Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

 pe scurt

  • Consumul de bauturi in timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fatului
  • Consumul de alcool poate duce la STAF, o cauza importanta a afectarii creierului, care poate fi prevenita
  • Medicina nu a stabilit care este nivelul sigur de alcool care poate fi consumat de o femeie in timpul sarcinii
  • Consumul excesiv de alcool de catre tata poate cauza probleme ale fatului
  • Consumul excesiv de alcool poate fi asociat cu sterilitate, in cazul femeilor cu varsta de peste 30 de ani

actioneaza

Inainte de a consuma alcool in timpul sarcinii, consultati medicul dumneavoastra sau specialistul pe probleme de sanatate.

 

documentatie

Fisa de informatii – Despre sarcina – Descarcati PDF 54Kb

Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra – Descarcati PDF 272Kb

Vizualizati toate fisele de informatii

 

Sarcina

În perioada sarcinii, alcoolul trebuie evitat

 

Indiferent de cantitate, este recomandat ca femeile insarcinate sa nu consume alcool deloc. In prezent nu exista un consens cu privire la ce cantitate de alcool poate fi consumata de o femeie insarcinata, fara ca fatul sa fie afectat.

 

Explicatia este simpla: odata ce o femeie insarcinata consuma alcoolul in timpul sarcinii, acesta este transportat prin sistemul circulator, prin placenta si in sangele fetal.

 

Ca atare, dezvoltarea fatului poate fi afectata din cauza Spectrului Tulburarilor Alcoolice Fetale (STAF). STAF reprezintao gama larga de malformatii congenitale, cum ar fi Sindromul Alcoolic Fetal (SAF).

 

Cei care sufera de SAF pot avea malformatii faciale, retard de crestere si/sau afectare a creierului.

 

De asemenea, printre alte malformatii congenitale asociate alcoolului in timpul sarcinii se numara si malformatii ale inimii si rinichilor, deficiente de vorbire si de vedere, buza de iepure, dezvoltarea insuficienta a creierului si disfunctii ale sistemului nervos central.

 

Cu toate ca anumite studii au sugerat faptul ca un nivel scazut al consumului de alcool in timpul sarcinii nu are niciun efect advers asupra fatului, medicina nu a stabilit nici pana acum care este nivelul sigur de consum de alcool in timpul sarcinii. Ca atare, consumul de alcool in orice etapa din timpul sarcinii trebuie evitat, pentru ca poate afecta dezvoltarea creierului fatului.

 

In plus, unele studii au relevat faptul ca, odata ce o femeie insarcinata consuma excesiv alcool, aceasta poate deveni sterila, in special daca are peste 30 de ani.

 

Mai mult, daca tatal consuma abuziv alcool, aceasta poate contribui si el la aparitia unor probleme la copii, cum ar fi malformatii cardiovasculare, o greutate scazuta la nastere si probleme ale sistemului imunitar.