Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

 pe scurt

  • SAF este o malformaţie congenitala prezenta la anumiti copii născuti de femei care sunt dependente de alcool sau consumă alcool in cantitati excesive
  • Aceasta generează anomalii genetice si congenitale, inclusiv tulburari de crestere pre- si postnatale, trasaturi faciale distinctive si tulburari ale sistemului nervos central
  • Procentele de prevalenta estimate ale incidentei SAF sunt cuprinse intre 0,5 – 3 la 1.000 de nasteri

actioneaza

Inainte de a consuma alcool in timpul sarcinii, consultati medicul dumneavoastra sau specialistul pe probleme de sanatate.

 

documentatie

Fisa de informatii – Despre sarcina – Descarcati PDF 54Kb

Fisa de informatii – Alcoolul si organismul dumneavoastra – Descarcati PDF 272Kb

Sindromul alcoolismului fetal

Sindromul alcoolismului fetal (SAF) este o malformaţie congenitala asociata consumului de alcool al mamei in timpul sarcinii.

 

Exista dovezi stiintifice solide care indica faptul ca un consum ridicat de alcool in timpul sarcinii este asociat cu un risc substantial de afectare negativa a fatului pe parcursul intregii sale vieti. Daca o femeie insarcinata consuma alcool, acesta este transportat prin sange si prin placenta, ajungand in sangele fatului. Acest fapt poate afecta dezvoltarea fatului şi cauza Tulburari din spectrul alcoolismului fetal (FASD). FASD include o gama extinsa de malformatii congenitale, printre care si SAF.

 

SAF este un grup de anomalii genetice si congenitale si a fost identificat la o serie de copii nascuţi de femei care sunt dependente de alcool sau consuma alcool in cantitati excesive. Anomaliile includ tulburari de crestere pre- si postnatale, trasaturi distinctive ale fetei si disfuncţti ale sistemului nervos central.

 

Procentele de prevalenta estimate ale incidentei SAF sunt cuprinse intre 0,5 şi 3 la 1.000 de nasteri. In general, s-au raportat procente superioare de SAF in randul populatiilor cu un statut socio-economic scazut si al grupurilor marginalizate.

 

Nu toate femeile dependente de alcool sau care consuma alcool in cantitati excesive nasc copii cu SAF. Alţi factori, cum ar fi alimentatia, varsta inaintata, fumatul si consumul de droguri ilegale, au fost asociati anomaliilor congenitale.

 

Pe langa SAF, consumul de alcool in timpul sarcinii poate provoca si alte afectuni fetale, cum ar fi malformatii cardiace si renale, afectare auditiva si a vederii, buza de iepure si alte disfunctii ale creierului si ale sistemului nervos central.

Cititi mai multe despre consumul de alcool in timpul sarcinii