Reflux gastric: top 5 remedii simple
Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...
Suntem în plin sezon de iarnă, iar riscul de răceală, dar şi apariţie a unor epidemii de viroză sau gripă este încă prezent. Pe fondul unei imunităţi scăzute, ne putem îmbolnăvi cu uşurinţă, aşa că este important ca în această perioadă a anului, mai mult ca oricând, să ne menţinem fortificat sistemul imunitar. Dar hai să o luăm cu începutul.
Cu siguranţă, ai auzit de multe ori despre importanţa sistemului imunitar, dar poate te-ai întrebat ce este cu adevărat şi ce funcţie are în organismul nostru. Să îţi explic.
Sistemul nostru imunitar este alcătuit din diferite celule, proteine și organe care își sincronizează activitatea și lucrează la unison cu scopul precis de a ne proteja organismul de invadatorii străini. Iar aici mă refer la bacterii, virusuri, toxine și ciuperci.
Deși face o treabă remarcabilă pentru că ne ferește de aceste microorganisme care ne pot îmbolnăvi, când se întâmplă să slăbească, dă greș, moment în care orice microorganism poate pătrunde în corpul nostru și ne îmbolnăvește. Așadar, simptomul principal al unui sistem imunitar slăbit este vulnerabilitatea crescută la infecții.
Concret, o persoană cu sistem imunitar scăzut va face infecții mult mai rapid decât ceilalți, iar aici mă refer la infecții uro-genitale, herpes, infecții ale căilor respiratorii sau ale pielii, infecții care pot recidiva la un interval foarte scurt de timp.
Din fericire, atunci când sistemul imunitar slăbește din cauza unor factori precum stresul, lipsa unui somn de calitate, sedentarismul, alcoolul în exces și tutunul, alimentația săracă în vitamine și minerale, iar lista poate continua, există totuși numeroase măsuri pe care le putem lua de urgență pentru a ne stabiliza sistemul de apărare a organismului.
De la vitamine până la o alimentație sănătoasă și chiar schimbări drastice în stilul de viață, toate acestea ne pot întări sistemul imunitar și ne pot feri de boli, uneori dintre cele mai grave.
Cu siguranță, ai auzit zicala „suntem ceea ce mâncăm”, și chiar așa este. Ce consumi are un impact major asupra sistemului tău imunitar. O dietă echilibrată bazată pe fructe și legume proaspete, cereale integrale, proteine de calitate și grăsimi sănătoase nu doar că îți va întări sistemul imunitar, dar va preveni și afecțiunile cronice precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul. Totodată, asigură-te că introduci în alimentația ta alimente bogate în probiotice, acele bacterii prietenoase cu organismul care, în plus, stimulează apărarea imunitară a corpului. Aici mă refer la iaurtul grecesc, drojdie, chefir, brânză de capră și de oaie, varză murată, mai ales că e și sezonul, și măsline.
Apa este esențială pentru sănătatea sistemului tău imunitar. Asigură-te că bei 8 pahare cu apă în fiecare zi. Poți bea și ceai neîndulcit dacă nu îți place foarte tare „gustul” apei. Gândește-te că după somn corpul este deshidratat, după fiecare duș, la fel, iar deshidratarea te poate face mai susceptibil la boală. Concret, deshidratarea poate provoca dureri de cap și poate împiedica performanța fizică, concentrarea, digestia, funcția inimii și rinichilor. De asemenea, ai grijă la consumul de alcool, pentru că acesta deshidratează. Consumă alcool cu moderație pentru ca sistemul tău imunitar să nu aibă de suferit. Ce înseamnă consum moderat? Află din articolul ”Cum consumăm alcool fără să ne îmbolnăvim”.
Fie că vorbim despre exerciții fizice acasă, de antrenament la sala de sport sau pur și simplu de plimbări alerte în parc, orice tip de mișcare în combinație cu o alimentație sănătoasă fac minuni pentru sistemul imunitar. Un alt mare beneficiu al activității fizice practicate cu regularitate este că te ajută să menții o greutate sănătoasă și să îți îmbunătățești starea de spirit, în timp ce îți întărește sistemul imunitar.
Cu toții ne confruntăm cu diferite niveluri de stres fie la muncă, fie acasă. Din nefericire, stresul zilnic ne suprasolicită sistemul imunitar și îl face vulnerabil în fața agenților patogeni. De aceea, este important să ne facem timp pentru îngrijire personală, să ne găsim activități care ne relaxează și ne ajută să ne reîncărcăm bateriile. Citește, meditează, fă yoga, ieși la plimbare sau găsește-ți un hobby astfel încât să îi permiți minții din când în când să se odihnească și să ia o pauză de la responsabilități.
Poate ți se pare o glumă, dar un somn de calitate nu doar că te ajută să te refaci după o zi copleșitoare, dar îți întărește și sistemul imunitar. Opt ore de somn în fiecare noapte, în aproximativ același interval orar, face minuni pentru sistemul tău imunitar pus la încercare de programul suprasolicitant. Nu vreau să te alarmez, însă trebuie să știi că somnul este esențial pentru sănătatea corpului și a creierului. Când nu dormi suficient, celulele tale imunitare naturale scad, iar celulele inflamatorii cresc.
Spălatul pe mâini este o regulă de aur pentru o viață sănătoasă. Astfel că o bună igienă și spălarea frecventă a mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde reprezintă o modalitate simplă dar eficientă de a te proteja de microbi, mai ales că pielea ta este cel mai mare organ al corpului și este o cale de intrare pentru invadatorii străini, cum sunt virusurile. Deși pare banal, spălatul mâinilor în mod frecvent este cea mai simplă modalitate prin care o persoană cu imunitate scăzută se poate menține sănătoasă.
Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...
Sănătatea cognitivă se referă la capacitatea creierului nostru de a procesa informații, de a lua decizii, de a memora și de a gândi clar și eficient Pe scurt, e vorba...
Alcoolul a intrat în viața oamenilor din întâmplare, odată cu primele fructe fermentate și cu prima scorbură în care apa de ploaie s-a amestecat cu...
Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.
Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.