5 locuri de poveste, fără aglomerație, unde să mergi de Paște

Scris de Călător în Bascheți
12 aprilie 2021

Vin sărbătorile de Paște și ne întrebăm, pe bună dreptate, unde putem să mergem, la noi, în România, să ne mai relaxăm puțin, să mai ieșim din stresul cotidian, dar să ne simțim în siguranță. Avem mici colțuri de rai, tare frumoase unde, dacă ajungi, vei vedea că îți vor mai șterge din minte vremurile acestea. Vă propunem să descoperiți alături de noi frumusețile ascunse ale României. V-am pregătit, mai jos, cinci locuri de poveste, unde Paștele se simte și se trăiește așa cum se cuvine.

 

Descoperă satele săsești din Transilvania!

 

Satele săsești ascund comori nebănuite pentru un turist. Găsești liniște, relaxare, bucate delicioase, oameni așezați și un aer medieval încântător. Ce-ți poți dori mai mult de Paște? Peste tot sunt case vechi săsești, ridicate în stil baroc, aliniate perfect, ca mici fortărețe. Așa că te sfătuim să descoperi la pas ulițele idilice din Biertan, Richiș, Alma Vii, Copșa Mare sau Mălâncrav. Este aerul saxon, riguros, combinat cu tradițiile noastre românești. Pe noi ne-au cucerit din prima. Îți bucură sufletul și îți eliberează mintea de ale tale. Îți dau sentimentul că te-ai întors în copilăria lipsită de griji: fiecare uliță, fiecare casă colorată au un farmec aparte.

Unde te cazezi?  

Sunt multe posibilități de cazare la pensiunile tradiționale din satele săsești. Noi vă recomandăm ,,Alma Via Guesthouse’’ din satul Alma Vii. Un fost hambar a fost transformat într-o pensiune superbă, cu elemente vechi, dar cu tot confortul zilelor noastre. Fosta șură a devenit loc de servit masa, iar, la etaj, te va uimi lounge-ul cu toată fațada din sticlă.

Ce ai de făcut?

 

  • Biertan – Biserica Fortificată (1486), cu o arhitectură gotică bine conservată; poți face trasee de drumeție și de bicicletă;
  • Richiș – Biserica Fortificată, ridicată în secolul al XIV-lea;
  • Alma Vii – Biserica Fortificată, ridicată la începutul secolului al XIV-lea.

2. Lasă-te vrăjit de farmecul Deltei Dunării!

Este tărâmul dintre ape, izolat, cu pelicani, cu stufăriș, bărci de pescari și plaje pustii, locul de care nu ai cum să nu te îndrăgostești. Vă vor cuceri peisajele de poveste, cum numai aici poți găsi. Fie că te duci la Sulina, ori te plimbi cu barca pe canale sau vizitezi satele Letea, Rosetti, Periprava, sălbăticia și frumusețea Deltei Dunării îți vor intra la suflet. Mai sunt și oamenii aprigi ai Deltei, care îți vor împrumuta din bunătatea lor și te vor învăța cum să mai pui pauză vieții agitate.

Unde te cazezi?

Sunt mulți localnici care și-au transformat casele în pensiuni de top. Tot ei gătesc și tot ei au grijă ca turistului să nu îi lipsească nimic. Încercați pensiunea ,,Doi Căpitani’’ din comuna Crișan. Este un loc cu tihnă, cu bucate bune și cu răsfăț.

Ce ai de făcut?

  • Plimbare barca pe canale;
  • Satul Letea, Pădurea Letea și caii sălbatici;
  • Satele Rosetti, Sfistofca, Periprava, Mila 23, Jurilovca, comuna Sfântu Gheorghe;
  • Cimitirul Maritim din Sulina – sunt pietre funerare pe care sunt scrise povești de dragoste sfârșite tragic, sunt prințese îngropate aici și tot aici este singurul mormânt din Europa al unui pirat;
  • Farul Vechi și Farul Nou din Sulina.

 

3. Gășește-ți colțul de rai la Păltiniș!

 

Cei care își doresc o vacanță de Paște exclusivistă pot alege stațiunea Păltiniș din munții Cindrel, cea mai veche şi a doua cea mai înaltă staţiune din România, după Rânca, fiind situată la o altitudine de 1442 de metri. Stațiunea a fost înființată de Societatea Carpatină Transilvania, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Este un mic colț de rai, cu privelișți bune de pus în ramă. Aici, în ultimii ani, au apărut locuri de cazare premium, departe de aglomerație, numai bune pentru vremurile pe care le trăim.

Unde te cazezi?

Sunt două locații deosebite, unde merită să vă cazați pentru facilitățile de lux oferite turiștilor: de la piscine infinity, zone de spa până la ciubăr panoramic. Vă recomandăm ,,Carpentiere Arena’’, aflată pe Valea Ștezii, aproape de Rășinari, și ,,Castelnor’’, comparat adesea cu Austria, pentru peisajele deosebite pe care le veți vedea, de sus, de pe coasta dealului.

Ce ai de făcut?

  • Trasee turistice în Munţii Cindrel (Cheile Cibinului şi Valea Sadului);
  • Satul Rășinari – casa poetului Octavian Goga și a exploratorului llarie Mitrea, Muzeul Etnografic;
  • Casa Memorială Constantin Noica;
  • Schitul Păltiniș, construit în 1925, la 1350 de metri altitudine;
  • Arka Park;
  • Traseele de escaladă, de tiroliană și indoor climbing.

 

4. Paște de neuitat în Bucovina

 

Bucovina este locul unde, cu siguranță, trebuie să ajungi de Paște. Sunt tradiții unice, este culoare și frumusețe. Sunt oameni faini, harnici, săritori, care știu cum să vă primească, să vă omenească și să vă facă să simțiți, cu adevărat, magia Învierii. Un loc despre care s-a vorbit mai puțin, dar care merită vizitat, este Fundu Moldovei, comuna situată de o parte şi de alta a râului Moldova, aproape de Câmpulung Moldovenesc. Așezarea este o vatră de folclor, de obiceiuri străvechi și de autenticitate. Mai mult, dacă veți face o drumeție pe dealurile din apropiere, vă veți bucura și de un peisaj de vis.

Unde te cazezi?

Dacă doriți o experiență tradițională bucovineană, locul potrivit să vă cazați este la pensiunea ,,La Moară’’, o casă cu farmec, cu odăi primitoare și gazde de nota 10.

Ce ai de făcut?

  • Drumeții montane;
  • Mănăstirea Orata;
  • Biserica de lemn din satul Colacu, veche de peste 200 de ani;
  • Muzeul Etnografic.

 

5. Vizitează Maramureșul!

 

Dacă spui sărbători de Paște, spui, evident, și Maramureș, căci aici este colțul de rai, fără pereche, unde se trăiește cu patimă și dor de tradiții. Pe văile pitorești din satele Maramureșului istoric, pe Mara, Iza și Cosău, dincolo de Munții Gutâi, vei descoperi un tărâm de poveste, unde viața curge molcom, fără ceas, după regulile nescrise ale naturii. Și mai sunt și oamenii buni de puși la rană și bucatele lor fără asemănare, stropite din belșug cu pălincă. În Maramureș, se spune că se bea pălincă și se stinge cu bere bună. Este locul potrivit să savurezi în tihnă un pahar de bere, poate chiar două, dar nu mai multe, pentru că doar cu măsură te vei putea bucura de tot ce are să-ți ofere acest colț de rai.

Unde te cazezi?

Nouă ne place tare mult în Maramureș și, de fiecare dată, când ajungem aici mai descoperim un loc de cazare care ne uimește. Vă recomandăm trei pensiuni tare frumoase, ca să simțiți zona așa cum se cuvine: pensiunea ,,Sub Cetate la Matei’’ din Oncești, ,,Casa din Vale’’ din satul Breb și pensiunea ,,Șapte Coline Maramu’’’ din Budești.

Ce ai de văzut?

  • Mănăstirea Bârsana;
  • Satul tradițional Breb;
  • Memorialul Durerii din Sighetu Marmației;
  • Cimitirul Vesel din Săpânța;
  • Mocănița din Vișeu de Sus.

Recomandări pentru o vacanță în siguranță:

 

  • Alegeți pensiunile și hotelurile departe de aglomerație, cât mai aproape de natură și, mai ales, cât mai izolate.
  • Optați pentru locuri de cazare mai mici, cu maxim 3-4 camere, unde să te duci doar cu familia, și unde distanțarea socială este făcută în mod natural.
  • Ar fi de preferat să mergeți cu mașina și să evitați transportul în comun.
  • Principiul este simplu pentru această perioadă: ,,mergi pe cărări mai puțin umblate și vei găsi colțul de rai care îți va aduce liniștea și siguranța”.

***Acesta este un review by calatorinbascheti.ro și reprezintă strict percepția noastră asupra locului, dar și gusturile și așteptările proprii. Responsabilitatea serviciilor și a gestionării pachetului de vacanță aparțin exclusiv proprietarilor pensiunii.

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Una dintre cele mai spectaculoase călătorii cu trenul din România

Scris de Călător în Bascheți

Hai cu noi să-ți arătăm un traseu de vis, pe care trebuie să-l încerci vara aceasta! Vom merge împreună într-o călătorie de poveste, pe cea mai veche cale ferată...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool