Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.Laura Vereha și Sebastian Secan, jurnaliști de profesie, călători în bascheți din pasiune, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România. Noi vă arătăm România neștiută, uimitoare, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Împreună, am ajuns în 45 de țări.

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutriționist, fondatoarea ELA CLINIC – prima clinică de nutriție terapeutică din România, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

10 motive pentru care trebuie sa ajungi în superbul Maramures, macar o data-n viata

day-icon 5 May 2021

Ai fost în Maramureș? Dacă nu, pune colțul acesta de rai pe lista de călătorii pentru vara aceasta și vei vedea că nu vei regreta. Maramureșul este plaiul autentic românesc, recunoscut pentru locurile idilice, pentru tradițiile păstrate cu sfințenie, unde lemnul și oamenii frumoși spun povești uimitoare. Vei fi primit cu căldură și omenit cu mâncare delicioasă și nu vei mai vrea să pleci. Pe bună dreptate, căci Maramureșul este una dintre cele mai căutate destinații turistice din România. Noi îți dăm, mai jos, 10 motive pentru care ar trebui să ajungi aici. Hai să pornim într-o călătorie de poveste prin Maramureș, plai cu dor!



1. MINUNI ALE NATURII. Cascada Cailor


Începem periplul nostru cu un loc tare frumos, aflat în inima naturii: Cascada Cailor, cea mai înaltă cădere de apă din România. Apa se prăvălește de la 90 de metri înălțime, în mai multe trepte, și formează un peisaj spectaculos în Parcul Național Munții Rodnei. Ca să ajungi aici, trebuie să pornești din Borșa, pe jos, dacă ești temerar, urmând traseul marcat cu triunghi roșu, ori cu telescaunul. Când ajungi sus, mai ai de parcurs, prin pădure, un traseu relativ ușor de 20 de minute. Vei admira crestele dantelate ale munților și vei rămâne uimit cât de frumoasă este cascada. Legenda spune că o turmă de cai ar fi fost atacată de urși și ar fi sărit de pe munte, iar cascada s-ar fi născut din lacrimile păstorilor.



Unde te cazezi?


Noi ne-am cazat în Borșa, la Agropensiunea Turistică Borșa, un loc cu suflet, construit din lemn, unde te vei simți ca acasă. Bonus este priveliștea de vis asupra orașului pe care o vei avea de pe terasă. La asfințit, am savurat o bere rece, fără prea mult alcool, și am privit spectacolul naturii. În călătoriile noastre, suntem responsabili și consumăm alcool cu măsură.


 

 


2. TRADIȚIILE SUNT PESTE TOT. Cimitirul Vesel de la Săpânța


La Săpânța, îți dai seama, mai mult ca oriunde, că ești un simplu călător prin viață și că merită să trăiești frumos, fără să pui la suflet ale lumii greutăți. Facturi, stres, șefi imposibili? Toate-s trecătoare. Viața este despre a o savura acum. La asta ne-am gândit și noi după ce am văzut celebrul cimitir vesel, care a pus Săpânța pe harta turistică a lumii. Ai răbdare și citește epitafurile trecute pe cele peste 800 de cruci, pictate în nuanțe de albastru. Te vor amuza, dar te vor pune și pe gânduri. Este abordarea veselă a morții. Tradiția crucilor sculptate cu versuri a început, în 1930, când meșterul local, Stan Ion Pătraș și-a făcut o cruce de stejar.



3. ȚINUTUL DE POVESTE AL LEMNULUI. Mănăstirea Bârsana


Maramureșul este țara bisericilor vechi de lemn, cu turle înalte care par că se înalță până la cer. Sunt peste 100 de lăcașe de cult, uimitoare și, dacă le treci pragul, te vor transpune mai aproape de Dumnezeu. Opt dintre ele fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Este acea Românie curată și neatinsă de vremuri. Nouă ne-a plăcut tare mult sentimentul de liniște pe care l-am avut atunci când am ajuns la Mănăstirea Bârsana. Vă recomandăm să vedeți și Mănăstirea Rohia și Săpânța-Peri.


 

4. CĂLĂTORII UNICE ÎN LUME. Mocănița din Viseu de Sus


Și dacă tot ajungi în Maramureș, nu rata o călătorie de poveste cu celebra Mocăniță de la Vișeu. Locomotiva cu abur te va duce într-o incursiune de neuitat prin Valea Vaserului. Te vei putea bucura de peisaj și vei trăi o experiență unică.  Din Vișeu de Sus sunt 21,6 kilometri până la stația Paltin. Calea ferată a fost construită în 1932, aproape de granița cu Ucraina, și este folosită și astăzi pentru transportul lemnului. Zona prin care circulă trenul cu aburi este sălbatică, nelocuită, fără prea mult semnal la telefon.



5. PEISAJE IREALE. Pasul Prislop


Dacă vrei să-ți bucuri ochii și sufletul cu peisaje de poveste, fă o călătorie în Pasul Prislop, cea mai înaltă trecătoare din Carpații Orientali, situată la 1416 metri altitudine. Vei vedea Obcinele Bucovinei, Munții Rodnei, cu vârfurile Ineu și Pietrosu Rodnei, și izvoarele Bistriței Aurii. Pasul Prislop leagă Maramureșul de Bucovina, având o lungime de 50 de kilometri și este considerat locul cu cele mai uimitoare peisaje naturale de la noi.


 


Unde te cazezi?


Noi ne-am cazat, la Dornișoara, la ,,Cabana Tinovo’’, poate, cel mai fain proiect de tip A house de la noi. Te vei bucura de natură, de răsfăț, pentru că ai la dispoziție și saună și ciubăr, și de aici poți explora atât Bucovina, cât și Maramureșul.



6. NATURĂ SĂLBATICĂ. Vârful Pietrosul Rodnei


Ești aventurier și vrei să faci o drumeție? Maramureșul îți oferă un traseu de neuitat, spre Vârful Pietrosul Rodnei – 2303 metri – cel mai înalt masiv din Carpații Orientali. Urcarea este destul de dificilă și durează cam opt ore, dar vei vedea că, sus, pe creste, tot efortul tău a meritat. Vei admira creasta Munților Rodnei, spectaculoasa Vale a Vișeului, iar, în zilele senine, se poate zări chiar și Ucraina. Traseul începe din orașul Borșa.


 


Unde te cazezi?


Pentru a fi în ton cu peisajul de poveste, vă recomandăm un loc pe măsură: ,,Cabana Livada’’ din Borșa, care pare desprinsă dintr-un peisaj nord-american, cu cabane izolate, de prin munții idilici ai Americii, dar este chiar la noi și îți oferă o priveliște minunată asupra zonei.



7. SATE ÎNCREMENITE ÎN TIMP. Satul Breb


Dacă vrei să descoperi Maramureșul autentic, vizitează-i satele. Unul dintre locurile care pe noi ne-a fermecat este satul Breb, mica așezare rămasă, parcă, încremenită în timp, de care s-a îndrăgostit și Prințul Charles. Sunt case vechi de lemn, căpițe de fân, ulițe autentice, neasfaltate, și localnici care încă mai poartă cu mândrie portul popular în zilele de sărbătoare.



8. LOCURI CARE UIMESC O LUME ÎNTREAGĂ. Lacul Albastru


Aproape de Baia Sprie, la poalele Munților Gutâi, găsim Lacul Albastru, care s-a format în anul 1920, prin prăbuşirea unei galerii de mină. Este unicat în Europa, pentru că apa își schimbă culoarea în funcție de anotimp și de temperatură. Primăvara, lacul are culoarea albastră, vara tinde spre nuanțe de verde, chiar smarald, iar toamna devine verzui. Merită văzut!


 

9. OSPITALITATE. Oamenii sfințesc locul


Miros de lemn, peisaje de-ți vor tăia răsuflarea, dar, mai ales, oameni buni de pus la rană. Cam așa este în Maramureș. Stai de vorbă pe ulițe cu oamenii locului și află-le povestea! Întreabă-i cum le este viața și de ce iubesc Maramureșul. Vei vedea că se vor opri să-ți dea binețe, să te întrebe de unde ești și dacă te omenesc cu un pahar. Vei pleca mai senin și mai bucuros că ai cunoscut o parte de Românie frumoasă.



10. MÂNCARE CU GUST AUTENTIC


Când vine vorba despre bucate, maramureșenii se mândresc că știu a găti ca nimeni alții. Gustă puțin smântâna groasă din ulcioare de nu curge nici dacă o răstorni, brânza proaspătă, afumăturile delicioase, dar mai ales încearcă slana și pita aburindă din cuptor și vei regăsi gustul bucatelor de altădată, căci Maramureșul are gust. Pont: cel mai bun păstrav l-am mâncat la Păstravăria Alex din Mara, unde se află și celebra ,,Piscină Pă Coastă’’, poate, cel mai instagramabil loc din zonă.


 


Recomandări pentru o vacanță în siguranță, vara aceasta:


  • Alegeți pensiunile și hotelurile departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
  • Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
  • Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
  • Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.



***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.