Bifana fiartă în bere

Scris de Viorel Copolovici
12 decembrie 2018

Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză.

 

Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat seama că e o gustare caldă excelentă, mai ales lângă o bere rece, pe un stadion sau lângă o scenă în aer liber.

Aparent, carne fiartă în bere, aşezată într-o chiflă proaspătă. În fapt, ceva mai complicată, dar înnebunitor de gustoasă.

Ingrediente (pentru 4 sandwich-uri sau două farfurii frumoase)

Pulpă de porc degresată (dar cu ceva urme de grăsime) – 500 g

Usturoi – 3 căţei mari

Ardei iute – 1 cm

Muştar bun, cremos (Dijon) – 1 linguriţă

Boia dulce de ardei – 1 linguriţă

Coaja de la o lămâie verde (fără partea albă, doar pielea verde)

Bere blondă – 2×330 ml

Unt – 50 g

Vin dulce, tare (Porto sau 3/4 vin dulce  + 1/4 coniac) – 2 linguri

Sare

Piper

Uite ce-am făcut.

 

Pasul 1.

Am tăiat carnea în fâşii cât mai subţiri, dar late ca suprafaţă.

 

Pasul 2.

Am pus în mojar usturoiul tăiat bucăţi, ardeiul iute tăiat felii, muştarul, boiaua, coaja de lime, sare şi piper. Le-am pisat bine şi le-am transformat într-o cremă destul de fină. Am dizolvat-o cu puţin din prima sticlă de bere şi am omogenizat.

Pasul 3.

Am masat bine feliile de carne cu crema pentru marinată. AM pus carnea la marinat într-un castron de platic, am adăugat restul din prima sticlă de bere şi am amestecat bine. Am acoperit vasul şi l-am lăsat în frigider, la marinat, câteva ore. Veţi obţine rezultate şi mai bune dacă o veţi lăsa peste noapte.

Pasul 4.

Am transferat carnea şi marinata într-o cratiţă şi am pus-o la fiert, la foc nu prea puternic, să fiarbă înăbuşit. Cu capac. Când a clocotit prima oară, am adăugat a doua sticlă de bere şi am lăsat să fiarbă înăbuşit aproximativ 40 de minute.

 

Pasul 5.

Am transferat carnea pe o farfurie şi am continuat să fierb sosul. Am adăugat vinul şi untul, apoi am blendat totul direct pe foc, cu blenderul cu picior, pentru omogenizare perfectă. Am lăsat să scadă aproximativ 20 de minute, pe foc mic, până devine destul de gros, apoi am dres gustul final.

Pe farfurie.

Bifana stă foarte bine pe farfurie, scăldată în câteva linguri din sosul ăsta mirabil, lângă câteva frunze de salată verde crocantă, dar şi într-un sandwich cu chiflă proaspătă, din nou ssos şi din nou salată.

Berea e de data asta participant direct la savoarea preparatului, din două puncte de vedere: în marinată împrimă cărnii o aromă inconfundabilă, apoi devine baza solidă a unui sos onctuos, catifelat.

Pate din ficat de pui cu bere neagră

Scris de Viorel Copolovici

În prag de Crăciun, vă propun o poveste pe cât de uşor de preparat în bucătăria fiecăruia dintre noi, pe atât de gustoasă şi de versatilă din punctul de vedere al...

Aluat de pâine din bere

Scris de Viorel Copolovici

Aceia dintre voi care îmi citesc de mai mulţi ani poveştile propriilor experienţe culinare, de la primele încercări din bucătăria de acasă şi până la poate cele mai...

Despre alternative

Scris de Viorel Copolovici

Acum cativa ani am fost invitat la un eveniment dedicat maiestriei turnarii berii in pahar Organizatorii ma chemasera acolo in virtutea uneia dintre marile calitati naturale ale...

Bullying online și offline

Scris de Daniela Gheorghe

Top 5 cele mai frumoase sate din România, fără aglomerație

Scris de Călător în Bascheți

Dacă tot trăim vremurile acestea, avem locuri, la noi, în România, mai puțin știute, care te vor lăsa să respiri în voie și să te mai relaxezi puțin în mijlocul...

Minutul de echilibru – episodul 18

Scris de Raluca Anton

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool