Merge si asa …

Scris de Dana Rogoz
24 februarie 2018

Una dintre replicile pe care le aud destul de des de când sunt mamă e “Lasă, că au crescut copii și asa…”.

 

Au crescut copii și cu bătaia ruptă din Rai, au crescut copii adormind cu un strop de țuică, au crescut copii și nealăptați, ci direct pe lapte de vaca “proaspăt muls”, au crescut copii mâncând sarmale pasate la doar câteva luni de viață, au crescut copii și în țipetele și urletele din familie…

Au crescut, firește, dar sunt convinsă că existau căi mai bune de creștere. Unii dintre ei par că o duc acum foarte bine.

Dar poate că doar “par” și poate că nici nu știu de unde li se trag o mulțime dintre problemele din viața adultă, ei fiind niște copii “binecrescuți, care nu te făceau de rușine la piață”. Poate că părinții sau bunicii noștri nu dispuneau de suficientă informație și nu știau care pot fi repercusiunile unor gesturi.

Sau poate că pe vremea respectivă erau pur și simplu alte recomandări, alte norme, căci lucrurile se schimbă foarte mult de la o generație la alta. Se poate să nici nu fi existat suficiente studii care să ii ajute în toate aspectele complexe ale dezvoltării unui copil.

Sigur că ne-au iubit, ne-au iubit enorm în acel context, după tiparele vremurilor.

 

Dar noi, părinții de azi, suntem niște norocoși. Da, chiar suntem!

Pentru că noi ne putem crește copiii având acces instant la informație, la cele mai noi studii cu privire la ce presupune un stil de viață sănătos al copilului încă din burtică. Și suntem norocoși că ii putem creste într-o țară care ia în calcul nu doar “supraviețuirea” unui copil, ci calitatea vieții acestuia.

De aceea cred că, în ziua de azi, ar fi minunat ca pentru toate aceste mici sau mai mari nereguli în dezvoltarea fizică și psihică a unui copil sa nu mai existe scuza cu “lasă că au crescut și asa copii”, o derivată a celebrei vorbe românești “merge și asa”, ci să ne străduim – pe cât posibil – să le oferim copiilor noștri resursele pentru o dezvoltare optimă. Iar asta presupune și o sarcina în care mama să nu fi consumat alcool deloc.

Țin minte perioada mea de sarcină cu Vlad, când la întrebarea “Pot să beau un pahar de alcool?” primeam o mulțime de răspunsuri contradictorii. Sigur că alesesem recomandarea medicilor, care îmi explicaseră de ce nu există o cantitate sigură în sarcină, dar în același timp, în jurul meu, o mulțime de lume ținea să mă contrazică.

 

De aceea am și considerat extrem de utilă campania educațională “9 cu 0”, pentru că m-am gândit la viitoarele mămici, care vor dori – așa cum mi-am dorit și eu – să afle mai multe informații legate de acest subiect.

Așadar, indiferent ce va spune colega de serviciu sau vecina de la parter, să știți că studiile medicale au demonstrat că nu există nicio cantitate de alcool care ar putea fi considerată sigură în timpul sarcinii. La fel cum nu există nicio perioadă a sarcinii în care este sigur consumul de alcool, fie primul, al doilea sau al treilea trimestru.

De când am devenit ambasadorul acestei campanii educationale mi se tot repetă că “eu am băut și copilul meu nu a pățit nimic”. Deci că “merge și asa”. Doar că majoritatea copiilor cu probleme cauzate de consumul de alcool nu au defecte fizice la naștere, ci consecințe cognitive și/ sau comportamentale ulterioare.

Iar acestea sunt atât de vaste și subtile, încât de multe ori nici nu sunt atribuite consumului de alcool în sarcină, cum ar fi dificultățile de învățare, mersul ori vorbitul cu întârziere sau anumite probleme ce pot apărea abia în adolescentă!

Așadar, recomandarea de a nu consuma deloc alcool în sarcină nu este menită să judece o mamă care poftește la un pahar de vin sau unul de bere ocazional, ci este făcută pentru a elimina orice posibilitate ca bebelușul ei să aibă și cea mai mică întârziere în dezvoltarea fizică sau mentală.

Dacă sunteți pe cale să deveniți mămici, sper ca informațiile de mai sus să vă fi influențat pozitiv. Pe www.desprealcool.ro puteți citi multe alte articole legate de sindromul alcoolismului fetal.

 

Vă felicit oricum de pe acum pentru că ați ales să vă documentați cu privire la acest subiect și vă doresc naștere ușoară și copii sănătoși!

La o bere dupa vacanta

Scris de Dana Rogoz

Mă întreb cât de răspândit este printre români obiceiul de a ieși la o bere cu colegii după serviciu Sigur nu suntem printre fruntași, ca nație, pentru ca am văzut cu...

Pot sa beau un pahar de vin sau o bere, ocazional, cand sunt insarcinata?

Scris de Dana Rogoz

Ne-am intors din Nehoiu impreuna cu caravana “9 cu 0” (acțiunea petrecându–se în 2015) Pentru ca revin constant aceleasi intrebari si nelamuriri in...

Caravana 9 cu 0

Scris de Dana Rogoz

Tot drumul de intoarcere spre Bucuresti de la Gheraseni, ultimul oras vizitat impreuna cu Caravana “9 luni cu 0 alcool”, m-am gandit la oamenii calzi pe care i-am intalnit...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool