Alternative pentru zahăr în alimentație

Scris de Laura Ene
18 septembrie 2023

Sezonul rece se apropie și odată cu el crește și nevoia organismului de a consuma mai multe calorii și în special mai mult zahăr. Chiar dacă ne place gustul dulce și adorăm produsele cu gust zaharos, este esențial să înțelegem impactul pe care consumul excesiv de zahăr îl are asupra sănătății noastre.

Vom discuta așadar despre alternativele pentru zahăr, un subiect care poate să facă o mare diferență în ceea ce privește sănătatea și binele tău general.

Știm cu toții că zahărul poate fi delicios, dar excesul de consum poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre, cum ar fi creșterea în greutate, diabetul și probleme dentare. Haide să explorăm câteva opțiuni mai sănătoase!

Ce este zahărul?

Zahărul, sub diversele sale forme (zahărul alb, zahărul brun, siropurile de porumb cu conținut ridicat de fructoză etc.), este o substanță pe care o găsim în multe alimente, băuturi și chiar țigări. Acesta furnizează energie organismului nostru, dar, consumat în exces, poate provoca numeroase probleme de sănătate.

Pericolele consumului excesiv de zahăr

1. Creșterea în greutate: Unul dintre cele mai evidente pericole ale consumului excesiv de zahăr este creșterea în greutate. Zahărul adaugă calorii goale în dieta noastră, ceea ce înseamnă că furnizează calorii, dar nu oferă substanțe nutritive esențiale. Acest lucru poate duce la acumularea de grăsime în corp și, în cele din urmă, la obezitate.

2. Diabetul zaharat de tip 2: Consumul excesiv de zahăr este un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2. Acesta este caracterizat de rezistența la insulină și poate avea consecințe grave pentru sănătate, inclusiv probleme cardiace, neuropatie și probleme cu vederea.

3. Probleme dentare: Zahărul este și un inamic al dinților noștri. Când consumăm produse bogate în zahăr, acesta reacționează cu bacteriile din cavitatea bucală și formează acizi care erodează smalțul dinților, fapt care duce la carii sau alte neplăceri dentare.

4. Afecțiuni cardiace: Consumul excesiv de zahăr poate crește nivelul de trigliceride în sânge și poate contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și boala coronariană.

5. Probleme digestive: Zahărul în exces poate provoca tulburări digestive, precum sindromul de intestin iritabil, din cauza efectului său negativ asupra florei intestinale sănătoase.

Dependența de zahăr: Consumul frecvent de zahăr poate duce la dezvoltarea unei dependențe de zahăr similară cu cea a drogurilor sau a alcoolului. Aceasta face ca renunțarea la produsele îndulcite cu zahăr să fie destul de dificilă.

 

Cum ne protejăm sănătatea?

Este important să nu excludem complet zahărul din dieta noastră, dar să fim conștienți de cantitatea pe care o consumăm. Iată câteva sfaturi pentru a reduce riscurile legate de consumul de zahăr în exces:


1. Citește cu atenție etichetele
: Verifică etichetele produselor pentru a identifica cantitatea de zahăr adăugat. Mulți producători adaugă zahăr în produsele în care nici nu te-ai aștepta să-l găsești și pe care le considerai sănătoase.

2. Mănâncă natural: Alege alimente cât mai naturale și mai proaspete, precum fructe, legume și cereale integrale, care au un conținut scăzut de zahăr adăugat.

3. Limitează băuturile îndulcite: Evită băuturile carbogazoase și sucurile ambalate care conțin adesea cantități mari de zahăr.

4. Gătește acasă: Pregătește mâncare acasă pentru a avea control asupra ingredientelor și a reduce adăugarea de zahăr din preparatele gătite în comerț.

5. Mănâncă dulciuri moderat: Dacă îți dorești ceva dulce, consumă cu măsură. Nu te lăsa prins în capcana dependenței de zahăr.

Acum să nu crezi că te poți ține la adăpost doar dacă renunți complet la dulciuri și te orientezi spre fructe când simți nevoia de zahăr. Sub nicio formă nu trebuie să trăiești cu această restricție care poate că nici nu o să dureze sau se va transforma într-o frustrare.

Din fericire, există o grămadă de înlocuitori pentru zahăr.

 

Iată câteva alternative pentru zahăr în alimentație

1. Stevia:Un îndulcitor natural care se găsește sub formă de pulbere albă sau lichidă și care este extras din frunzele plantei Stevia rebaudiana. Stevia are zero calorii, zero carbohidrați. Conține glicozide care sunt de 250-300 de ori mai dulci decât zahărul, dar nu afectează nivelul glicemiei, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu diabet sau pentru cei care doresc să controleze aportul de calorii.

2. Mierea: O alternativă dulce naturală, bogată în antioxidanți și substanțe nutritive. Cu toate acestea, trebuie să o folosești cu moderație, deoarece are calorii și poate afecta nivelul glicemiei.

3. Siropurile naturale: Siropurile de arțar și de agave sunt opțiuni dulci și sănătoase care pot înlocui zahărul cu succes în multe rețete. Ele oferă un gust bogat și au un indice glicemic mai mic decât zahărul alb.

4. Fructe: Bananele mature, merele piure sau curmalele pot fi folosite pentru a îndulci deserturile sau băuturile. Ele conțin zaharuri naturale și furnizează și vitamine și fibre.

5. Eritritolul și xilitolul: Acești îndulcitori sintetici se găsesc în multe produse fără zahăr și au un impact scăzut asupra nivelului glicemiei. Este important să reții că pot avea un gust diferit față de zahăr și pot fi mai puțin dulci decât acesta. Cu toate acestea, în cantități mari, pot cauza probleme digestive. Deci folosește-i cu moderație!

6. Pur și simplu reducerea zahărului: O altă opțiune este să reduci treptat cantitatea de zahăr pe care o folosești în rețetele tale. Poți începe să folosești mai puțin zahăr în cafea sau ceai, să adaugi mai puțin zahăr în rețetele de prăjituri sau să alegi produse alimentare cu mai puțin zahăr adăugat.

7. Cunoașterea etichetelor: Atunci când cumperi produse procesate, citește cu atenție etichetele pentru a identifica zahărul adăugat. Alege produsele cu conținut scăzut de zahăr sau fără zahăr adăugat.

 

În egală măsură, este la fel de important să te asiguri că ești mereu sătul și că nu senzația de foame te împinge către nevoia de a consuma dulciuri. Mănâncă alimente sănătoase, bogate în fibre și proteine astfel încât să fii toată ziua sătul. O să vezi că treptat aproape că nu o să mai ai dorința de a mânca zahăr decât foarte rar.

La fel de important este să fii în permanență hidratat. Indiferent de anotimp, corpul are nevoie de lichide. Fie că vorbim de apă, ceai, compot, sucuri naturale, supe sau ciorbe ai grijă să le consumi suficient cât să nu te simți fără vlagă, sau părul, pielea și unghiile tale să aibă de suferit. Iată câteva trucuri ca să bei mai multă apă!

Limitează consumul de cafea și de alcool – deshidratează și trebuie consumate cu măsură. Chiar și așa, câtă vreme cantitatea de alcool este ținută sub control, și anume 2 porții pe zi la bărbați și o porție pe zi la femei, echivalentul a 300 ml de bere de bună calitate, să zicem, organismul nu va avea de suferit.

După cum ai văzut, există o varietate de alternative pentru zahăr în alimentație, iar alegerea depinde de preferințele tale și de nevoile tale nutriționale. Important este să fii conștient de conținutul de zahăr din dieta ta și să încerci să îl reduci în mod constant pentru a-ți menține sănătatea pe termen lung.

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

7 soluții prin care poți scăpa de pofta de dulce

Scris de Laura Ene

Reducerea zahărului din dietă este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea unor boli precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare pe tot parcursul...

Greșeli care îți pot compromite dieta

Scris de Laura Ene

Venirea sezonului estival e o provocare pentru toți Iar aici nu mă refer doar la programări de concedii și rezervări, ci la un alt lucru deosebit de important pentru noi:...

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

7 soluții prin care poți scăpa de pofta de dulce

Scris de Laura Ene

Reducerea zahărului din dietă este esențială pentru menținerea sănătății și prevenirea unor boli precum diabetul, obezitatea și bolile cardiovasculare pe tot parcursul...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool