7 soluții prin care poți scăpa de pofta de dulce

Scris de Laura Ene
1 iulie 2024

Reducerea zahărului din dietă este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea unor boli precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare pe tot parcursul anului, nu doar la începutul verii. Deși poate părea o provocare, există numeroase modalități prin care poți reduce zahărul ori să-l înlocuiești cu alternative sănătoase.

Iată 7 sfaturi care te vor ajuta să faci această tranziție mai ușoară.

 

1. Citește etichetele produselor

Primul pas în reducerea zahărului este să fii conștient de cantitatea de zahăr pe care o consumi. Citește cu atenție etichetele produselor și fii atent la termenii care indică prezența zahărului adăugat, cum ar fi:

• Sirop de porumb

• Dextroză

• Glucoză

• Fructoză

• Suc de trestie evaporat

• Zahăr invertit

 

2. Alege alternative sănătoase

Înlocuirea zahărului rafinat cu îndulcitori naturali sau artificiali poate reduce aportul caloric și poate avea beneficii pentru sănătate.

Iată câteva alternative:

Stevia: Un îndulcitor natural fără calorii, potrivit pentru cei care doresc să reducă aportul caloric.

Eritritol: Un alcool de zahăr care are un impact minim asupra glicemiei.

 

Descoperă în acest articol mai multe recomandări de alternative pentru zahăr în alimentație.

 

 

3. Planifică-ți mesele și gătește acasă

Planificarea meselor te ajută să eviți alegerile nesănătoase în momentele de foame intensă. Include în planul tău alimente bogate în proteine și fibre, care te vor menține sătul mai mult timp și îți vor reduce considerabil pofta de dulce.

Preparându-ți mesele acasă, ai control total asupra ingredientelor folosite. Înlocuiește zahărul în rețete cu îndulcitori naturali sau redu cantitatea specificată.

De exemplu, în prăjituri și deserturi poți folosi mere rase sau banane pentru a adăuga dulceață și umiditate. Nu ignora nici curmalele – sunt dulci și gustoase.

 

4. Consumă mai multe fructe și legume

Fructele și legumele sunt surse excelente de fibre, vitamine și minerale, oferind în același timp o dulceață naturală. Consumă fructe proaspete în locul sucurilor de fructe care adesea conțin zaharuri adăugate.

De asemenea, înlocuiește gustările dulci care au zahăr adăugat cu legume crocante și dulci moderat, cum ar fi morcovii sau ardeii.

 

5. Redu treptat consumul de zahăr

Este mai ușor să te obișnuiești cu un aport redus de zahăr dacă faci acest lucru treptat. Începe prin a reduce cantitatea de zahăr pe care o adaugi în cafea sau ceai, pune de pildă sirop de agave, și alege iaurturi naturale în locul celor cu fructe și zahăr.

 

6. Evită băuturile îndulcite

Băuturile răcoritoare, sucurile de fructe și băuturile energizante sunt surse majore de zahăr adăugat. Sunt chiar una dintre cele 4 capcane majore în menținerea siluetei pe timp de vară.

Înlocuiește-le cu apă, apă infuzată cu fructe, apă minerală sau ceaiuri neîndulcite. Dacă îți este greu să renunți la sucuri, încearcă să le diluezi treptat cu apă. În final, nu o să-ți mai placă.

 

O dată la 2-3 zile poți să te răsfeți cu un pahar de vin sau bere. Câtă vreme cantitatea de alcool este ținută sub control, și anume 2 porții pe zi la bărbați și o porție pe zi la femei (echivalentul a 300 ml de bere), organismul nu va avea de suferit. Atenție însă, dacă depășești această cantitate, alcoolul îți va afecta țesuturile și organele vor fi în pericol, iar toate eforturile tale pentru un corp sănătos vor fi în zadar.

 

7. Experimentează cu condimente

Condimentele pot adăuga aromă și dulceață naturală mâncărurilor, fără a necesita zahăr adăugat. Scorțișoara, vanilia, nucșoara și ghimbirul sunt doar câteva exemple care pot fi folosite pentru a îmbunătăți gustul deserturilor sau al băuturilor.

Reducerea zahărului din alimentație nu înseamnă că trebuie să renunți complet la dulciuri. Prin utilizarea alternativelor sănătoase și prin modificarea treptată a obiceiurilor alimentare, poți îmbunătăți considerabil calitatea dietei tale și sănătatea generală. Alege să îți îndulcești viața în mod natural și responsabil!

Nu uita că schimbările durabile nu se întâmplă peste noapte. Fii răbdător cu tine și continuă să lucrezi pentru obiectivele tale, chiar și atunci când pare greu.

Reflux gastric: top 5 remedii simple

Scris de Laura Ene

Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...

Ce mâncăruri îmbunătățesc memoria?

Scris de Laura Ene

Sănătatea cognitivă se referă la capacitatea creierului nostru de a procesa informații, de a lua decizii, de a memora și de a gândi clar și eficient Pe scurt, e vorba...

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Reflux gastric: top 5 remedii simple

Scris de Laura Ene

Ce este refluxul gastric Cauze, simptome și tratament Refluxul gastric, cunoscut și sub numele de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), este o afecțiune în care conținutul...

Ce mâncăruri îmbunătățesc memoria?

Scris de Laura Ene

Sănătatea cognitivă se referă la capacitatea creierului nostru de a procesa informații, de a lua decizii, de a memora și de a gândi clar și eficient Pe scurt, e vorba...

Alcoolul și lumea, o poveste care nu e doar în alb și negru

Scris de Adriana Sohodoleanu

Alcoolul a intrat în viața oamenilor din întâmplare, odată cu primele fructe fermentate și cu prima scorbură în care apa de ploaie s-a amestecat cu...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool