Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene
24 iulie 2023

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber.

Cu toate acestea, expunerea excesivă la soare poate aduce unele probleme de sănătate, cea mai comună fiind arsurile solare.

Așadar, în acest articol, îți voi explica ce sunt arsurile solare și cum să le recunoști, dar îți voi împărtăși și câteva sfaturi utile despre cum să le combatem și să ne protejăm pielea.

Arsurile solare reprezintă deteriorarea pielii cauzată de expunerea prelungită și excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) provenite de la soare.

În general, arsurile solare apar atunci când pielea este expusă la soare fără a fi protejată suficient cu loțiuni sau creme cu factor de protecție solară (SPF) adecvat.

Pielea noastră este extrem de sensibilă la radiațiile UV. Atunci când suntem expuși prea mult timp la soare, radiațiile UV pot penetra straturile pielii și pot provoca leziuni celulare.

În consecință, apare inflamația pielii, care se manifestă prin roșeață, senzație de arsură și chiar umflături. În cazurile severe, arsurile solare pot duce la formarea unor vezicule, descuamarea pielii și chiar la leziuni mai grave.

De ce este important să prevenim arsurile solare? Ei bine, în primul rând, arsurile solare sunt dureroase și neplăcute.

Ele ne pot afecta activitățile zilnice și pot provoca un disconfort considerabil. În plus, expunerea excesivă la radiațiile UV este un risc major pentru dezvoltarea cancerului de piele, care este cel mai comun tip de cancer la nivel global.

 

Cum ne putem proteja împotriva arsurilor solare? Iată câteva sfaturi utile!

Primul și cel mai important sfat este să evităm expunerea prelungită la soare în intervalul orar 10:00-16:00, când razele ultraviolete (UV) sunt cele mai intense. Dacă este absolut necesar să ieșim afară în aceste ore, ar trebui să ne asigurăm că suntem bine protejați.

Cum? Folosind o cremă de protecție solară cu un factor de protecție (SPF), ridicat pe care o aplicăm în strat generos pe întreaga suprafață expusă a pielii, cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare.

Aplicarea corectă a cremei de protecție solară este esențială. Nu uita să acoperi toate zonele expuse ale corpului, inclusiv fața, urechile, gâtul, brațele și picioarele.

Folosește o cantitate suficientă de cremă pentru a forma un strat uniform și repetă aplicarea la fiecare două ore dacă ai ocazia.

Pe lângă crema de protecție solară, trebuie să ne protejăm și prin îmbrăcămintea adecvată. Încearcă să porți haine ușoare și de culoare deschisă, care să acopere cât mai multă suprafață a pielii.

O pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UV sunt, de asemenea, accesorii esențiale pentru a ne proteja fața și ochii.

Hidratează-ți corpul. Bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, dar ai grijă să nu fie foarte rece.

Atunci când bei apă rece sau orice altă băutură de la frigider sau care are gheață, îți împiedică hidratarea, îți restricționează digestia și îți micșorează vasele de sânge.

Consumul de apă rece schimbă temperatura internă a corpului. Acest lucru duce la o scădere a funcției sistemului imunitar, ceea ce te va predispune la îmbolnăvire.

 

Top 3 beneficii dacă bei apă la temperatura camerei

  • Hidratarea este crescută și mai rapidă
  • Digestia se îmbunătățește datorită stimulării enzimelor digestive naturale
  • Sângele se purifică și corpul tău este detoxificat în mod natural prin sistemul limfatic, rinichi și piele

Iată câteva trucuri utile de care să ții cont ca să bei mai multă apă!

În timpul verii, recomandarea mea este să reduci consumul de cafea și de alcool. Ambele provoacă deshidratarea organismului.

Chiar și așa, câtă vreme cantitatea de alcool este ținută sub control, și anume 2 porții pe zi la bărbați și o porție pe zi la femei, unde o porție este echivalentul a 300 ml de bere, să zicem, organismul nu va avea de suferit.

Însă, dacă se depășește această cantitate, alcoolul va afecta țesuturile și organele noastre, iar sistemul nostru imunitar se va deregla, lucru care, așa cum am spus mai sus, va predispune la îmbolnăvire.

Nu uita să fii atent la semnele de supraîncălzire a pielii și să iei măsuri imediate dacă observi roșeață, senzație de arsură sau umflături.

 

În cazul în care te confrunți cu o arsură solară ușoară, aplică comprese reci sau băi răcoritoare pentru a calma zona afectată. Evită folosirea loțiunilor cu alcool, deoarece acestea pot agrava leziunile.

Dacă arsura solară este mai gravă și apar vezicule sau durere intensă, este important să consulți un medic sau un specialist în îngrijirea pielii.

Aceștia îți pot prescrie un tratament adecvat și îți pot oferi sfaturi suplimentare pentru vindecare și prevenirea arsurilor solare în viitor.

În cazul în care te confrunți deja cu arsuri solare, iată câteva măsuri de prim-ajutor pe care le poți lua:

  • Răcorește zona afectată cu comprese reci sau dușuri răcoritoare.
  • Aplică loțiuni sau geluri after-sun (după soare) pentru a calma și hidrata pielea.
  • Ia medicamente antiinflamatorii nesteroidiene(prescurtate AINS), cum ar fi ibuprofenul, pentru a ameliora durerea și inflamația.
  • Evită să te dezbraci sau să zgârii zonele afectate și încearcă să îți protejezi pielea de orice alte agresiuni.

 

În concluzie, prevenirea arsurilor solare este esențială pentru sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

Acordă atenție protecției solare adecvate și fii precaut în expunerea la soare, astfel încât să te poți bucura de vară în siguranță și confort.

Sper că aceste sfaturi te vor ajuta să te bucuri de anotimpul preferat într-un mod sănătos și sigur. Ai grijă de tine și de pielea ta!

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Soarele și importanța vitaminei D: cum ne luptăm cu deficitul toamna și iarna

Scris de Laura Ene

Hai să vorbim despre ceva ce, deși ne înconjoară zilnic și e la dispoziția noastră, adesea uităm cât de important este: soarele Soarele nu ne dă doar lumină și...

Apa de mare: efecte asupra pielii și părului

Scris de Laura Ene

Să fim cinstiți, tuturor ne place să mergem vara la mare Fie că vorbim de concediu sau doar de o fugă la sfârșitul săptămânii, lenevitul pe plajă ore în șir, în...

4 berării cu tradiție din România

Scris de Oana Vasiliu

Berea a jucat un rol semnificativ în istoria României, având rădăcini în cultura și viața socială a poporului român Consumată inițial în contexte ritualice sau la...

Minorii și alcoolul: sfatul unui medic pediatru pentru părinți

Scris de Despre Alcool

De la ce vârste încep tinerii să consume alcool Ce efecte are consumul de alcool la minori și ce pot face părinții La aceste întrebări și multe altele ne-a răspuns...

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool