Bella Italia. Cinque Terre, o idee excelenta pentru un weekend insorit de toamna

Scris de Mihai Jurcă
2 octombrie 2019

Între Genova și La Spezia, însă mult mai aproape de cel de-al doilea oraș, sunt Cinque Terre – cinci sate cu case frumos colorate, îngrămădite pe verticală, cinci locuri pe care le bați la pas în cel mult o jumătate de oră fiecare. Practic, viața în aceste sate s-a concentrate, de-a lungul timpului, în jurul unei activități primare – pescuitul. Este și motivul pentru care toate drumurile din sat, care nu sunt deloc multe, converg către apă.

Cinque Terre înseamnă: Monterosso (cel mai plat dintre toate, şi singurul care are o plajă generoasă), Vernazza, Corniglia (singurul care nu are deschidere la mare, fiind urcat pe stâncă, e accesibil doar dacă urci peste 300 de trepte), Manarola (cel care apare cel mai des în căutările de pe Google), şi Riomaggiore. Toate fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Experiența numită Cinque Terre poate începe din orașul La Spezia. Este locul în care îți recomand să te cazezi, poate și datorită faptului că este mult mai mare decât oricare dintre satele pe care urmează să le vezi, și este mai animat, mai ales după lăsarea întunericului. Nu te aștepta să fie vreun Las Vegas, pentru că vei pleca dezamăgit. Dacă am vrea să facem o comparație cu un loc de la noi, aş zice că e un soi de MangaliaDin La Spezia poți lua trenul către cele cinci sate, distanțele între ele fiind relativ mici, sau poți merge cu vaporașul, care nu oprește în Corniglia, din cauza faptului că satul nu are ieşire directă la mare. Varianta cu trenul este cea mai rapidă, însă și mai puțin spectaculoasă. Din gara La Spezia se poate cumpăra un abonament de o zi, care permite opriri în toate cele cinci satele (vezi pagină Tren Italia pentru mai multe detalii legate de tarife). Se pot cumpără și bilete individuale, pentru fiecare cursă pe care o faci. Mare atenție, însă, trenurile sunt destul de aglomerate, mai ales în plin sezon!

Dacă nu ai rău de mare și vrei să ai o experiență pe cinste, îți recomand însă să iei vaporașul din portul La Spezia. Este mai puțin rapid și mai scump decât trenul, însă experiență este una deosebită, mai ales în zilele cu soare.

În plus, ai și un bonus –poți vedea și Portovenere, tot un sat gen Cinque Terre, dar aflat în direcția opusă. Neoficial este considerat “satul zero” sau al șaselea sat, alături de cele cinci consacrate, și dacă mă întrebi pe mine, este și cel mai elegant, frumos și aerisit din ceea ce urmează să vedeți. De ce spun că experiența cu vaporașul este memorabilă? Unu la mână, pentru că mergi pe mare, doi la mână, pentru că cele cinci sate se văd superb din larg,, priveliște de care nu te poți bucura mergând cu trenul.

O alegere înțeleaptă ar fi să mergi cu vaporașul la dus, urmând să te întorci cu trenul, pentru a câștiga timp la întoarcere, mai ales că se va și însera, între timp.

Riomaggiore e probabil cel mai înghesuit sat dintre toate cele cinci. Îți dă impresia aceea că totul se prăvălește peste ține, că vin casele de-a dura. Manarola cred că este cel mai frumos dintre cele cinci, dar știi cum e, gusturile diferă. În Manarola am mâncat un coif de calamari prăjiți și am băut o bere rece, care au mers ca unse. Până la urmă, tot ce trebuie să faci este să îți iei ceva de băut și de ronțăit, să te așezi la soare, și să te uiți la curajoșii care sar de pe stânci în apă. Ce mai, nebunie curată! Vernazza și Monterosso sunt niște sate mai plate, mai pe “orizontală”. Vernazza se laudă cu o zonă cu bărcuțe frumos colorate, o piațetă cu terase, tipic italienească, dar și o plajă pietroasă. Iar Monterosso este locul în care te poți bucura de plajă cu adevărat, în Cinque Terre. Plajă cu nisip, cel mai probabil adus din altă parte, cu șezlonguri, și câteva terase superbe, de bun gust, de-a lungul promenadei. Și apropo, de promenadă, însă ar trebui să mai verificați înainte de a merge, din Manarola se poate ajunge, în Riomaggiore, pe faimoasa Via dell’Amore, o pietonală construită deasupra apei.

În practică, drumul este închis frecvent din cauza alunecărilor de teren.

Și un ultim sfat, în încheiere: nu ți-aș recomanda să închiriezi o masină, pentru că mai mult te complici. Drumurile sunt înguste, pline de serpentine, iar locuri de parcare găsești foarte greu.

În plus, dacă vrei și tu să bei o bere, ca tot omul, nu o poți face. Și ce e mai frumos în Italia decât să stai la o terasă cu priveliște la mare, și să te înfrupți dintr-o pizza, o porție de paste sau de fructe de mare, și să bei o bere rece?

Atena + Loutraki. City Break de toamnă la 25 de grade

Scris de Mihai Jurcă

Unde mai prelungim vara. 5 locuri superbe din Europa în care să mergi în septembrie

Scris de Mihai Jurcă

Așa arată cele mai frumoase lacuri din Dolomiti – Lago di Braies, Dobbiaco și Carezza

Scris de Mihai Jurcă

Top 5 rezoluţii de wellness pe care le poți face de Anul Nou

Scris de Laura Ene

Suntem aproape de finalul anului și cei mai mulți dintre noi consideră potrivit să facă bilanțul acțiunilor din ultimele 12 luni Fie că ne orientăm spre câștigurile...

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente...

Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool