Incurajam oamenii sa ia decizii informate despre alcool

Contribuitorii nostri
  • Cabral Ibacka. Cu o cariera in televiziune de peste 15 ani, cu emisiuni acoperind multe zone de interes, de la stiri si emisiuni auto, pana la show-uri de divertisment si talk-show-uri, Cabral are o viziune ampla asupra societatii romanesti.

    Pe cabral.ro, blogul personal dar popular, Cabral isi exprima opiniile si coaguleaza in jurul lui un grup mare de oameni care au aceleasi opinii, asteptari si teluri: schimbarea in mai bine.

    Voluntar convins, Cabral sustine copiii si batranii cu probleme prin asociatia al carei membru fondator ii este, Zambet Si Suflet (www.zss.ro) dar sustine activ si se implica si in activitatile altor ONG-uri (Ovidiu Rom, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii, etc.).

    Parte a proiectului Despre Alcool inca din faza de constructie, el este si unul dintre motoarele acestei campanii de responsabilizare. Iar contributia lui poate fi gasita aici.

     

  • Cristian Lupsa este editorul Decat o Revista, un trimestrial care publica jurnalism narativ despre lumea in care traim. A terminat Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Universitatea din Bucuresti, iar apoi a facut un master la Missouri School in Journalism, in Statele Unite. Din 2007 a scris si editat pentru mai multe reviste; DoR s-a nascut in aprilie 2009 din dorinta de a avea un spatiu pentru povesti reale bine documentate, bine editate si bine impachetate. Uneori posteaza despre scris pe www.ascrie.org. S-a alaturat proiectului DespreAlcool.ro pentru ca lupta pentru echilibru in fata atator potentiale excese e unul dintre subiectele lui preferate.

  • Dana Rogoz Mamă, soţie, actriţă de film şi televiziune, designer, model, prezentatoare de televiziune şi, nu în ultimul rând, blogger de succes. Dana Rogoz a debutat ca actriţă la vârsta de numai 4 ani, în timpul primului ei turneu, la scurt timp înainte să înceapă să joace la TVR. La 9 ani a jucat în rolul Abramburicăi, care a făcut-o cunoscută în înteaga ţară.

  • Daniela Gheorghe este psiholog specializat in psihologia copilului, expert in domeniul promovarii, protectiei si monitorizarii drepturilor copilului.

    A absolvit Universitatea “Babes-Bolyai”, Facultatea de Psihologie si Stiintele Eucatiei, profilul Psihopedagogie Speciala la Cluj-Napoca, apoi a continuat studiile masterale la aceeasi universitate. Din 2001 incepe colaborarile cu diverse reviste pentru copii si tineri: „Bravo” si „Bravo Girl”, apoi revista „Mami”, „Psihologia azi”, „Parintii”, devenind si psiholog consultant pentru o serie de ziare, jurnale si emisiuni tv si radio.

  • Laura Ene, medic diabetolog şi nutritionist, fondatoare a Cardiometabolic Institute, co-fondatoare a Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!“, membră a Colegiului Medicilor din România, medic expert în cadrul clinicii KiloStop și coordonatoarea departamentului de diabet și nutriție din cadrul Spitalului de Chirurgie Cardiovasculară Monza din București.

  • Marjan Kukuneshoski, pe scurt Make. Barman, bar manager, bar trainer si consultant cu o experienta de aproape 11 ani in domeniul bartending-ului.
    Originardin Macedonia, a participat la numeroase competitii nationale si internationale de bartending, showmanship, prepararea cafelei, servirea vinurilor si speed service. Desemnat Barmanul anului in 2009, a reprezentat Romania la doua competitii internationale de preparare de cocktailuri. In plus, jurizeaza concursuri de profil si activeaza in Asociatia Barmanilor Profesionisti din Romania.

  • Mihai Găinuşă Binecunoscut realizator şi prezentator român de radio şi televiziune, Mihai Găinuşă a absolvit cursurile Şcolii Superioare de Jurnalism şi este licenţiat în presa scrisă la Facultatea de Jurnalism. Din 2001 până în 2004 a prezentat emisiunea TV „Cronica Cârcotaşilor” la Prima TV. De asemenea, Mihai Găinuşă a colaborat, ca editorialist, cu publicaţii precum Academia Caţavencu şi ProSport.

  • Am început să lucrez în presă acum 15 ani, aproape din întâmplare, la Iași, la Opinia studențească. Până atunci mă pregătisem să fiu laborant sau inginer, la alegere, în funcție de care dintre diplome mi s-ar fi părut la un moment dat mai interesantă. După o incursiune de câțiva ani în PR, am revenit în zona presei scrise la Maxim, Marie Claire și, acum, la Men’s Health. Ocazie cu care am găsit, în sfârșit, o utilitate lucrurilor pe care le-am învățat la liceul sanitar.

  • Mihai Jurca este blogger de travel, prezentator si realizator TV. Proiectul sau, MihaiJurca.ro, a fost premiat cu titlul de Best Travel Blog la ELLE Blogging Awards 2017. Blogul imbina ponturi de calatorie, impresii si povestiri din cele mai chic locuri ale Europei, precum si trasee care servesc ca sursa de inspiratie pentru o vacanta in stil mare.

  • Doctor in sociologie inca din 1974, activ in numeroase alte domenii de specializare generala precum cercetarea calitativa in sociologie, opinia publica, psihosociologia, identitatea culturala, comunicarea nonverbala,  sociologul Septimiu Chelcea  face o analiza detaliata a profilului tinerei generatii din Romania zilelor noastre, cu un studiu de caz pertinent axat pe modul in care este perceput controlul de catre tineri cand vine vorba de consumul de alcool.

  • Dr. Serban Damian este absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti.

    Este nutritionist sportiv – si-a facut specializarea in acest domeniu intr-un program international organizat de catre Comitetul Olimpic International, dedicat medicilor, si condus de catre specialisti in nutritie din cele mai mari universitati ale lumii.

    A publicat doua carti de specialitate: Stretching, secretul flexibilitatii si Superfit. Esentialul in fitness si culturism.

    Este colaborator permanent al catorva publicatii si emisiuni de specialitate.

    In cadrul Centrului de nutritie Superfit, Dr. Serban Damian acorda consultanta nutritionala (scadere/crestere in greutate, ameliorarea performantelor sportive, recomandarea suplimentelor nutritive) si de antrenament, atat publicului larg, cat si companiilor private, sportivilor de performanta, echipelor sportive. (www.superfit.ro)

    Este alergator de maraton si presedintele Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergatorilor amatori din Romania.

    Din 2007 scrie pe blogul www.nutritionist.info.ro

  • Shurubel Andrei Lăcătuş, zis şi Shurubel, face tot ce-i stă în putere să se facă auzit. Dimineţa radio, seara TV şi în timpul liber video blogging. Om de marketing şi glumeţ de succes, are un serial comic şi super popular numit 10lucruri, prezintă matinalul de la Radio 21, iar în weekend apare pe micile ecrane ca prezentator al emisiunii UTOPS, la UTV.

  • Simona Tache jurnalist, scenarist, femeie, prietenă, fiică, soră, soție, vecină,cetățean. Și soră medicală, pentru că, înainte de Facultatea de Litere,a absolvit Liceul Sanitar. A scris în publicații ca Tabu, Dilema, Playboy, Maxim, Cotidianul, Academia Cațavencu, Cațavencii, Unica, iar, în unele dintre ele, încă mai scrie. Mai scrie scenarii pentru televiziune și are un blog, simonatache.ro, pe care intră zilnic câteva mii de oameni, ca să zâmbească sau chiar să râdă de-a binelea.

  • Viorel Copolovici s-a pregatit toata scoala si tot liceul sa devina actor pentru ca el insusi si toti cei din jur erau convinsi ca asta e menirea lui. Asa ca a urmat o facultate de presa, Scoala Superioara de Jurnalistica, exact pentru a-si da seama ca drumul lui normal era in Marketing, pe care l-a practicat sub aproape toate declinarile lui vreme de vreo doisprezece ani. Intre timp a lucrat si pe un vas de croaziera, a produs si o emisiune la Realitatea TV sau a consiliat candidati in patru campanii electorale diferite. Toate astea, pentru a-si da seama ca misiunea lui e, de fapt, in bucatarie, careia i s-a dedicat exclusiv de mai bine de patru ani. Din aprilie 2010 până la sfârşitul anului trecut s-a ocupat  de propriul restaurant din Bucuresti, “Kopel’s”. Între timp s-a mutat în Brazilia, unde continuă să gătească şi să scrie despre asta şi nu numai.

  • Sunt jurnalist din 1990. Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna şi fac asta (deja!) de peste 20 de ani – jurnalism, la ziare, la televiziuni, la radio, mai bine sau mai rău. M-a ferit Dumnezeu, dar şi educaţia de-acasă, să-mi ia celebritatea minţile. În televiziune, e o boală profesională comună. Ca jurnalist, prefer postura clasică, de observator, celei “moderne”, de vedetă. Sunt un demodat.

    În rest, unii spun despre mine că sunt un tip cu bun simţ (şi adaugă: “deci un inadaptat”). Uneori, când văd la ce ar trebui să mă “adaptez”, mă felicit pentru încăpăţânarea de fi a refuzat atâtea “oportunităţi” care au fluturat în jurul meu.

COASTE LA CUPTOR, IN SOS DE BERE

day-icon 16 January 2014

…şi uite cum a mai trecut un an… E drept, al meu a durat, teoretic, cu vreo cinci ore mai mult decât al vostru, dar tot în şampanie şi artificii s-a încheiat, cu paharul plin la miezul nopţii, cu o cârpă roşie la gât şi cu bani în buzunar, ca să fie bine şi în 2014 şi în toţi anii ce vor veni. Aş că musai să aveţi un an deştept, amuzant şi gustos.

 

Povestea de azi e surprinzător de simplă dacă ne gândim că în lumea asta sunt poate sute de mii de restaurante vestite printre obişnuiţii lor pentru personajul principal de pe farfuria pe care v-o propun astăzi. Eu am cam pierdut obiceiul porcului, mai cu seamă al celui de Crăciun şi din noaptea Anului Nou, aşa că îmi permit să-mi aduc aminte de el abia după ce a trecut urgia tradiţională a meselor de sărbători. Şi atunci amintirea e, de cele mai multe ori, despre coaste.

 

COASTE LA CUPTOR, ÎN SOS DE BERE 1

 

Că berea şi porcul au treabă împreună în bucătărie fără nicio gâlceavă e posibil să ştie şi cei mai puţin umblaţi printre focuri şi tigăi. Încercaţi, de exemplu, să ţineţi vreo două zile într-un deget de bere, în frigider, o mare şi drăguţă ceafă de porc, bătută şi întinsă frumos. Apoi plimbaţi-o câteva minute pe un grătar bine încins şi promit să nu răspund dacă mă veţi striga “O, Doamne!” :). Aşa că ieri am privit cu bucurie nedisimulată două frumuseţi de şiraguri de coaste împănate cumsecade cu cărniţă decent de prezentă şi m-am gândit la voi.

 

Ingrediente (4-5 persoane):

– coaste de porc frumos degresate şi fasonate – aprox. 1.5 kg

– o ceapă albă mare

– ulei de floarea soarelui – 2 linguri

– sos de soia – 3 linguri

– sos Worchestershire – 3 linguri

– miere – o lingură

– bere blondă – 330 ml

– sare, piper, oregano uscat

 

Vă vine să credeţi că ASTEA sunt TOATE ingredientele pentru ceea ce unii dintre noi consideră drept cea mai savuroasă parte din nedreptăţitul porc? Nedreptăţit pentru că, în urgia ultraortodoxelor diete inutile ale ultimelor ani, a devenit mai ieftin decât păcătosul de pui “sănătos”, umplut cu atâtea şi atâtea chimicale încât aproape că-i simţi “savoarea” de farmacie ambulantă.

 

Dar să revenim. Uite ce-am făcut.

 

Pasul 1. Am tăiat coastele în piese individuale, cât de cât egale. Am curăţat ceapa şi am tăiat-o zaruri mici. Am pornit cuptorul.

Pasul 2. Am încins repede uleiul într-o cratiţă mare, neaderentă. Am călit ceapa câteva minute, până a devenit uşor transparentă. E ulei puţin, e bine să vânturi ceapa prin cratiţă cu o spatulă, să o ţii din scurt.

Pasul 3. Foc iute. Am aşezat coastele pe fundul cratiţei, încercând să le orientez cu părţile mai grase în jos. Grăsimea şi sucurile din carnea de pe coaste se lasă repede convinse să se amestece cu ceea ce a lăsat deja ceapa în cratiţă. E bine să amesteci frecvent în cratiţă, să învârţi permanent tot ce e pe-acolo. 

Pasul 4. Am ajutat puţin la cantitatea de lichid din cratiţă, dar mai ales la savoarea viitoare a întregii poveşti. Sosul de soia, sosul englezesc, mierea, sare puţină şi piper proaspăt măcinat au ajuns la locul lor, printre celelalte ingrediente. Toate astea, împreună cu sucurile deja existente, au început să fiarbă gros, cu clocot uşor spumat. Am continuat să amestec, îmbrăcând coastele în sos şi dându-le tonuri brune. 

Pasul 5. Când aproape tot sosul s-a lipit de coaste, am dat drumul în cratiţă şuvoiului vesel şi spumos al berii. Parcă am aruncat o găleată cu apă rece pe o sobă încinsă, aşa gureşe au fost coastele mele când au primit botezul blond. Am adus la fierbere şi am fiert totul la foc mediu, cu capac pe oală, vreo 20 de minute.

Pasul 6. Cuptorul avea deja vreo 200 de grade, aşa că am transferat totul din oală într-o tavă acoperită şi am lăsat la copt vreo 40 de minute. Apoi zece minute fără capac, să se rumenească pe o parte. Apoi am întors coastele şi am mai copt zece minute.

 

COASTE LA CUPTOR, ÎN SOS DE BERE 2

 

Mare frumuseţe, aşa-i? Mie sosul ăsta, cu ceapă caramelizată şi păstrând în el consistenţa catifelată a berii, aciditatea obraznică a sosului englezesc şi aroma pseudo-sărată a celui de soia, mi s-a aşezat pentru mult timp printre amintirile chinestezice. Noi am făcut un piure de cartofi şi o salată simplă, cu ceapă şi roşii, lângă treaba asta, dar zău că prefer să vă las creativitatea să umble sorcova pentru ceea ce voi veţi decide că merită să se sprijine de coastele noastre în sos de bere. 

 

Din Bahia, cu dor de ciuperci proaspete şi de cotlete de berbec, al vostru.