Top 5 cascade spectaculoase, mai puțin știute, pe care trebuie să le vezi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți
25 iunie 2024

Avem în România minunății ale naturii mai puțin cunoscute și vizitate, care abia așteaptă să fie descoperite. Îți arătăm, mai jos, cinci cascade superbe, pe care le-am găsit întâmplător în călătoriile noastre prin țară. Sunt locuri de o frumusețe aparte, mici colțuri de rai, pe care trebuie să le pui pe lista de călătorii, la capitolul ,,de văzut o dată-n viață’’. Îți vor umple sufletul de bucurie și de liniște. Hai să pornim în drumeție!

1. Cascada Burăul Mare

Unde? În Munții Locvei, Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, Parcul Natural Porțile de Fier.

 

Ai auzit de Cascada Burăul Mare? Dacă nu, te vom convinge noi să ajungi aici, în pitoreștii Munți ai Locvei din Caraș-Severin. Aici natura s-a întrecut pe sine și a creat un tablou perfect, în mijlocul unei păduri dese, unde a făcut loc unei cascade spectaculoase.

 

Șuvoiul de apă cade peste o stâncă impresionantă și peste mușchii verzi, de la 30 de metri înălțime, formând o perdea densă de aburi. De-a lungul miilor de ani, puterea apei a săpat în stânca din spatele cascadei și a creat o cavitate la înălțime, ca o peșteră, care îi conferă locului un farmec aparte.

 

Căderea de apă are și o legendă uimitoare. Se spune că, în vremurile de altădată, localnicii veneau aici ca să îi înece pe strigoi și de aceea i se mai spune și ,,cascada moroilor’’.

Cum ajungi?

Ajungi pe drumul DC 49 spre satul Padina Matei. După 8 kilometri, pe partea stângă, este o parcare unde îți poți lăsa mașina și începe traseul de 500 metri prin pădure.

 

Este foarte ușor, nu urci deloc, ba chiar zona este amenajată cu băncuțe, ideale pentru a te odihni și a admira peisajul. Traseul poate fi parcurs alături de întreaga familie, fiind ușor și pentru cei mai mici.

2. Cascada Șușara

Unde? Sasca Montană, județul Caraș-Severin.

 

O altă cădere de apă spectaculoasă este Cascada Șușara, formată pe pârâul cu același nume, în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Traseul prin pădure este superb, cu multe porțiuni de urcuș și multe zone în pantă. În drum, vei vedea și alte cascade mai mici, chiar și un ochi de apă turcoaz.

 

Înainte de a ajunge la cascadă, vei da peste o porțiune mai dificilă, pentru că trebuie să treci printr-o zonă de chei abrupte. Ai două variante: să traversezi prin râul cu apă foarte mică, dacă ai încălțăminte impermeabilă, sau poți să treci pe lângă stânci, unde poți să te sprijini de cabluri. Efortul de a ajunge aici merită, atunci când vezi cascada învolburată. Apa se prăvălește de la 15 metri înălțime, în două trepte, și se împrăștie pe mușchi, desenând un decor de basm.

Cum ajungi? Ajungi la cascadă, după o drumeție de aproape o oră din comuna Sasca Montană. La capătul localității, există o plăcuță informativă care îți indică faptul că intri în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. De aici, urmezi traseul cu cruce albastră până la cascadă.

 

Este un traseu de poveste, pe care trebuie să o faci o dată-n viață. Vei fi doar tu și sălbăticia naturii, te vei bucura de peisaje ireal de frumoase și vei respira aer curat. Ia cu tine doar apă, pentru hidratare, fără nici un strop de alcool!

 

Nici măcar o bere, pentru a simți, cu adevărat, beneficiile drumeției la munte, fără să fii influențat de alți stimuli care mai mult te-ar putea încurca. La finalul zilei, poți savura o bere sau două, în tihnă, la cazare. Doar atât. Află ce presupune consumul moderat și cum putem să consumăm alcool fără să ne îmbolnăvim.

3. Cascada Modavița

Unde? Munții Locvei, Moldova Nouă, județul Caraș-Severin, aproape de satul Padina Matei, la 2 kilometri de Cascada Burăul Mare, Parcul Natural Porțile de Fier.

 

Să fie oare sora mai mică a Cascadei Bigăr? Așa te vei întreba atunci când ajungi să vezi Cascada Modavița. Este la fel de frumoasă și de impresionantă ca și celebra cascadă din Caraș-Severin care a uimit o lume întreagă. Șuvoiul de apă curge de la 15 metri înălțime pe stâncile abrupte și formează un peisaj de vis. În timpul verii, debitul cascadei poate fi scăzut, așa că vino aici după ploi sau după topirea zăpezii!

Cum ajungi? Cascada Modavița se află aproape de șosea, la doar 50 de metri distanță, și este ușor accesibilă pe un traseu prin pădure. Ajungi aici tot pe DC 49 spre Padina Matei, la 8 kilometri de Moldova Nouă.

 

Unde te cazezi? Ca să explorezi Banatul Montan, poți să te cazezi în comuna Sasca Montană. De câte ori ajungem în zonă, noi alegem hotelul ,”Rocker’s Inn’’.

 

Iată și alte recomandări despre ce ai putea vedea și explora în Banatul montan.

4. Cascada Vălul Miresei din Valea Iadului

Unde? Valea Iadului, județul Bihor.

 

Îți spunem acum despre o altă cascadă de poveste, mai puțin știută, situată în județul Bihor. Aceasta  poartă același nume cu cel al cascadei Vălul Miresei din Răchițele, județul Cluj.

 

Apa curge zgomotos de la 35 de metri înălțime, în trei trepte, într-un peisaj sălbatic și formează valuri de vapori asemănători cu voalul unei mirese.

Poți urca până în partea de sus a cascadei, pentru a vedea peisajul panoramic asupra întregii văi, însă traseul este destul de dificil și este recomandat doar celor aventuroși.

 

Legendele spun că zona s-ar numi Valea Iadului, din cauza dezastrelor naturale care aveau loc aici în fiecare primăvară și toamnă, după ploi sau topirea zăpezilor. Ca să păstreze vie credința oamenilor, Dumnezeu ar fi înzestrat natura cu tot ce a avut mai frumos.

 

Cum ajungi? Cascada Vălul Miresei se află pe DJ 108J, pe malul drept al Văii Iadului, pe șoseaua dintre Stâna de Vale și Coada Lacului.

 

Poți ajunge dinspre Oradea spre Cluj, pe E 60: Bucea – Stâna de Vale sau dinspre Oradea spre Deva, pe E 79, Beiuș-Stâna de Vale.

5. Cascada Iadolina

Unde? Valea Iadului, județul Bihor.

 

Nu departe de Cascada Vălul Miresei, pe drumul Apusenilor, una dintre cele mai spectaculoase șosele din România (reabilitată recent), se află Cascada Iadolina. Este o cascadă mult mai mică, dar încântătoare, pe care o poți vedea de la înălțime, de pe un podeț panoramic ridicat de puțin timp. Este sălbăticie, natură pură și frumusețe.

 

Îți recomandăm să vii aici primăvara sau toamna, pentru ca debitul de apă să fie mai mare. Aceasta poate fi un traseu interesant de parcurs dacă vrei să mergi pe cărări de munte mai puțin bătătorite, pentru că tot aici, în zonă, ai ce vedea. Aproape de Iadolina se află Cascada Miss, dar și Cascada Săritoarea Ieduțului.

Cum ajungi? DJ 108J, între Stâna de Vale și satul de vacanță Coada Lacului Leșu, Bihor. Poți să-ți lași mașina la aproximativ 300 metri de cascadă, într-un refugiu. Nu există o parcare amenajată și nici taxă de intrare.

 

Unde te cazezi în Apuseni? Îți recomandăm o cabană superbă din inima munților, cu piscină cu apă caldă tot timpul anului: ”Green Forest Ghermin”.

***Acesta este un review by călătorinbascheți.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Delta neștiută a României, destinație potrivită pentru întreaga familie

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să găsești o destinație aparte, de poveste, unde să petreci clipe de neuitat în natură, alături de familie Îți arătăm un loc mai puțin știut, ireal de frumos,...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Alcoolul și performanța sportivă – sfaturi de la un antrenor de fitness

Scris de Cori Grămescu

În calitate de antrenor de fitness, discut adesea despre impactul diferiților factori ai stilului de viață asupra performanței atletice Consumul de alcool este un subiect...

Cum au ajuns românii să bea bere

Scris de Damian Anfile

Băutura alcoolică cea mai consumată astăzi la nivel mondial, berea, este prezentă în spațiul românesc încă de la primele mențiuni istorice Informațiile disponibile...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool