Shopping sub influența alcoolului

Scris de Despre Alcool
2 iunie 2014
Shopping-ul online poate deveni periculos atunci când bem peste limită. Fenomenul a ajuns cunoscut în toată lumea, și specialiștii din marketing profită din plin de prezența lui. BUI (buying under influence) sau Don’t drink and click au devenit teme de responsabilizare în rândul tinerilor din toată lumea.

 

Care este cauza acestui fenomen?

 

Shopping-ul sub influență a devenit o problemă în rândul tinerilor: 43% dintre aceștia au cumpărat lucruri online, după ce au băut. Fiind un comportament recunoscut la nivel mondial, era doar o chestiune de timp până când tehnologia, în combinație cu prea mult alcool, să deschidă noi căi de a ne face să regretăm momentele când bem peste limită.

 

Cifrele sunt îngrijorătoare: cel puțin 1 din 7 persoane recunosc că au făcut cumpărături online după ce consumat peste limită. Doar 20% dintre acestea își aduc aminte de ce au făcut (abia a doua zi), în timp ce 7% dintre ele află de la rude sau de la prieteni că, într-adevăr, au făcut cumpărături. Printre cele mai neobișnuite itemuri cumpărate se numără bărcile, instrumentele muzicale și seturile de tricotat. Și nici nu este de mirare dacă luăm în considerare statisticile: sub influența alcoolului, 41% dintre tineri își cumpără îmbrăcăminte, 25% DVD-uri, jocuri video și cărți, iar 16% gadget-uri.

 

Cum se întâmplă?

 

În cele mai multe cazuri, cei care cad pradă unei astfel de tentații au conturile bancare conectate la computer, smartphone sau tabletă. Așa se explică de ce, după câteva pahare în plus, cumpărăturile pot ajunge până la sume de 500EUR. Întrebați de ce cred că oamenii se comportă astfel, reprezentații anumitor magazine (precum eBay) pun cumpărăturile sub influență pe seama a doi factori:

 

  1. După câteva pahare de alcool peste limită, oamenii se simt utili când ajung acasă și navighează prin magazine online. Acțiune și reacțiune: cauți + cumperi și te simți util.
  2. Pe de altă parte, există și factorul misterului, întrucât 80% dintre useri au o supriză foarte mare atunci când curierul le livrează pachetul. Este o surpriză făcută lor înșiși, ca un răsfăț bine-meritat după o zi lungă.

 

Cum acționează retailerii?

 

Magazinele online se bucură din plin de fenomenul shoppingului sub influență. Din acest motiv a apărut conceptual de oferte online pe termen scurt (Happy Hours) care apar doar după ora cinei. Pe eBay, cel mai mare trafic se înregistrează seara, între orele 18:30-23:30, vârful fiind atins în jurul orelor 23:00. Astfel, cele mai accesate oferte sunt:

 

  • Haine și accesorii fashion: între orele 18:00-21:00
  • Promoții pentru citybreak-uri și sejururi: după ora 19:00
  • Delicatese și accesorii din blană naturală: după ora 21:00
  • Vouchere cadou în valoare de până la 2000EUR: după ora 2:00 AM

 

În cel mai fericit caz, printre cele mai cumpărate obiecte se numără hainele, articolele de încălțăminte, DVD-urile, jocurile video, gadget-urile, lenjeria intimă și costumele de baie sau chiar și echipamentele de grădinărit. Totuși, nu de puține ori se întâmplă ca userii să afle că au cumpărat pachete turistice în țări exotice de cel puțin 10.000EUR/persoană.

 

Cine suportă consecințele?

 

Kristin A. Kassaw, profesor de psihiatrie și științe comportamentale declară că shoppingul sub influență poate avea consecințe financiare grave asupra cumpărătorilor. După spusele ei, cei care se lasă duși de valul cumpărăturilor nu pot vedea sau simți numărul de obiecte adăugate în coșul virtual, așa încât experiența de cumpărare este total diferită de una reală.

 

Afirmația ei este susținută și de vicepreședintele eBay, Steve Yankovich, care compară acest comportament cu “decompresia” – oamenii care au băut și fac cumpărături online sunt într-o stare bună de spirit, iar așa se explică de ce în orele serii se fac cele mai multe cumpărături online.

 

Pe scurt, cei care suportă consecințele sunt înșiși cumpărătorii. La braț cu regretele și cu buzunarele ușurate de sume considerabile de bani, iată câteva motive pentru care shoppingul sub influență nu este niciodată o idee bună:

  1. Puteți avea mari bătăi de cap cu diversele politici de returnare ale magazinelor online. Procesul de recuperare a banilor poate dura și până la 2 săptămâni.
  2. În plus, cardurile de credit sau de debit pot fi blocate dacă parolele introduse nu sunt cele corecte. Cu noile tehnologii de home-banking, o singură cifră introdusă greșit îți poate bloca automat contul.
  3. Shopping-ul sub influență este un factor de risc pentru micile afaceri online. Calupurile mari de cumpărături returnate pot reduce profitul acestora, din cauza cheltuielilor de transport.
  4. De la impuls la dependență este doar un pas. Dacă se întâmplă de cel puțin două ori să cumpărați lucruri online după ce ați consumat alcool, vă îndreptați spre un obicei de consum total dăunător atât pentru buzunare, cât și pentru sănătate.
  5. Nu în ultimul rând, shoppingul sub influență vă poate afecta reputația, la fel ca postarea în social media. Când bei peste măsură, orice idee pare bună la acel moment, dar consecințele de a doua zi pot fi usturătoare. Stați departe de cardul bancar în serile în care v-ați depășit limita și consumați și alcoolul, și internetul în mod echilibrat!

Cum ne influențează alimentația sănătoasă și starea de spirit

Scris de Despre Alcool

Alimentația ne poate influența viața sub multe aspecte, la care uneori nici nu ne gândim Știai, de exemplu, că lipsa de hidratare îți poate afecta capacitatea de...

Discutați cu copiii voștri

Scris de Despre Alcool

Parintii au cu siguranta cea mai mare influenta asupra deciziei copiilor lor de a incepe sau nu sa consume alcool Studiile au demonstrat ca parintii au cea mai mare influenta...

Ce pot face parinții

Scris de Despre Alcool

Parintii trebuie sa fie un bun exemplu pentru copiii lor si sa le ofere sfaturi pertinente despre consumul de alcool, indiferent de varsta copiilor Desi parintii se simt...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool