Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

Atena + Loutraki. City Break de toamna la 25 de grade

Scris de Mihai Jurca
day-icon 30 October 2019

Grecilor le place să stea la terasă. Le place să se respecte. Să ia viața cu bune și mai puțin cu rele. Dacă mergi în Atena, ai văzut probabil că mai toate cartierele centrale sunt o imensă terasă sau restaurant în aer liber. Unul bea o cafea cu gheață, altul mănâncă ceva dulce de la patiseria din colț. În jurul prânzului, câte un grec chipeș, tras la cămașă și pantaloni, îți înșiră în fața bodegii câteva cuvinte cheie, aidoma unor parole, care îți atacă instant subconștientul, și te fac să te așezi la masă fără a mai gândi prea mult – gyros, souvlaki, tzatziki, saganaki, calamari … Sunt cuvinte universale, cuvinte care nu mai au nevoie de nicio traducere. Sunt cuvinte care stârnesc în orice turist înfometat reflexe pavloviene.

 

 

Atena nu e nici pe departe cea mai frumoasă sau curată capitală europeană. Ba mai mult, dacă nimerești într-o zi toridă de vară pe străduțele pline de gunoaie de pe lângă piața Omonia, îți pui serioase semne de întrebare și mai verifici o dată harta, sigur ai nimerit bine sau nu? Însă orașul are ceva. E un mix nedefinit de nou și vechi, gustos și respingător, aerisit și aglomerat. E un oraș în care viața se trăiește pe repede înainte.

 

 

Am fost anul acesta în Atena în ultima săptămână a lunii octombrie. O vremeeeee … de nici cu mâna nu o potriveai mai bine. 26-27 de grade ziua și nici urmă de nor pe cer. Un timp superb, cât să poți să te plimbi în voie, dar și să îți poți lua binemeritata pauză pentru o gustare și o bere rece la una din terasele orașului. Atena înseamnă în primul rând Parthenon și tot ansamblul istoric din jurul său. Situat pe un deal al Atenei, Parthenon-ul este practic locul de unde a început viața în cetatea ateniană. Istoria spune că tocmai în anul 447 i.Hr. ar fi început lucrările la această construcție. Deci acum aproape 2500 de ani.

 

 

 

La poalele dealului pe care este amplasat Parthenon-ul este Muzeul Acropole, un boost de informație pentru cei care iubesc istoria și civilizația elenă. Și imediat este Plaka, unul dintre cele mai pitorești cartiere ateniene. Este o zonă veche, dar bine întreținută, ticsită de cârciumi și magazine de suveniruri și artizanat. În Plaka veți găsi câteva boutique-uri ale artiștilor locali, cu lucruri de calitate.

 

 

Fiind vreme bună în mare parte din an, atenienii au dezvoltat multe roof top baruri sau piscine pe acoperișurile clădirilor din oraș. De exemplu, Electra Palace este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș de unde poți vedea Atena de la înălțime. Intri în hotel, mergi la etajul 10 și ai o priveliște de zile mari, o terasă superbă unde poți bea liniștit o bere rece ca gheața, și o piscină mică, dar cochetă. Imediat lângă Electra este Ergon House, un hotel boutique foarte chic, cu o agora/restaurant la parter și un roof top bar intim, care se deschide în fiecare seară după ora 17. Ah, și să nu uit, dacă ești amator de cocktailuri, în Atena există barul The Clumsies, al 6-lea cel mai bun bar din lume în clasamentul The World’s Best 50 Bars. Dacă nu ai băut niciodată un cocktail cu salată grecească sau brânză cu mucegai, sigur e timpul să o faci.

 

 

Pentru mine nu există vizită în Atena în care să nu urc pe Lycabbetus, cel mai înalt deal din Atena, de unde apusurile sunt ceva de poveste. Imaginează-ți că ai toată Atena la picioare, vezi până în portul Pireu și chiar mai departe, insula Egina. Accesul este facil, fie pe jos, 10-20 de minute, în funcție de ritmul fiecăruia, fie cu funicularul. Sus, pe Lycabbetus, există un restaurant, o terasă și o mică bisericuță.

 

 

Despre Atena v-aș mai putea povesti până mâine, dar simt nevoia să împărtășesc cu voi un mic secret. La o oră și un pic de Atena, este o mică stațiune. Loutraki se numește. E la 15 minute de Corinth, da, da, locul acela unde ai învățat la geografie că se află faimosul Canal Corinth, săpat de greci în rocă pentru a lega Golful Corinth din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul taie Istmul Corint și separă Peloponezul de restul Greciei. De Loutraki am auzit prima dată la doamna mea, care la rândul ei a fost dusă acolo de cea mai bună prietena a ei, al cărui cumnat este grec.

 

 

 

Loutraki este o stațiune liniștită, cu o calitate foarte bună a vieții. Este locul unde mulți atenieni și-au cumpărat de-a lungul timpului case de vacanță, unde merg în fiecare weekend. Este locul cu cele mai bune fructe de mare pe care le-am mâncat vreodată în Grecia. Și am ajuns și eu în câteva/multe locuri bune la viața mea. Este locul unde toată faleza este plină de terase elegante (a nu se citi scumpe), șezlongurile sunt gratuite si ești servit cu apă din partea casei. Dacă vrei sa îți mai și cumperi ceva – o cafea, o bere, un suc – e treaba ta, dacă nu, nu te dă nimeni afară. Plaja e acoperită de pietricele rotunde, iar valurile sunt foarte rare, fiind un golf. Pentru cele mai bune și multe fructe de mare, îți recomand taverna Giannis. Pentru mâncare grecească gătită, Philipa este o bună alegere, iar ca terase recomand FNK MNK (Funky Monkey) sau Paul’s.

 

 

 

Și cum traficul în Atena este înfiorător câteodată, nu îți recomand să îți iei mașină închiriată. Din aeroport în oraș, cel mai rapid ajungi cu metroul până în Piața Syntagma (40 minute / 10 euro). Dacă vrei să mergi la Loutraki, poți lua trenul direct din aeroport către Corinth (cam 1h 30 min / 12 euro), apoi un taxi (15 minute / 10-14 euro) spre Loutraki. Dacă vrei să mergi din Atena la Loutraki, va trebui să iei un taxi spre autogara KTEL Kifisou (10 euro din Syntagma), apoi autocarul direct spre Loutraki (sub 10 euro). Și, în toate variantele, bei și tu o bere rece. Pentru că în Grecia, toamna e (uneori) ca vara. Apropo, am făcut și baie la Loutraki (22 de grade apa la final de octombrie).