Atena + Loutraki. City Break de toamnă la 25 de grade

Scris de Mihai Jurcă
30 octombrie 2019

Grecilor le place să stea la terasă. Le place să se respecte. Să ia viața cu bune și mai puțin cu rele. Dacă mergi în Atena, ai văzut probabil că mai toate cartierele centrale sunt o imensă terasă sau restaurant în aer liber. Unul bea o cafea cu gheață, altul mănâncă ceva dulce de la patiseria din colț.

În jurul prânzului, câte un grec chipeș, tras la cămașă și pantaloni, îți înșiră în fața bodegii câteva cuvinte cheie, aidoma unor parole, care îți atacă instant subconștientul, și te fac să te așezi la masă fără a mai gândi prea mult – gyros, souvlaki, tzatziki, saganaki, calamari … Sunt cuvinte universale, cuvinte care nu mai au nevoie de nicio traducere. Sunt cuvinte care stârnesc în orice turist înfometat reflexe pavloviene.

Atena nu e nici pe departe cea mai frumoasă sau curată capitală europeană. Ba mai mult, dacă nimerești într-o zi toridă de vară pe străduțele pline de gunoaie de pe lângă piața Omonia, îți pui serioase semne de întrebare și mai verifici o dată harta, sigur ai nimerit bine sau nu? Însă orașul are ceva. E un mix nedefinit de nou și vechi, gustos și respingător, aerisit și aglomerat.

E un oraș în care viața se trăiește pe repede înainte.

Am fost anul acesta în Atena în ultima săptămână a lunii octombrie. O vremeeeee … de nici cu mâna nu o potriveai mai bine. 26-27 de grade ziua și nici urmă de nor pe cer. Un timp superb, cât să poți să te plimbi în voie, dar și să îți poți lua binemeritata pauză pentru o gustare și o bere rece la una din terasele orașului.

Atena înseamnă în primul rând Parthenon și tot ansamblul istoric din jurul său.

Situat pe un deal al Atenei, Parthenon-ul este practic locul de unde a început viața în cetatea ateniană. Istoria spune că tocmai în anul 447 i.Hr. ar fi început lucrările la această construcție. Deci acum aproape 2500 de ani.

La poalele dealului pe care este amplasat Parthenon-ul este Muzeul Acropole, un boost de informație pentru cei care iubesc istoria și civilizația elenă. Și imediat este Plaka, unul dintre cele mai pitorești cartiere ateniene. Este o zonă veche, dar bine întreținută, ticsită de cârciumi și magazine de suveniruri și artizanat. În Plaka veți găsi câteva boutique-uri ale artiștilor locali, cu lucruri de calitate.

Fiind vreme bună în mare parte din an, atenienii au dezvoltat multe roof top baruri sau piscine pe acoperișurile clădirilor din oraș. De exemplu, Electra Palace este unul dintre cele mai frumoase locuri din oraș de unde poți vedea Atena de la înălțime. Intri în hotel, mergi la etajul 10 și ai o priveliște de zile mari, o terasă superbă unde poți bea liniștit o bere rece ca gheața, și o piscină mică, dar cochetă. Imediat lângă Electra este Ergon House, un hotel boutique foarte chic, cu o agora/restaurant la parter și un roof top bar intim, care se deschide în fiecare seară după ora 17.

Ah, și să nu uit, dacă ești amator de cocktailuri, în Atena există barul The Clumsies, al 6-lea cel mai bun bar din lume în clasamentul The World’s Best 50 Bars. Dacă nu ai băut niciodată un cocktail cu salată grecească sau brânză cu mucegai, sigur e timpul să o faci.

Pentru mine nu există vizită în Atena în care să nu urc pe Lycabbetus, cel mai înalt deal din Atena, de unde apusurile sunt ceva de poveste. Imaginează-ți că ai toată Atena la picioare, vezi până în portul Pireu și chiar mai departe, insula Egina. Accesul este facil, fie pe jos, 10-20 de minute, în funcție de ritmul fiecăruia, fie cu funicularul. Sus, pe Lycabbetus, există un restaurant, o terasă și o mică bisericuță.

Despre Atena v-aș mai putea povesti până mâine, dar simt nevoia să împărtășesc cu voi un mic secret. La o oră și un pic de Atena, este o mică stațiune. Loutraki se numește. E la 15 minute de Corinth, da, da, locul acela unde ai învățat la geografie că se află faimosul Canal Corinth, săpat de greci în rocă pentru a lega Golful Corinth din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul taie Istmul Corint și separă Peloponezul de restul Greciei. De Loutraki am auzit prima dată la doamna mea, care la rândul ei a fost dusă acolo de cea mai bună prietena a ei, al cărui cumnat este grec.

Loutraki este o stațiune liniștită, cu o calitate foarte bună a vieții. Este locul unde mulți atenieni și-au cumpărat de-a lungul timpului case de vacanță, unde merg în fiecare weekend. Este locul cu cele mai bune fructe de mare pe care le-am mâncat vreodată în Grecia. Și am ajuns și eu în câteva/multe locuri bune la viața mea. Este locul unde toată faleza este plină de terase elegante (a nu se citi scumpe), șezlongurile sunt gratuite si ești servit cu apă din partea casei. Dacă vrei sa îți mai și cumperi ceva – o cafea, o bere, un suc – e treaba ta, dacă nu, nu te dă nimeni afară. Plaja e acoperită de pietricele rotunde, iar valurile sunt foarte rare, fiind un golf.

Pentru cele mai bune și multe fructe de mare, îți recomand taverna Giannis. Pentru mâncare grecească gătită, Philipa este o bună alegere, iar ca terase recomand FNK MNK (Funky Monkey) sau Paul’s.

Și cum traficul în Atena este înfiorător câteodată, nu îți recomand să îți iei mașină închiriată. Din aeroport în oraș, cel mai rapid ajungi cu metroul până în Piața Syntagma (40 minute / 10 euro). Dacă vrei să mergi la Loutraki, poți lua trenul direct din aeroport către Corinth (cam 1h 30 min / 12 euro), apoi un taxi (15 minute / 10-14 euro) spre Loutraki. Dacă vrei să mergi din Atena la Loutraki, va trebui să iei un taxi spre autogara KTEL Kifisou (10 euro din Syntagma), apoi autocarul direct spre Loutraki (sub 10 euro). Și, în toate variantele, bei și tu o bere rece. Pentru că în Grecia, toamna e (uneori) ca vara. Apropo, am făcut și baie la Loutraki (22 de grade apa la final de octombrie).

 

Bella Italia. Cinque Terre, o idee excelenta pentru un weekend insorit de toamna

Scris de Mihai Jurcă

Unde mai prelungim vara. 5 locuri superbe din Europa în care să mergi în septembrie

Scris de Mihai Jurcă

Așa arată cele mai frumoase lacuri din Dolomiti – Lago di Braies, Dobbiaco și Carezza

Scris de Mihai Jurcă

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool