Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

 pe scurt

  • Conform unor studii, consumul de alcool este legat cauzal de dezvoltarea cancerului bucal, faringian, laringian, esofagian, de colon, san si ficat
  • De asemenea, poate avea legatura cu cancerul de plamani, gastric, de pancreas si endometrial
  • Anumite studii au emis ipoteza conform careia consumul moderat de alcool poate avea legatura cu riscul scazut de cancer de vezica urinara, de rinichi, ovarian si de prostata

actioneaza

Conditiile de sanatate difera de la persoana la persoana. In cazul in care aveti intrebari cu privire la riscurile si beneficiile consumului de alcool asupra sanatatii, trebuie sa consultati medicul dumneavoastra.

Nu trebuie sa consumati alcool pentru beneficiile asupra sanatatii – pentru o sanatate buna trebuie sa tineti diete, sa faceti sport si sa tineti cont de alti factori cu privire la stilul de viata.

 

documentatie

Fisa de informatii – Despre cancer – Descarcati PDF 55Kb

Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra – Descarcati PDF 272Kb

Cancer

Alcoolul poate fi cauza unor anumite tipuri de cancer

 

Exista o multime de factori care influenteaza riscul nostru de a face cancer, inclusiv predispozitia genetica, alimentatia, stilul de viata pe care il alegem si mediul in care traim si muncim.

 

Consumul de alcool a fost studiat ca si cauza posibila a cancerului, in special in ultimii ani si anumite organizatii au ajuns la concluzia ca alcoolul poate determina aparitia anumitor tipuri de cancer. Spre exemplu, Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului (IARC), parte a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a ajuns la concluzia potrivit careia un procent important din cazurile de cancer bucal, faringian, laringian, esofagian, de ficat, colono-rectal si de san sunt cauzate de consumul de alcool si ca riscul creste in functie de cantitatea de alcool consumata. De asemenea, alcoolul poate avea legatura cu alte forme de cancer, inclusiv cancerul de plamani, de stomac, de pancreas si endometrial.

 

Pe de alta parte, anumite studii au sugerat ideea conform careia consumul moderat de alcool poate avea legatura cu riscul scazut de cancer de vezica urinara, de rinichi, ovarian si de prostata. Cu toate acestea, nu incurajam oamenii sa consume bauturi alcoolice ca potential furnizor al unor beneficii legate de sanatate.