Pate din ficat de pui cu bere neagră

Scris de Viorel Copolovici
8 decembrie 2018

În prag de Crăciun, vă propun o poveste.

 

Pe cât de uşor de preparat în bucătăria fiecăruia dintre noi, pe atât de gustoasă şi de versatilă din punctul de vedere al ingredientelor. O surpriză pe care le puteţi adăuga în propria formulă creativă.

Ficatul de pasăre se simte excelent în compania ingredientelor alcoolice (vin, triple-sec, lichior-uri pe bază de coniac), dar de această dată am experimentat combinaţia cu bere neagră şi rezultatul a fost cu adevărat remarcabil.

Ingrediente:

Ficat de pasăre curăţat de pieliţe – 1.5 kg

Unt (80% grăsime) – 200 g + 100 g pentru păstrare

Berea neagră – 500 ml

Șuncă afumată – 300 g

Piper negru boabe întregi – 2 linguri

Seminţe de pin intregi – 3 linguri

Ceapă roşie – 250 g

Sare

Piper negru proaspăt măcinat

Uite ce-am făcut.

 

Pasul 1.

Am tăiat şunca în bucăţi mici, de forma pieselor de domino. E bine să alegeţi o şuncă bine afumată, în care proporţia de grăsime să nu o depăşească pe aceea de carne. Am topit apoi grăsimea din şuncă la temperatură medie, într-o tigaie mare, amestecând permanent cu o spatulă. La jumătatea procesului, am adăugat în tigaie boabele de piper şi seminţele de pin. Am prăjit totul în cpntinuare, amestecând, până ce piesele de şuncă au deveni aproape crocante.

 

Pasul 2.

Am scos conţinutul tigăii într-un castron, am păstrat grăsimea în tigaie, am revenit cu tigaia pe plită şi am topit (deglazeificat) toate urmele de pe fundul vasului cu două linguri de bere, pe foc mic. Tot ceea ce se lipise de tigaie e aromă pură, proteină care face o treabă minunată în sos. În acest lichid am călit ceapa roşie, tăiată fâşii pe lung, amestecând permanent cu o spatulă, până a devenit uşor transparentă.

Pasul 3.

Am adăugat ficatul de pasăre curăţat de pieliţe, am amestecat cu grijă astfel încât să nu deteriorez bucăţile de ficat şi urmărind ca întreaga cantitate de ceapă să fie distribuită egal printre bucăţile de ficat. Am pus apoi berea neagră în tigaie şi am potrivit temperatura plitei astfel încât întreaga compoziţie să fiarbă cu clocote foarte mici. Am acoperit cu un capac.

 

Pasul 4.

După o jumătate de oră am amestecat din nou şi am mai lăsat totul să fiarbă încet încă 15 minute. Ficatul trebuie să rămână moale, dar să fie pătruns. Am strecurat toată compoziţia păstrând sosul de bere într-un castron.

Pasul 5.

Într-un castron încăpător, am pus ficatul cu ceapa călită, o mică parte din sosul de bere neagră, 200 de grame de unt, sare şi piper. Am pasat totul cu un blender de mână până am obţinut o textură cremoasă, nu foarte densă. Puteţi regla această consistenţă adăugând cantităţi mici din sosul de bere neagră.

Pasul 6.

Am adăugat în pasta de ficat compoziţia cu bucăţele de şuncă, boabe de piper şi seminţe de pin, amestecând cu o spatulă, având grijă ca toat ingredientele să fie bine distribuite. Am reglat gustul cu sare şi piper şi am transferat otul într-un vas de ceramică. Pentru stocare, puteţi folosi vase din sticlă sau plastic.

 

Pasul 7.

Pentru a nu se oxida (înnegri) la suprafaţă, puteţi topi 100 g de unt la o temperatură puţin mai mare decât de obicei, astfel încât materiile lactice să se separe de grăsime, transformându-se într-o spumă uşoară la suprafaţa vasului. Adunaţi această spumă cu o lingură sau cu o stecurătoare şi turnaţi untul (clarifiat) pe toată suprafaţa vasului în care aţi pus pasta de ficat. La rece, grăsimea se va transforma într-o pojghiţă protectoare pe care o puteţi înlătura la servire.

Berea neagră în toată această istorioară a îmbogăţit cu o nuanţă rustică întregul preparat, dar a contribuit simţitor şi la consistenţa finală.

Am recunoscut arome amărui-cremoase în postgust, fapt care l-a transformat într-un partener perfect al unui pahar brun, rece şi gulerat cu moderaţie.

Fructele acrişoare, ardeiul copt sau gogoşarii muraţi sunt doar câteva dintre ingredientele complementare perfecte lângă această ispravă.

Bifana fiartă în bere

Scris de Viorel Copolovici

Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat...

Aluat de pâine din bere

Scris de Viorel Copolovici

Aceia dintre voi care îmi citesc de mai mulţi ani poveştile propriilor experienţe culinare, de la primele încercări din bucătăria de acasă şi până la poate cele mai...

Despre alternative

Scris de Viorel Copolovici

Acum cativa ani am fost invitat la un eveniment dedicat maiestriei turnarii berii in pahar Organizatorii ma chemasera acolo in virtutea uneia dintre marile calitati naturale ale...

Top 5 rezoluţii de wellness pe care le poți face de Anul Nou

Scris de Laura Ene

Suntem aproape de finalul anului și cei mai mulți dintre noi consideră potrivit să facă bilanțul acțiunilor din ultimele 12 luni Fie că ne orientăm spre câștigurile...

8 alimente care ne ajută împotriva asteniei

Scris de Laura Ene

O alimentație bogată în vitamine și minerale te poate ajuta să depășești mai ușor perioada asteniei de sezon, așa că iată o listă cu câteva alimente mai eficiente...

Apatie? Depresie? Despre astenia de sezon și cum să o combatem

Scris de Laura Ene

Dacă în această perioadă te simţi lipsit de energie, nu ai chef de aproape nimic, ai putea fi apatic sau poate depresiv Simţi că tragi de tine în fiecare moment al zilei...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool