a incepe sau nu sa consume alcool Studiile au demonstrat ca parintii au cea mai mare influenta...

Ce pot face parinții

Scris de Despre Alcool

Parintii trebuie sa fie un bun exemplu pentru copiii lor si sa le ofere sfaturi pertinente despre consumul de alcool, indiferent de varsta copiilor Desi parintii se simt...

Să ascultăm un specialist

Scris de Despre Alcool

Dl Marcus Grant este presedintele Centrului International pentru Politici  legate de Alcool (ICAP) El lucreaza in domenii legate de alcool de peste treizeci de ani, mai intai...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool