Delta neștiută a României, destinație potrivită pentru întreaga familie

Scris de Călător în Bascheți

Vrei să găsești o destinație aparte, de poveste, unde să petreci clipe de neuitat în natură, alături de familie? Îți arătăm un loc mai puțin știut, ireal de frumos, care îți va oferi relaxarea de care ai nevoie.

E un colț de rai, cu multe păsări și animale, și cu multă liniște, care merită să intre pe lista ta de destinații de vacanță. Hai să-l descoperim împreună!

Stufărișul de la Sic – supranumit Delta din inima Transilvaniei

 

Unde? Satul Sic, județul Cluj, la 40 de kilometri distanță de Cluj-Napoca.

În inima Transilvaniei, chiar la intrarea în satul Sic din județul Cluj, găsim un loc de o frumusețe aparte. E o rezervație unică, întinsă pe mai bine de 505 hectare, o arie protejată formată din iazuri, pajiști, zone umede, cu stufăriș și cu papură, dar și cu zone aride.

 

Denumită simplu ,,Stufărișul de la Sic’’, e a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării. La începutul secolului trecut, în Transilvania existau zone umede extinse, iar aceasta de la Sic este, de fapt, o rămășită aproape nealterată de om, rămasă din acele vremuri.

 

În arealul de stuf, poți observa cu ochiul liber sau cu un binoclul mai multe specii de rațe, lișițe, stârci, găinușe de baltă, buhaiul de baltă, egrete și șorecarul comun. Tocmai de aceea este considerată o zonă protejată încă din anul 1974. În anul 2000, Stufărișul de la Sic a fost declarat rezervație naturală de interes național, iar în 2002 autoritățile locale i-au acordat zonei de stuf de pe Valea Sântejude și Valea Păstăraia statut de rezervaţie naturală de interes local.

,,Stufărișul de la Sic’’ se află pe o rută importantă de migrație a păsărilor, care ajung aici ca să se adăpostească sau să se hrănească, pentru că zona le oferă condiții prielnice și se simt în siguranță.

 

Ceea ce ne-a impresionat la Sic este faptul că poți să te plimbi pe o punte de lemn, lungă de un kilometru și bine întreținută. Aici poți să observi păsările dintr-un observator ori poți să-ți tragi sufletul în cele două foișoare special construite, ca să nu deranjezi prea mult acest mediu sălbatic.

Este un loc liniștit, cu tihnă, pe care trebuie să-l respecți. Nu lăsa niciun gunoi în urma ta! Noi îți recomandăm și să nu consumi alcool în deltă ca să te bucuri așa cum se cuvine de aceste momente speciale. După plimbare, mai ales pentru că ești în vacanță, te poți răsfăța cu un pahar de bere bună, chiar două.

 

Dar nu mai mult, căci știi cum se spune: ,,ce-i prea mult strică’’, iar alcoolul în exces îți poate strica vacanța. Apropo, dacă ești curios să afli mai multe despre cum e metabolizat și cum ne influențează alcoolul, citește informațiile de aici.

 

Bine de știut: Nu există taxă de intrare. Îți poți lăsa mașina în parcarea special amenajată, vis-a-vis de intrarea în rezervație, și poți petrece aici minute bune admirând marea întindere de stuf. Poți vizita și satul Sic, o zonă unde tradițiile maghiare secuiești și săsești s-au păstrat intacte. Poți vizita chiar și un Muzeu al Dansului, unde sunt expuse peste 450 de perechi de cizme, folosite în dansurile tradiționale.

Cum ajungi? Poți ajunge din Cluj spre Gherla – Lacul Știucilor – Sic.

Pont: Vizitează și Lacul Știucilor, din apropiere, cel mai adânc lac cu apă dulce din Transilvania. Te poți opri aici atunci când te întorci de la Sic, pentru că se mănâncă tare bine.

 

Unde te cazezi? Sunt multe variante de cazare în zonă, noi ne-am cazat la 17 kilometri distanță de Cluj, la Casa Dinainte, o locație cu o zonă de wellness superbă, la un preț bun.

 

Ce poți face la Sic: plimbări în natură, ședințe foto, observarea păsărilor.

Alte obiective turistice în zonă

  • Castelul Bánffy;
  • Lacul Știucilor;
  • Satul de piatră Chidea;
  • Cascada Vălul Miresei;
  • Salina Turda;
  • Mânăstirea Nicula;
  • Cheile Tureniului;
  • Cascada Ciucaș;
  • Cheile Turzii.

***Acesta este un review by călătorinbascheți.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii.

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Top 5 cascade spectaculoase, mai puțin știute, pe care trebuie să le vezi o dată-n viață

Scris de Călător în Bascheți

Avem în România minunății ale naturii mai puțin cunoscute și vizitate, care abia așteaptă să fie descoperite Îți arătăm, mai jos, cinci cascade superbe, pe care...

Top 5 locuri idilice din România, pe care nu trebuie să le ratezi primăvara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ne bucură mult primăvara, cu florile ei în culori vii, cu verdele crud al ierbii și cu sunetele naturii trezite la viață! Sunt multe locuri superbe în România, pe care le...

Există tipuri de grăsime „bună”? Cum evaluezi grăsimea corporală?

Scris de Laura Ene

Când vine vorba despre balanța dintre stare de sănătate-strat de grăsime, gândul care ne preocupă este acela că stratul de grăsime în exces ne poate pune viața în...

Satele neștiute ale României, colțurile de rai pe care trebuie să le vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Ce ai spune să pornești într-o călătorie inedită prin România, prin locuri mai puțin știute și mai puțin vizitate de turiști, care îți vor aduce liniștea și...

Venirea verii: Secretul pentru sănătate și siluetă

Scris de Laura Ene

Odată cu sosirea verii, zilele lungi și însorite ne invită să ne bucurăm de activități în aer liber, să explorăm natura și să ne ocupăm cu mai multă energie de...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool