Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți
11 aprilie 2024

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le poți vizita în acest anotimp, ca să te bucuri de mici colțuri de rai. Îți arătăm cinci dintre acestea, unde poți să vii cu prietenii, cu familia, cu cei mici, ca să petreci clipe de neuitat în mijlocul naturii.

1. I Giardini di Zoe

Unde? Banpotoc, județul Hunedoara, la 16 kilometri de Deva.

La prima vedere, când ajungi la Banpotoc, în Hunedoara, ai senzația că ești undeva în Toscana Italiei, nicidecum la noi acasă.

I Giardini di Zoe este o grădină superbă, întinsă pe mai bine de 3,5 hectare și a fost realizată, cu mare răbdare și ingeniozitate, de un italian din zona Ancona, atras de frumusețea României.

Încă din anul 2003, a plantat aici numeroase specii de flori, de arbuști și de plante și a decorat aleile cu vase și coloane romane, care au dat grădinii un aer fin, aristocrat.

Primăvara, acest loc se umple de culoare și de frumusețe.

Cât costă?
Intrarea costă 20 de lei.

Program de vizitare:
Martie-aprilie, de luni până duminică, între orele 9:00 – 18:00.


Unde te cazezi?
Te poți caza în apropiere, la Deva, la Conacul Archia, o pensiune care are și o piscină exterioară (deschisă în timpul verii), unde poți lua și lecții de echitație.


Ce poți face aici?
Te poți plimba în natură ori poți face ședințe foto.
Dacă tot ești în zonă, poți vizita Sarmizegetusa Regia, complexul de cetăți dacice din Munții Orăștiei, Mănăstirea Prislop și Castelul Corvinilor.

2. Grădina Botanică ,,Vasile Fati’’

Unde? Jibou, județul Sălaj.

Mergem și la Jibou, în Sălaj, ca să vizităm Grădina Botanică ,,Vasile Fati”, recunoscută drept una dintre cele mai frumoase și mai mari grădini botanice din România.

A fost înființată în scop educativ în anul 1968, de către profesorul Vasile Fati de la liceul din localitate, și a fost extinsă apoi, prin efortul cercetătorilor de aici.

 

Rezervă-ți câteva ore bune ca să parcurgi toate zonele complexului! Vei fi plăcut surprins de diversitatea plantelor și a animalelor.

Sunt mai multe sectoare, organizate tematic, un complex de sere cu plante aduse din toate colțurile lumii, un acvariu, un parc zoologic, cu cerbi și mai multe voliere cu păsări.

Pe noi ne-au impresionat grădina japoneză și rosariumul.

Cât costă? Intrarea costă 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

 

Program de vizitare: 1 aprilie – 30 septembrie, între orele 8:00 – 19:00 pentru grădinile exterioare și 8:00 – 18:30 pentru sere și acvarii.


Unde te cazezi?
Îți recomandăm Casa Alex, aflată chiar în apropierea Grădinii Botanice. Sunt patru camere duble, cu piscină exterioară și jacuzzi.


Ce mai poți face în zonă:
Grădina Zmeilor din Gâlgău Almașului, aflată la 10 kilometri distanță de Jibou, drumeție spre Vârful Piscui, canoe pe râul Someș.

3. Oradea

Unde? Oradea, județul Bihor.

Dacă nu ai fost până acum la Oradea, este momentul să ajungi aici primăvara, ca să vezi explozia minunată de culori a cireșilor japonezi și a magnoliilor care se dau în spectacol!

 

Cel mai bine poți vedea magnoliile înflorite și lalelele în grădina Palatului Episcopal Romano-Catolic de pe strada Şirul Canonicilor, cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul României și printre cele mai frumoase bazilici din Europa.

Intrarea este gratuită. Așa că te poți plimba în voie pe aleile înnobilate de flori și de miresmele primăvăratice.

Unele exemplare de magnolii au peste o sută de ani și sunt îngrijite atent de specialiști.

Și în centrul orașului, în Piața Unirii, poți admira la fiecare pas rozul pal al cireșilor japonezi, superbi în acest anotimp al culorilor!

 

Program de vizitare:
Luni-duminică, între orele 6:00-22:00.

 

Unde te cazezi?
De câte ori ajungem la Oradea, noi stăm la Vili Apartments, chiar în centrul orașului.

Ce mai poți vizita în Oradea?

 

  • Biserica cu Lună,
  • Palatul Vulturul Negru,
  • Cetatea Oradea,
  • Turnul Primăriei,
  • Casa Darvas-La Roche,
  • Sinagoga Neologă Sion,
  • Muzeul Istoriei Evreilor,
  • Muzeul Țării Crișurilor.

 

După o plimbare revigorantă, te poți relaxa cu un pahar de bere bună.

Însă nu uita că ce-i prea mult strică, iar alcoolul în exces îți poate strica vacanța.

Alege mereu să consumi cu moderație!

 

Află ce presupune consumul moderat din articolul „Cum consumăm alcool fără să ne îmbolnăvim”.

4. Cerdacul cu Lavandă

Unde? Strada Principală, nr.11, Brebi, județul Sălaj.

 

În satul Brebi din Sălaj, se află o superbă grădină de lavandă, înconjurată de nenumărate alte flori și arbuști colorați, care merită văzută pe îndelete.

Se numește Cerdacul cu Lavandă și este creația unei românce care, după ani de muncă în străinătate, s-a întors acasă și a vrut să reînvie satul natal și să-l pună pe harta turistică a țării.

Dacă ajungi aici, vei fi întâmpinat cu ceai de lavandă și multe alte bunătăți făcute în casă și nu te vei mai sătura să privești frumusețea naturii.

Intrarea este gratuită, trebuie doar să achiziționezi un produs artizanal.

Program de vizitare:
Duminica: 11:00-17:00.

 

Unde te cazezi?
Te poți caza chiar în incintă, pentru că locația dispune și de cazare.

 

Ce mai poți vizita în zonă?
Castrul Roman Porolissum, unul dintre cele mai renumite situri arheologice din România, Rezervația Naturală Someș.

5. Cascadele din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița

Unde? Banatul Montan, județul Caraș-Severin.

 

În inima Munților Aninei, poți face o drumeție de vis, pentru a vedea salba de cascade spectaculoase – Cascada Beușniței, Cascada La Văioaga, Cascada Șușara, Cascada Bigăr – dar și Lacul Ochiul Beiului.

Toate aceste minunății naturale trebuie vizitate primăvara, când debitul de apă este mai mare, datorită topirii zăpezii și a ploilor abundente din această perioadă.

Vei avea parte, la fiecare pas, de peisaje numai bune de pus în ramă și îți vei bucura simțurile.

În plus, nu este nici aglomerație și poți să admiri, în tihnă, tabloul încântător al naturii.

Cât costă?
10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari. Biletele de acces pot fi achiziționate la punctele de acces în parc.

 

Unde te cazezi?
Îți recomandăm pensiunea Rocker’s Inn, cu piscină exterioară și jacuzzi, din Sasca Română.

 

Ce mai poți face în zonă?
Să vezi morile de apă de la Rudăria, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Semmeringul Bănățean, să mergi pe unul dintre traseele montane La Tunele, Lacul Dracului, Crucea Otmanului sau să faci rafting pe Cheile Nerei.

Sunt locuri de poveste, care merită văzute și simțite așa cum se cuvine. Dacă mergi pe trasee montane sau te încumeți să faci rafting ori alte sporturi solicitante, îți recomandăm să nu consumi alcool. Drumețiile în natură se fac responsabil și fără vreun alt stimul extern.

 

***Acesta este un review by călătorinbascheți.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Top 5 cascade spectaculoase, mai puțin știute, pe care trebuie să le vezi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Avem în România minunății ale naturii mai puțin cunoscute și vizitate, care abia așteaptă să fie descoperite Îți arătăm, mai jos, cinci cascade superbe, pe care...

Delta neștiută a României, destinație potrivită pentru întreaga familie

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să găsești o destinație aparte, de poveste, unde să petreci clipe de neuitat în natură, alături de familie Îți arătăm un loc mai puțin știut, ireal de frumos,...

Minorii și alcoolul: sfatul unui medic pediatru pentru părinți

Scris de Despre Alcool

De la ce vârste încep tinerii să consume alcool Ce efecte are consumul de alcool la minori și ce pot face părinții La aceste întrebări și multe altele ne-a răspuns...

Importanța somnului pentru sănătate. Alimente și băuturi pentru un somn odihnitor

Scris de Laura Ene

Somnul reprezintă una dintre nevoile fundamentale ale organismului uman și este la fel de esențial precum apa, aerul sau hrana Deși adesea subestimat, somnul are un rol vital...

Alcoolul și performanța sportivă – sfaturi de la un antrenor de fitness

Scris de Cori Grămescu

În calitate de antrenor de fitness, discut adesea despre impactul diferiților factori ai stilului de viață asupra performanței atletice Consumul de alcool este un subiect...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool