Béchamel pe tartine crocante

Scris de Viorel Copolovici
31 martie 2018

Aş putea să bag mâna în foc că nu aţi mai auzit niciodată de bièrechamel.

 

Lejer, fără niciun pic de teamă că mă voi arde.

Nici eu nu auzisem până de curând şi sigur nu sub acest nume, care mie mi se pare mai mult decât potrivit.

Acum câteva zile, am descoperit reţeta în bucătăria irlandeză profundă, în care berea, şi mai ales berea neagră, apare foarte des în preparate tradiţionale, cu accente colţuroase şi aspre, dar inimoase şi atrăgătoare, la fel ca personalitatea irlandezilor.

În esenţă, “bièrechamel” este un bechamel preparat cu bere neagră. Dar cum?

 

Pasul 1.

Ingrediente:

O lingură zdravănă de unt bun

 

Topit încet, la flacără dulce, cât să nu fiarbă şi să nu se separe.

 

Pasul 2.

Ingrediente:

Două linguri de făină

 

Amestecate bine, fără cocoloaşe, cu untul lichid.

Tot pe foc mic sau lângă foc dacă toată treaba începe să sfârâie ameninţător.

Pasul 3.

Ingrediente:

Aproximativ 350 ml de bere neagră

 

Adăugată treptat, amestecând în permanenţă. Şi tot pe foc mic, cât să fiarbă încet, dar sigur.

Alegeţi o bere neagră de bună calitate, neîndulcită, o bere neagră serioasă, chiar dacă e puţin amară.

Veţi regla gustul la final.

Şi apropo de final, după ce aţi adăugat toată berea, sosul trebuie să aibă o consistenţă mătăsoasă, cremoasă, să curgă seva mai greu de pe tel sau de pe lingură.

Vă recomand un tel mic, în formă de pară, pentru operaţiunea asta.

Pasul 4.

Ingrediente:

Sare

Piper

Nucşoară rasă fin

Sos Worchesteshire.

 

Adăugate treptat, amestecând şi gustând.

Veţi observa cum savoarea sosului se construieşte încet, acoperind din amăreală şi din asprime.

Nu de tot, pentru că mai avem un ingredient a cărui prezenţă e hotărâtoare aici.

 

Pasul 5.

Ingrediente:

150 de grame de brânză Cheddar rasă

 

Moale, răvăşitor de gustoasă şi aducând în sos un ton de culoare decisiv.

În sos, cratiţa pe foc şi telul sau spatula de lemn din nou la treabă.

Amestecând bine, până ce ultimul fir de brânză s-a topit şi a sporit consistenţa cremoasă a sosului.

Sigur că mai gustați de câteva ori şi-l mai reglați din mirodeniile de la pasul anterior, dar ţineți cont şi de faptul că-l veți răci înainte de a-l folosi.

Pasul 6.

Ingrediente:

două bucăţi de ciabatta

 

Pentru răcire am luat două bucăţi de ciabatta de la brutarul meu favorit din oraş, Julio.

Ăsta e un om de aur, cu mâini şi minte de brutar înnăscut, care măcar o dată pe lună mi se aşează la masă pentru un filet mignon cu gorgonzola despre care, invariabil, spune de fiecare dată când termină de mâncat: “Aveam nevoie de mâncarea asta”.

Am tăiat în patru cele două ciabatta şi le-am prăjit bine în tigaie.

Vreți pâine bună, crocantă, pentru bièrechamel. Dacă interiorul rămâne umed, se va îmbiba de sos şi n-o să vă placă.

Apoi am încălzit cuptorul la 200 de grade.

Când a atins temperatura, am scos sosul rege şi gros din frigider şi l-am întins într-un strat generos pe fiecare felie. Şi în cuptor au ajuns pentru zece minute, pe o tavă cât mai puţin adâncă.

Desigur, sosul curge de pe feliile de pâine, e posibil să scoată şi ceva fum, dar e bine.

Pe două dintre ele am pus şi câte un ou ochi cu gălbenuşul plăpând şi pe toate am presărat inele mici de ceapă verde.

Prefer să nu vă spun cum au fost, n-aş mai conteni din superlative, interjecţii şi onomatopee.

Lângă tartine merge la fix un pahar mare de bere neagră, care potențează gustul cel delicios.

E bine, dragilor.

E bine când suntem curioşi, când ne lăsăm pe mâna creativităţii şi când iubim fără echivoc ceea ce facem, ceea ce suntem şi ceea ce ne bucură şi ne ţine fericiţi.

E bine când bem şi mâncăm cu acea măsură care ne dă un sentiment confortabil de echilibru şi graţie în conexiunea cu noi şi cu ceea ce ne e drag, cu viaţa însăşi.

E ultima mea însemnare bericioasă din Bahia.

Să ne revedem curând sănătoşi şi echilibraţi la Bucureşti, cu gânduri şi perspective noi.

Bifana fiartă în bere

Scris de Viorel Copolovici

Mai rămân pentru puţin timp în inspiraţia culinară portugheză Am decoperit Bifana la două dintre concertele în aer liber la care am participat în Porto şi mi-am dat...

Pate din ficat de pui cu bere neagră

Scris de Viorel Copolovici

În prag de Crăciun, vă propun o poveste pe cât de uşor de preparat în bucătăria fiecăruia dintre noi, pe atât de gustoasă şi de versatilă din punctul de vedere al...

Aluat de pâine din bere

Scris de Viorel Copolovici

Aceia dintre voi care îmi citesc de mai mulţi ani poveştile propriilor experienţe culinare, de la primele încercări din bucătăria de acasă şi până la poate cele mai...

Arsurile solare – cum le combatem

Scris de Laura Ene

Vara este anotimpul preferat al multora dintre noi, pentru că este perioada din an când soarele strălucește puternic și ne invită să petrecem mai mult timp în aer liber...

Vulcanii Noroioși – fenomenul unic în Europa, cu peisaje din altă lume

Scris de Călător în Bascheți

Avem la noi în țară locuri unice, de o frumusețe aparte, cu mistere și povești incredibile țesute în jurul lor, pe care trebuie să le vezi măcar o dată-n viață...

Ținutul Buzăului: paradisul natural pe care trebuie să-l vezi vara aceasta

Scris de Călător în Bascheți

Îți propunem, în acest episod de călătorie prin România o incursiune într-un loc aparte, unde vei trăi experiențe de poveste și unde vei vedea atracții naturale unice...

Bine ai venit pe desprealcool.ro!

Pentru a accesa conținutul acestui site
trebuie să ai peste 18 ani.

Introdu anul nașterii:

Nu bifa dacă nu ești singura persoană care folosește acest dispozitiv.

Despre Alcool