Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

 pe scurt

  • Consumul de alcool usor spre moderat nu este nociv pentru anumite persoane bolnave de diabet – daca este de acord si medicul
  • Anumite persoane bolnave de diabet nu trebuie sa bea deloc, intrucat aceasta ar putea sa le agraveze starea de sanatate
  • Alcoolul poate duce la pancreatita, care, la randul ei, duce la diabet
  • Consumul usor spre moderat de alcool poate ajuta la prevenirea debutului diabetului, insa la anumite persoane poate sa genereze niveluri scazute ale glicemiei

actioneaza

Daca aveti diabet, trebuie sa vorbiti cu medicul dumneavoastra pentru a hotari cantitatea de alcool – daca este cazul – pe care o puteti consuma.

 

 documentatie

Fisa de informatii – Diabet – Descarcati PDF 54Kb

Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra – Descarcati PDF 272Kb

Diabet

Persoanele bolnave de diabet trebuie sa aiba grija cu consumul de alcool

Asociatia Americana de Diabet sugereaza faptul ca persoanele bolnave de diabet pot sa consume alcool usor spre moderat (cel mult doua portii de bautura pe zi pentru barbati si cel mult o portie pe zi pentru femei) – cu conditia ca doctorul sa fie de acord.

Anumite persoane bolnave de diabet nu ar trebui sa bea deloc intrucat alcoolul poate sa le inrautateasca starea de sanatate. Spre exemplu, persoanele bolnave de diabet care au un nivel ridicat de trigliceride (un anumit tip de grasime in sange) nu trebuie sa bea alcool intrucat afecteaza capacitatea ficatului de a filtra grasimile din sange.

 

Alcoolul si debutul diabetului tip 2

Anumite studii au raportat ideea conform careia consumul usor spre moderat de alcool poate sa aiba un usor efect de protectie in dezvoltarea diabetului de tip 2. Pe de alta parte, alte studii sugereaza faptul ca, pentru anumite persoane cu diabet tip 2, chiar si consumul moderat de alcool poate sa genereze niveluri scazute ale glicemiei.

 

Pancreatita

Pancreatita reprezinta o problema de sanatate legata de diabet. Consumul de alcool indelungat si in cantitati mari poate duce la pancreatita, care, la randul ei, poate duce la diabet.